Hlad – telo si vyžaduje palivo
StoryEditor

Hlad – telo si vyžaduje palivo

28.02.2023, 10:10

Trvalý hlad nie je nejakou osobnou úchylkou. Ide skôr o požiadavku tela, aby ste mu dodali palivo. Hlad je silnou fyziologickou silou, ktorá vytvára naliehavú túžbu jesť. Športovci môžu jesť bez obáv, že budú priberať. Problémy nastávajú, ak si niekto odopiera jedlo a trvalý pocit hladu považuje za normálny. Výsledkom je abnormálny fyziologický stav označovaný ako hladovanie.

Veľká pozornosť venovaná jedlu znamená, že telo hladuje

To vedie k silnej fyziologickej potrebe jesť. Nárazové prejedanie je spôsobené hladovaním. Ak sa bojíte, že keď začnete jesť, tak nedokážete prestať, pravdepodobne ste veľmi hladní. Aby ste extrémnemu hladu predchádzali, radšej sa o niečo viac najedzte pri raňajkách a obede. Váha nie je len záležitosťou silnej vôle. Pokiaľ schudnete, telo sa bude snažiť vrátiť svoju váhu na geneticky normálnu úroveň. Osoby na diéte, ktoré takmer hladujú, po jej skončení veľmi pravdepodobne znovu pri berú a budú vážiť viac ako na jej začiatku. Ak chcete schudnúť, chudnite pomaly a bez hladovania. Kvôli prevencii hladu je dobré vedieť, koľko kalórií potrebuje vaše telo na udržanie alebo zníženie váhy. Až sa nabudúce dostanete kvôli jedlu do stresu, prajete sa alebo dostanete strach, že ste hraničný prípad bulímia, môžete váš kalorický príjem porovnať s výdajom. Pravdepodobne zistíte veľký rozdiel medzi tým, čo jete, a tým, čo telo potrebuje. Hlad je mocný. Príliš veľkému hladu sa snažte včas predchádzať.

Čo považujeme za normálne stravovanie?

Normálne je najesť sa, keď dostaneme hlad, a prestať jesť, keď máme dosť. Inak povedané, vybrať si jedlá, ktoré nám chutia a dosýta sa ich najesť. Normálne stravovanie znamená premýšľať o výbere potravín, aby sme jedli nutrične bohatú stravu, ale nemať prehnané obavy ani sa prehnane neobmedzovať a vyhýbať sa jedlám, ktoré máme radi. Normálne je dovoliť si občas zjesť niečo, pretože máme radosť, sme smutní alebo sa nudíme alebo len preto, že je to veľmi dobré. Normálne je jesť spravidla tri hlavné jedlá denne, prípadne aj štyri či päť, alebo niekoľko menších jedál počas dňa. Normálne je nechať na tanieri pár nedojedených sušienok, pretože viete, že si ich môžete dať zajtra, ale pokojne ich môžete zjesť viac práve teraz jednoducho preto, že skvele chutia. Normálne je sa aj občas prejesť a cítiť sa nepríjemne. Rovnako je normálne sa občas postiť a tešiť sa na jedlo. K normálnemu stravovaniu patrí dôvera, že telo dokáže občasné stravovacie chyby zvládnuť. Normálne stravovanie si vyžaduje trochu času a pozornosti, ale je len jednou z dôležitých vecí v živote. Stručne povedané, normálne stravovanie je pružné. Závisí od hladu, voľného času, dostupnosti jedla a našich pocitoch.

01 - Modified: 2024-05-16 10:43:22 - Feat.: - Title: Ranný beh je skvelým prostriedkom na formovanie postavy 02 - Modified: 2024-05-14 08:39:12 - Feat.: - Title: Váha je veľmi dôležitá, no premenlivá 03 - Modified: 2024-05-14 08:29:41 - Feat.: - Title: Ján Volko o dvojstovke na Diamantovej lige v Dauhe: V zákrute som sa nevedel nejako upratať 04 - Modified: 2024-05-13 12:07:28 - Feat.: - Title: Každý rodič by určite uvítal, ak by jeho dieťa bolo nadané vo všetkých oblastiach 05 - Modified: 2024-05-13 11:05:51 - Feat.: - Title: Výborná Viktória Forster v českej extralige: po víťaznej premiére na 100 m prek. (13,09) utvorila na dvojstovke slovenský rekord do 23 rokov (23,32)
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
18. máj 2024 05:09