Otužovanie a tréning imunity
StoryEditor

Otužovanie a tréning imunity

11.01.2023, 12:47

Len málo z nás je natoľko silných, aby si ráno namiesto teplej dávalo studenú sprchu, alebo si išlo na Štefana zaplávať napríklad do Dunaja. Ale rozhodne je to dobrý spôsob, ako posilniť našu imunitu. Otužovať však neznamená iba to, že si budeme dávať studenú sprchu, alebo budeme chodiť plávať do studenej vody.

Otužovať znamená aj to, že budeme chodiť za každého počasia von, aby naše telo bolo zvyknuté používať svoje vrodené a adaptačné mechanizmy. Aj imunita sa musí trénovať, ak chceme, aby nám dobre fungovala. Je to rovnaké, ako keď chce človek ubehnúť 5, 10, 20 km alebo maratón. Imunitu veľmi oslabuje každodenný stres. Každé rozčúlenie sa, každé vybočenie z normálu má vplyv na našu imunitu.

Dostatočný odpočinok po práci a po tréningu

Bohužiaľ, aj keď sa budete stravovať v rámci „zdravej výživy” (mám na mysli to, že vo vašej strave bude aj teraz cez zimu veľké množstvo ovocia), tak to ešte nemusí znamenať, že docielite to, že do seba dostanete potrebné množstvo vitamínov, minerálov a stopových prvkov, pretože väčšina ovocia na pultoch predajní je dovezená a v rámci toho, aby nás zaujalo, aby pritiahlo náš pohľad, vyvolalo v nás naň chuť, je chemicky ošetrené, je zbierané nezrelé a dozrieva až v priebehu dopravy v nezdravom prostredí. Tým zostane na pohľad síce pekné, stratí však väčšinu bežne obsahovaných vitamínov a minerálov, ale nestratí kalorickú hodnotu.

Nebezpečenstvo oslabenia imunity spočíva i v novoročných predsavzatiach

Veľmi veľká časť ľudskej populácie sa snaží na sebe makať od januára. Novoročné predsavzatie, do júna sa zmestím sa do plaviek. Potom si dám na pol roka pauzu, veď si to za ten polrok práce zaslúžim. A v januári to začne znova. Myslíte si, že vaše telo už by si mohlo na túto „pravidelnosť“ zvyknúť? Mohlo, ale nezvykne. Už po mesiaci ničnerobenia by ste začínali znova. Takže príde k tomu, že v čase, keď je telo stresované nedostatkom slnečného svetla, veľkým počtom oslavných večierkov, veľkými rozdielmi teplôt medzi vyhriatym vnútorným a chladným vonkajším prostredím, sa vaša imunita sa zníži a môžete ochorieť.

Ako na to?

Znamená to, že aj keď urobíme všetko správne, budeme sa o seba o svoje zdravie pravidelne starať, budeme sa pravidelne hýbať, nemusí to znamenať, že nejakému vírusu či baktérii nepodľahneme. Že nedostaneme tú nádchu, nebudeme prechladnutí alebo nechytíme chrípku. Keď sa ale budeme pravidelne hýbať, budeme dostatočne spať, dostatočne regenerovať, prijímať dostatočné množstvo vitamínov, minerálov, stopových prvkov, jednoducho sa budeme na toto obdobie aktívne pripravovať, bude priebeh ochorenia ľahší a my sa s ním vysporiadame oveľa skôr a s menšími následkami.

01 - Modified: 2024-05-07 09:00:23 - Feat.: - Title: Šport pomáha ľuďom objavovať skryté rezervy a potenciál 02 - Modified: 2024-05-07 08:54:18 - Feat.: - Title: Ján Volko absolvuje premiéru v letnej časti olympijského roka v piatok na mítingu Diamantovej ligy v behu na 200 metrov v Dauhe 03 - Modified: 2024-04-26 12:31:04 - Feat.: - Title: Vyhnite sa jarnej únave, začnite sa hýbať 04 - Modified: 2024-04-24 11:18:12 - Feat.: - Title: Správna výživa obsahuje dostatočný, nie nadmerný príjem bielkovín 05 - Modified: 2024-04-24 11:10:50 - Feat.: - Title: Zástupcovia športových zväzov diskutovali s najvyššími predstaviteľmi Ministerstva cestovného ruchu a športu SR, zväzy by mali na rok 2024 dostať o 20 percent viac financií
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
09. máj 2024 08:58