Pri vonkajších aktivitách je v lete nevyhnutné chrániť si pokožku. Mandle síce nemôžu úplne nahradiť opaľovacie krémy, avšak ich konzumácia je aspoň dobrou prevenciou proti spáleniu. Oriešky sú totiž bohatým zdrojom vitamínu E, ktorý chráni pred škodlivým UV žiarením. Táto kôstkovina má však rozhodne čo ponúknuť, aj keď vonku slnko nesvieti. Vďaka obsahu horčíka uvoľňuje svaly a predchádza kŕčom. Plody mandľovníka sú významné aj z výživového hľadiska. Až polovicu energetickej hodnoty tvoria mononenasýtené a polynenasýtené tuky, známe aj ako „zdravé tuky“, ktoré znižujú hladinu nebezpečného cholesterolu v krvi, čím pôsobia priaznivo na srdce a cievy. Mandle sú aj ideálnou zdravou desiatou, ktorá na rozdiel od väčšiny druhov ovocia a zeleniny nepodlieha vysokým teplotám. Preto sú vhodné aj na skrátenie cesty počas jazdy autom, alebo ak sa chystáte na celý deň k vode.Flickr
StoryEditor

Päť potravín, na ktoré by ste počas leta nemali zabúdať

19.07.2017, 13:12
Pre aktivity v letnom období platí všetkým dobre známa zásada – športovať predovšetkým ráno, alebo naopak, večer.

Leto je pre všetkých športovcov bezpochyby jedno z najnáročnejších období.

Svojich obľúbených aktivít sa však rozhodne nemusíte vzdať, ani keď ortuť teplomera neúprosne stúpa. Nasledujúcich päť potravín pomôže vášmu telu „prežiť“ tréningy aj v horúcich mesiacoch. 

Pre aktivity v letnom období platí všetkým dobre známa zásada – športovať predovšetkým ráno, alebo naopak, večer.

​Veľakrát vám však nezostáva nič iné, než tréning zaradiť do svojich plánov jednoducho vo chvíli, keď vám to nabitý program dovolí.

Podľa športového lekára Radomíra Maráčka by však malo byť hranicou 36 stupňov Celzia. 

Ak sa teplota vyšplhá vyššie, len ťažko môžeme hovoriť o športe ako o niečom, čo robíme pre svoje zdravie, a to aj vtedy, ak máme poctivo natrénované. 

V letných mesiacoch hrozí predovšetkým dehydratácia. Organizmus sa snaží ochladiť a zbavuje sa tepla potením. Preto potrebuje aj viac energie. K tomu, aby ste telu dodali všetko potrebné, sa hodí ovocie a zelenina, hypotonické nápoje, ale napríklad aj neperlivá voda,“ vysvetľuje. 

Vo fotogalérii sme pre vás vybrali päť potravín, ktoré by sa vďaka svojmu obsahu živín a priaznivým účinkom na organizmus mali stať súčasťou jedálnička športovcov práve v horúcich letných dňoch.

01 - Modified: 2024-03-13 10:16:33 - Feat.: - Title: Regeneračné nápoje a potraviny 02 - Modified: 2024-02-29 10:52:52 - Feat.: - Title: Rady, ako doplniť živiny po náročnom tréningu 03 - Modified: 2024-02-13 11:50:28 - Feat.: - Title: Pri každej „zázračnej“ diéte rozmýšľajte 04 - Modified: 2024-02-09 17:57:48 - Feat.: - Title: Vláknina vám môže pomôcť schudnúť, pretože vás zasýti a oddiali pocit hladu 05 - Modified: 2023-12-21 11:00:34 - Feat.: - Title: Potraviny by sa nemali deliť na zdravé a nezdravé
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
20. apríl 2024 11:40