Bojujte o svoje zdravie
StoryEditor

Bojujte o svoje zdravie

06.10.2022, 12:29

To je až z polovice podmienené vašim životným štýlom. Ďalej naň vplýva životné prostredie, genetické predpoklady a dostupnosť lekárskej starostlivosti. V boji o zdravie teda nie sme bezmocní: máme v rukách 50 % možností na poli riadenia vlastného životného štýlu, ktorého neoddeliteľnou súčasťou je práve pravidelný, intenzívny pohyb.

Zdravie sa na jednej strane stáva hodnotou spojenou so silnou osobnou zodpovednosťou a individuálnou aktivitou, na druhej strane je zdravie verejným statkom, o ktorý sa stará široké spektrum medicínskych, výchovno-vzdelávacích, osvetových a sociálnych inštitúcií a organizácií. povinná školská dochádzka podporuje aj výučbu telesnej výchovy, vznikajú športové kluby, oddeľuje sa profesionálny a amatérsky šport, vznikajú nové formy športu. Masové rozšírenie športovo-pohybových aktivít tak často musí čeliť aj obavám zo zdravotných rizík či fyzického poškodenia. Mnohí si mysleli, že intenzívne cvičenia a náročné športovo-pohybové aktivity prinášajú veľké zdravotné riziká. Postupne sa však zmenil pohľad na zmysel športových aktivít a na ich vplyv na ľudské zdravie.

Benefity športovej aktivity:

– zníženie vysokého krvného tlaku

– regulácia úrovne cholesterolu

– spaľovanie tuku

– udržiavanie priaznivej hladiny krvného cukru

– spevňovanie kostí

– posilňovanie imunitného systému

– zníženie pokojovej srdcovej frekvencie

– zlepšenie metabolizmu

– zlepšovanie psychickej pohody

Pravidelná mierna pohybová aktivita prináša zlepšenie zdravia a pocit osobnej pohody. Významnejšie trvalé zdravotné benefity potom prináša intenzívny pravidelný fyzický pohyb, každodennosť pohybu znižuje riziko hlavných príčin a úmrtí spojených so sedavým spôsobom života.

Významnú súčasť formovania aktívneho životného štýlu tvorí výchova k zdraviu

Ide o komplexné úsilie o zvyšovanie telesného, ​​psychického a sociálneho zdravia rozvíjajúce pozitívny potenciál osobnosti človeka. Výchova k zdraviu, podpora zdravia či zdravotná gramotnosť je aktuálna práve so zvyšujúcim sa dôrazom na zdravotnú prevenciu. Výchova k zdraviu neodmysliteľnou súčasťou zapojenia všetkých ľudí do starostlivosti o zdravie v zmysle osobnej zodpovednosti.

Potreby ľudského organizmu:

1. aeróbne pohybové aktivity

- pohybové činnosti kladúce na organizmus zvýšené využitie kyslíka. Väčšinou sa jedná o vytrvalostné činnosti vykonávané miernou intenzitou formou najzdravších športovo pohybových aktivít ako beh na lyžiach, plávanie, jogging, jazda na bicykli, chôdza.

2. správny režim stravovania

- základným predpokladom je tu vyváženosť všetkých živín a obmedzenie ich energetickej hodnoty, spojené aj s dodržiavaním pravidlá pomeru energetického príjmu troch hlavných jedál – 25 % (raňajky) – 50 % (obed) – 25 % (večera). V rámci tohto režimu sú praktizované zásady spojené s absolvovaním aeróbneho tréningu na sklonku dňa pred večerou, je potrebné udržiavať v sebe zdravý strach z obezity, kontrolovať vyváženosť energetického príjmu a výdaja, poznať vzorec na určenie svojej ideálnej váhy.

3. duševná rovnováha

- spánkový režim priemerne 7–8 hodín denne, zaradenie odpočinku do denného režimu, o duševnej rovnováhe hovoríme v spojení s pravidelne vykonávanou pohybovou činnosťou a správnou výživou.

01 - Modified: 2024-04-24 11:18:12 - Feat.: - Title: Správna výživa obsahuje dostatočný, nie nadmerný príjem bielkovín 02 - Modified: 2024-04-24 11:10:50 - Feat.: - Title: Zástupcovia športových zväzov diskutovali s najvyššími predstaviteľmi Ministerstva cestovného ruchu a športu SR, zväzy by mali na rok 2024 dostať o 20 percent viac financií 03 - Modified: 2024-04-18 08:03:39 - Feat.: - Title: Z behania v kopcoch bude mať úžitok každý 04 - Modified: 2024-04-18 07:58:19 - Feat.: - Title: Slovenská priorita na MS družstiev v chôdzi v Antalyi – získať miestenky v miešanej štafete na olympijské hry v Paríži 2024 05 - Modified: 2024-04-17 08:23:46 - Feat.: - Title: Sto dní pred otvorením Hier XXXIII. olympiády v Paríži Slovensko len so 14 miestenkami
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
26. apríl 2024 00:15