Pixabay
StoryEditor

Ohnivá guľa, ktorá explodovala nad Grónskom, spustila seizmické senzory na Zemi

18.12.2018, 11:58
Autor:
sansan
Keď sa 25. júla nad Zemou vybuchol jasný meteor z vesmíru, vedci zachytili prvé seizmické záznamy o dopadoch meteorov na ľad v Grónsku.

Obyvatelia mesta Qaanaaq na severozápadnom pobreží Grónska uviedli, že vidia jasné svetlo na oblohe a cítia chvenie zeme, počas toho ako sa meteor spaľoval ponad neďalekú leteckú základňu Thule, píše Space.com.

Ale nepatrná udalosť bola zaznamenaná viac ako len ľudskými pozorovateľmi, uvádza sa v prieskume prezentovanom na výročnej konferencii Americkej geofyzikálnej únie (AGU) v decembri.

Seizmografická výbava, ktorá bola inštalovaná v blízkosti Qaanaaqu len niekoľko mesiacov predtým, aby monitorovala, ako otrasy zeme postihlo ľad, zaznamenalo aj ohnivý meteorický výbuch. Ohnivá guľa poskytla vedcom prvé dôkazy o tom, ako môže ľadové prostredie - a možno aj vzdialený ľadový svet - reagovať na dopad meteorov.

Prvým znakom meteoru bol brilantný blesk na oblohe nad Grónskom, meteor bol najjasnejší v nadmorskej výške približne 43 kilometrov a podľa Medzinárodnej meteorologickej organizácie (IMO) sa pohyboval okolo 87 000 kilometrov za hodinu  

Keď meteor explodoval nad leteckou základňou Thule, najsevernejšou základňou amerického letectva, bolo to ako bomba. Pri vypočítanej energii nárazu 2,1 kilotony TNT bol tento výbuch druhým najviac energickým meteorom roka. 

Výskumníci na Arizonskej univerzite inštalovali rad seizmometrov asi 70 kilometrov severne od Qaanaqu. Nahrávky zachytené seizmickými snímačmi boli interpretované v dvoch talianskych širokopásmových staniciach v seizmologickej sieti v Grónsku. Vedci potom dokázali identifikovať seizmickú udalosť, ktorá sa zhoduje s oblúkom zemských vĺn a odhadnúť bod nárazu meteoru.

Zaznamenali epicentrum udalosti v blízkosti ľadovca Humboldt na ľadovom príkrove Grónska a seizmické zariadenia zachytili otrasy z miesta nárazu do vzdialenosti 350 km.

Ale ich zistenia majú aj dôsledky, ktoré sa rozširujú za hranice Zeme. Táto seizmická udalosť bola prvým zaznamenaným analógom pre udalosti dopadu na ľadom pokrytých svetoch - ako je zmrazená Európa, ktorá je mesiacom obiehajúcim okolo Jupitera a Enceladus, ľadový mesiac Saturnu - a tieto zistenia "budú informovať o dopadoch na všetky objekty v celej slnečnej sústave," povedali vedci.

01 - Modified: 2024-03-26 13:27:56 - Feat.: - Title: Rýchlosť topenia grónskeho ľadovca môže predpovedať letné počasie v Európe, hovorí vedkyňa 02 - Modified: 2024-02-14 23:00:00 - Feat.: - Title: Ľad sa rýchlo topí a prichádza k invázii vegetácie. Zelené Grónsko je však hrozbou pre svet 03 - Modified: 2024-02-02 13:00:00 - Feat.: - Title: Konečne dobrá správa pre planétu? Grónsko pohltí viac metánu, než ho vypustí do ovzdušia 04 - Modified: 2024-01-31 22:38:53 - Feat.: - Title: Grónsko pohltí viac metánu, než ho vypustí do ovzdušia 05 - Modified: 2024-01-23 14:17:26 - Feat.: - Title: Výskum: Grónsko stráca ľad oveľa rýchlejšie, ako sa predpokladalo
menuLevel = 2, menuRoute = science/astronomia-a-vesmir, menuAlias = astronomia-a-vesmir, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
25. apríl 2024 20:52