Bez energie nepretekajte
StoryEditor

Bez energie nepretekajte

17.03.2023, 13:28

Každému aj nešportujúcemu človeku je jasné, že ak podrobíme naše telo nejakému výdaju energie, musíme ho na túto situáciu najskôr pripraviť, musíme ho energiou predzásobiť. Ale ako, aby to bolo účelné?

Predstavte si, že vaše telo je ako konzerva

Napríklad s párkami a fazuľami, ktorú si vezmete ako ľahko prenosný a rýchly zdroj energie na nejaký turistický výlet. V konzerve už sú fazuľa aj párky spracované tak, že ich potom stačí len na chvíľu postaviť na plynový varič alebo prírodný oheň a za chvíľu môžete veselo konzumovať a tešiť sa z energie, ktorú vám táto obľúbená strava dodá. V tele to funguje rovnako. Máme tu niekoľko takých konzerv, ktoré potom vo chvíľach, keď podávame výkon, len otvoríme, postavíme na oheň, ktorý v našom tele predstavuje metabolický systém a máme postarané. Konzervami v našom tele sú zásoby glykogénu v pečeni, svalový glykogén a tuk. Výsledkom nášho tréningu nemôže byť len hora a sila svalov, koordinácia pohybov, vytrvalosť, správne fungovanie kardiovaskulárneho systému – srdca a pľúca, ale aj vytvorenie energetických zásob na výkon, na ktorý sa pripravujeme – naplnenie našich konzerv.

Ako doplniť glykogénové konzervy

Ak sa budete chcieť dobre pripraviť na maratón, diaľkový beh, diaľkový pochod, triatlon, diaľkový cyklistický či plavecký závod, horský prechod alebo akýkoľvek iný dlhodobý výkon, mali by ste dva týždne pred tým, než nastane váš deň D, postupne začať znižovať tréningové dávky. Tým dosiahnete zotavenie svalov, pretože, okrem iného, budú mať dostatok času doplniť si zásoby glykogénu. V týchto štrnástich dňoch by ste mali jesť stravu s vysokým obsahom sacharidov (cukrov). To neznamená, že vyplienite cukrárne a budete sa „napchávať“ veterníkmi, ale budete čo najviac konzumovať cestoviny, ryžu, banány, ovsenú kašu alebo aj figy. Podmienkou toho, aby ste sa z toho nezbláznili je, že to, čo budete konzumovať tých štrnásť dní pred dňom D, budete mať už predtým vyskúšané v tréningu. To, čo budete konzumovať posledné tri dni pred výkonom, by potom malo byť rovnaké ako to, čo bežne jete, teda za predpokladu, že vaše stravovanie aspoň z väčšej miery zodpovedá športovej výžive. Pri tom všetkom ale ešte nesmieme zabudnúť na svoju individualitu, teda minimálne zohľadniť vo svojej výžive to, aký sme metabolický typ. Teda či tá vaša „pec“ spaľuje pomaly, rýchlo alebo tak akurát. Sme však „len“ ľudia, a tak veľmi často nedôverujeme svojim schopnostiam a máme potrebu si do poslednej chvíle dokazovať, že sme super pripravení. Z toho dôvodu podliehame posledné dni pred pretekmi, najmä takého typu ako je maratón, panike a hľadáme zaručené recepty, ako ešte na poslednú chvíľu dohnať to, čo sme v príprave zanedbali.

01 - Modified: 2024-04-18 08:03:39 - Feat.: - Title: Z behania v kopcoch bude mať úžitok každý 02 - Modified: 2024-04-18 07:58:19 - Feat.: - Title: Slovenská priorita na MS družstiev v chôdzi v Antalyi – získať miestenky v miešanej štafete na olympijské hry v Paríži 2024 03 - Modified: 2024-04-17 08:23:46 - Feat.: - Title: Sto dní pred otvorením Hier XXXIII. olympiády v Paríži Slovensko len so 14 miestenkami 04 - Modified: 2024-04-15 07:57:55 - Feat.: - Title: Rekreačný a výkonnostný beh 05 - Modified: 2024-04-15 07:52:40 - Feat.: - Title: Kenské triumfy na TIPOS Národnom behu Devín – Bratislava
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
19. apríl 2024 20:43