StoryEditor

Aké cviky by ste nemali vynechať pred behaním

20.04.2012, 11:48
Pred behaním je dôležité dobre sa rozcvičiť, zahriať tak svaly, rozpumpovať srdce a pľúca, zlepšiť celkovú pohyblivosť, koordináciu a predchádzať prípadným zraneniam. Prinášame vám niekoľko cvikov, ktoré vás pripravia na bežecký výkon.

Pred behaním je dôležité dobre sa rozcvičiť, zahriať tak svaly, rozpumpovať srdce a pľúca, zlepšiť celkovú pohyblivosť, koordináciu a predchádzať prípadným zraneniam. Prinášame vám niekoľko cvikov, ktoré vás pripravia na bežecký výkon.

 

Natiahnutie trojhlavého lýtkového a dvojhlavého stehenného svalu

Oprite sa predlaktím o stenu, jednu nohu mierne pokrčte a druhú vystrite, celé chodidlá sú na podložke. Súčasne s výdychom pomaly tlačte pokrčené koleno smerom ku stene.

Natiahnutie dvojhlavého stehenného svalu a svalov v predkolení

Postavte sa na jednu nohu, druhú v prednožení oprite pätou o lavičku. Súčasne s výdychom vykonajte predklon s pritiahnutím trupu ku kolenu.

Natiahnutie širokého svalu chrbta

Postavte sa bokom ku stene a oprite sa o ňu rukou. Bok trupu pomaly pretlačte smerom ku stene.

Natiahnutie zadnej a vnútornej strany stehien

Posaďte sa na zem, jednu nohu prepnutú v kolene a druhú pokrčenú s chodidlom pri stehne druhej nohy. Súčasne s výdychom vykonajte mierny predklon trupu, pomáhajte si pritiahnutím rukami.

Natiahnutie vnútornej strany svalov chodidla a predného holenného svalu

Pokrčenú nohu oprite vnútornou stranou chodidla o lavičku a nohu postupne zaťažujte hmotnosťou tela.

Natiahnutie trojhlavého lýtkového svalu

Postavte sa na jednu nohu čelom ku stene a oprite sa o ňu rukou. Druhú nohu pokrčte v kolene a s pomocou druhej ruky pritiahnite členok k trupu.

 

Bežecká abeceda

Pri tejto časti rozcvičenia rozvíjate správnu koordináciu a rytmiku jednotlivých pohybov. V rámci bežeckých cvičení sa zdôrazňuje práca členkov, kolien a trupu. Cvičenia vykonávame pomáhajúc si prácou mierne pokrčených paží rovnako ako pri behu.

Lifting – na mieste alebo len s miernym posunom vpred striedavo prepínate koleno s chodidlom na zemi a následne mierne koleno pokrčíte a súčasne prepnete špičku.
 

Skiping – beh s miernym posunom vpred, pri ktorom zvýrazňujete vertikálny odraz a švihovú prácu kolena pri zdvihu.


Odpichy – odrážate sa vpred s predĺžením letovej fázy a zdôraznením švihovej práce pri zdvihu kolena.

Zakopávanie – beh s miernym posunom vpred so zdôrazneným pohybom nohy po odraze do pokrčenej polohy.

Cvičenia môžete doplniť cvalom stranou s prinožovaním, cvalom stranou s prekročením raz vpredu a raz vzadu, dvojskokmi vpred so zdôraznením švihovej práce odľahčenej nohy pri pohybe kolena vpred a nahor, dvojskokmi šikmo vpred s pohybom kolena druhej nohy na opačnú stranu a pod.

Ak ste cvičili podľa nášho návodu, môžete bez obáv vyraziť na svoju obľúbenú trasu. Pohybový aparát máte dostatočne dobre pripravený na bežecký výkon, ktorý máte pred sebou.

01 - Modified: 2024-05-13 12:07:28 - Feat.: - Title: Každý rodič by určite uvítal, ak by jeho dieťa bolo nadané vo všetkých oblastiach 02 - Modified: 2024-05-09 13:12:39 - Feat.: - Title: Nájdite si pohybové aktivity, ktoré vás najviac bavia, a snažte sa ich denne predlžovať 03 - Modified: 2024-04-26 12:31:04 - Feat.: - Title: Vyhnite sa jarnej únave, začnite sa hýbať 04 - Modified: 2024-04-18 08:03:39 - Feat.: - Title: Z behania v kopcoch bude mať úžitok každý 05 - Modified: 2024-03-19 09:06:14 - Feat.: - Title: Každé dieťa musí mať možnosť zapojiť sa do hry
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/trening, menuAlias = trening, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
18. máj 2024 21:50