Z vášho tréningu sa pokúste vyťažiť maximum
StoryEditor

Z vášho tréningu sa pokúste vyťažiť maximum

16.03.2023, 12:04

Rozumný tréning zameraný na silné stránky jednotlivca môže bežca posunúť k lepšiemu výkonu. Výhodou behu je jeho jednoduchosť. Stačí vyjsť von v teniskách a rozbehnúť sa. Ak máte dobrý tréningový plán s jasným cieľom, tak budete napredovať a tento šport si budete stále viac užívať.

Premysleným tréningom eliminujete zranenia

Väčšina z nich nastane v dôsledku preťaženia, a preto je plánovanie tréningu dôležitým faktorom v prevencií poranení. Vďaka plánu budete mať pod kontrolou nielen intenzitu cvičení, ale budete vedieť odhadnúť aj čas potrebný na regeneráciu po náročnom behu. Zaradenie ľahších alebo oddychových dní pomáha telu adaptovať sa na tréningovú záťaž a znížiť tak riziko zranenia. Drilové cviky, rozcvička a strečing, ktoré sú dôležitou súčasťou štruktúrovaného tréningu, takisto pomáhajú predchádzať rôznym poraneniam. Vedomá práca na vašom bežeckom štýle vám prinesie ovocie vo forme zlepšenia. Tiež pomôže udržať si dobrú formu pri rýchlom behu aj s nástupom únavy. Vďaka drilovým cvikom sa budete cítiť prirodzenejšie a uvoľnenejšie, čím si zlepšíte ekonomiku behu. V dôsledku tréningového plánu nastanú vo vašom tele citeľné pozitívne zmeny. Štruktúrovaný a plánovaný tréning vám pomôže zistiť, čo na vaše telo funguje. Tým, že postupujete podľa nejakých premyslených bodov, máte záznam cvičení, ktoré odtrénujete a vďaka tomu sa môžete spätne pozrieť na to, čo fungovalo a čo nie. Takýmto spôsobom si aj do budúcnosti dokážete upraviť svoje tréningy na mieru. Jasný tréningový plán vám pomôže aj počas pretekov. So štruktúrovaným tréningom zameraným na konkrétne preteky máte väčšie šance na úspech, pokiaľ chcete súťažiť a posúvať svoje limity. Cielený plán vám pomôže zvýšiť rýchlosť a fázovať tréningy, vďaka čomu budete počas pretekov vo svojej top forme.

Doprajte si rôznorodosť

Váš plán by mal zahŕňať beh v rôznych tempách a na rozličné vzdialenosti. Cielená rôznorodosť a postupné zvyšovanie záťaže vedú k zlepšeniu formy, rýchlosti a kondície. Výsledkom je rozmanitý a zaujímavý tréning, motivácia by nemala nikdy chýbať. Pokiaľ beháte bez konkrétneho cieľa, tak je veľmi ťažké zostať motivovaným. V tréningovom pláne je každý cvik bez ohľadu na náročnosť zdôvodnený. Vďaka plánu viete, prečo beháte v konkrétnom tempe a na danú vzdialenosť a nenáročný beh si dokážete viac užiť. Pre mnohých z vás sa behanie stane rutinou alebo začnete stagnovať, keď svoj výkon nejakým spôsobom nesledujete. Tréningový program pomáha vidieť zlepšenie, ktoré vás motivuje.

01 - Modified: 2024-04-24 11:18:12 - Feat.: - Title: Správna výživa obsahuje dostatočný, nie nadmerný príjem bielkovín 02 - Modified: 2024-04-24 11:10:50 - Feat.: - Title: Zástupcovia športových zväzov diskutovali s najvyššími predstaviteľmi Ministerstva cestovného ruchu a športu SR, zväzy by mali na rok 2024 dostať o 20 percent viac financií 03 - Modified: 2024-04-18 08:03:39 - Feat.: - Title: Z behania v kopcoch bude mať úžitok každý 04 - Modified: 2024-04-18 07:58:19 - Feat.: - Title: Slovenská priorita na MS družstiev v chôdzi v Antalyi – získať miestenky v miešanej štafete na olympijské hry v Paríži 2024 05 - Modified: 2024-04-17 08:23:46 - Feat.: - Title: Sto dní pred otvorením Hier XXXIII. olympiády v Paríži Slovensko len so 14 miestenkami
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/trening, menuAlias = trening, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
25. apríl 2024 19:57