Dan Wilkins
StoryEditor

Dôkaz, že Einstein mal pravdu. Astronómovia prvýkrát videli svetlo spoza čiernej diery

05.08.2021, 00:00
Autor:
sansan
Astronómovia vôbec prvýkrát priamo detekovali svetlo spoza supermasívnej čiernej diery. Tento objav dokazuje, že teória všeobecnej relativity Alberta Einsteina mala pravdu - opäť.

Výskumníci pomocou vesmírnych teleskopov XMM-Newton a NuSTAR pozorovali čiernu dieru, ktorá vrhala röntgenové lúče von do vesmíru. Čierna diera je asi 10 miliónovkrát hmotnejšia ako naše Slnko a nachádza sa v strede neďalekej špirálovej galaxie s názvom I Zwicky, vzdialenej 1 800 miliónov svetelných rokov od Zeme.

Deformuje priestor a ohýba svetlo

Po pozorovaní série jasných svetiel röntgenových lúčov došlo k niečomu nevídanému - viac zábleskov, ktoré boli menšie, neskoršie a mali iné „farby“ ako ich predchodcovia.

Podľa štúdie zverejnenej tento týždeň v časopise Nature „ozveny“ svetla vyzerali v súlade s röntgenovými lúčmi odrazenými spoza čiernej diery.

Gravitačné ťahy čiernych dier sú také silné, že im svetlo nemôže uniknúť. Svetlo sa však môže „odrážať“, čo astronómom umožňuje vidieť ho.

„Akékoľvek svetlo, ktoré vstupuje do tejto čiernej diery, nevychádza, takže by sme nemali byť schopní vidieť nič, čo je za čiernou dierou,“ uviedol vedúci autor výskumu Dan Wilkins vo vyhlásení. „Dôvod, prečo to vidíme, je ten, že táto čierna diera deformuje časopriestor, ohýba svetlo a krúti magnetické polia okolo seba.

Nepokúšali sa potvrdiť Einsteinovu teóriu

Aj keď Einstein v roku 1916 predpovedal schopnosť gravitácie čiernej diery ohnúť svetlo okolo nej, nikdy sa to nepotvrdilo. Až doteraz.

„Pred päťdesiatimi rokmi, keď astrofyzici začali špekulovať o tom, ako by sa magnetické pole mohlo správať v blízkosti čiernej diery, netušili, že jedného dňa budeme mať k dispozícii techniky, ktorými by sme to mohli priamo pozorovať a vidieť Einsteinovu všeobecnú teóriu relativity v akcii,“ hovorí spoluautor výskumu Roger Blandford.

Vedci sa vlastne ani nepokúšali potvrdiť Einsteinovu teóriu. Pôvodne sa snažili odhaliť tajomstvá zvláštneho znaku čiernych dier známych koróny, zdroja jasného röntgenového svetla.

„Už niekoľko rokov som budoval teoretické predpovede toho, ako sa nám tieto ozveny javia,“ povedal Wilkins. „Už som ich videl v teórii, ktorú rozvíjam, takže akonáhle som ich uvidel v teleskopických pozorovaniach, mohol som zistiť súvislosti.“

Prevláda teória, že koróna sa tvorí potom, čo plyn nepretržite padá do čiernej diery a vytvára okolo nej rotujúci kotúč. Plynový disk sa potom zahreje na milióny stupňov, čím sa vytvorí skrútené magnetické pole, ktoré nakoniec praskne, uvoľní svoju energiu a vytvorí korónu.

01 - Modified: 2024-04-16 18:03:17 - Feat.: - Title: Astronómovia objavili najväčšiu čiernu dieru v Mliečnej ceste. Je 33-krát väčšia než Slnko 02 - Modified: 2024-02-21 15:31:09 - Feat.: - Title: Novoobjavený rekordný kvazar žiari tak silno ako 500 biliónov Sĺnk 03 - Modified: 2024-01-18 11:37:11 - Feat.: - Title: Najvýkonnejší teleskop objavil najstaršiu čiernu dieru 04 - Modified: 2023-09-12 08:38:57 - Feat.: - Title: Dôvod na obavy? Čierne diery môžu byť oveľa bližšie k Zemi, ukazuje štúdia 05 - Modified: 2023-02-20 07:00:00 - Feat.: - Title: Vyspelé civilizácie vo vesmíre hľadáme zle. Fyzici tvrdia, že môžu používať čierne diery ako kvantové počítače
menuLevel = 2, menuRoute = science/astronomia-a-vesmir, menuAlias = astronomia-a-vesmir, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
26. apríl 2024 02:49