Po „makačke“ sa uvoľnite behom v prírode
StoryEditor

Po „makačke“ sa uvoľnite behom v prírode

28.03.2023, 14:19

Ak ale bežíme prvýkrát v neznámom teréne, platí, že by sme nemali bežať sami. Naučme sa dobre čítať v mape. Uľahčí nám to beh a pomôže nám to nestratiť sa. Môžete tiež používať GPS, stiahnite si trasu do hodiniek alebo navigácie, ale myslite na to, že napr. pod vysokými stromami je signál rušený a batéria sa tiež raz vybije.

Je výhodné, hlavne spočiatku, bežať späť rovnakou cestou, akou ste pribehli

Nebezpečenstvo, že sa niekde na veľkom neznámom okruhu stratíte, je pomerne veľké. Choďte s otvorenými očami a všímajte si, či cesta, po ktorej bežíte, vedie pozdĺž vodného toku alebo horského masívu, či je v blízkosti poľa alebo nejaké dedinky? To všetko pomáha pri orientácii a pri hľadaní správnej cesty. Pravidelne sa otáčajte a skúste si zapamätať čo najviac zo svojho okolia. Väčšina cestičiek je v pohode „behateľnejších“, než si myslíte. Keď ale pôjdete do kopca, tak v každom prípade znížte tempo, krok držte krátky a plochý, nie je to tak namáhavé a šetríte energiu. Koncentrujte sa na stabilné držanie tela - zostaňte vždy narovnaní, bude sa vám lepšie dýchať. Pozerajte sa priamo pred seba, asi tak 5 krokov ďaleko, ruky držte pri tele a pohybujte s nimi rýchlo, tak ako na ceste.

Ako behať z kopca?

Ak zbehnutie nasleduje hneď po výbehu kopca, zostaňte po dosiahnutí vrcholu chvíľku stáť, stačí minútka, aby ste sa vydýchali a krátko si oddýchli. Potom už budete mať vlastné telo aj zostup pod kontrolou Skúste sa nezakláňať-brzdí vás to a veľa to namáha stehná. Keď je zbeh príliš prudký, nebežte priamo dole, ale robte nohami „cik cak“ pohyb. Pokojne sa rozbehnite, ale stále majte pohyb pod kontrolou. Nepozerajte sa priamo na svoje nohy, ale vždy pár krokov dopredu, aby ste vždy vedeli, čo máte pred sebou. Vždy z času na čas prekontrolujte, či horná polovica vášho tela spolupracuje – táto stabilita je rozhodujúca pre istý krok pri prekonávaní kameňov a koreňov Rozhodne sa nehanbite používať paže na udržiavanie rovnováhy, keď to bude potrebné! Ak pred vami beží nejaký skúsený trailový bežec, využite to a bežte v jeho stopách.

Ako prekonať vodnú prekážku?

Pokiaľ to ide, preskočte ju. Keď je vzdialenosť príliš veľká, na chvíľku zastavte a skúste nájsť najistejšiu cestu. Napríklad tam niekde je veľký kameň alebo kus kmeňa. Otestujte opatrne ich stabilitu pred tým, než na ne skočíte plnou váhou. Nebezpečenstvo, že sa pošmyknete, je aj tak pomerne veľké. Ak musíte vstúpiť do vody, spomaľte do chôdze, aby ste zistili, akú rýchlosť a silu prúd má, a potom môžete zrýchliť. Ak voda tečie veľmi rýchlo a prúd je silný, môžete si vypomôcť palicou, aby ste ľahšie udržali rovnováhu. V lete nie je žiadny problém, keď si namočíte nohy, nakoniec to môže byť aj osviežujúce. Ale v chladnom počasí už to problém môže byť. Ak nemáte práve vode odolné topánky, vyhýbajte sa cestám, kde sa budete musieť brodiť hlbokou vodou. Jedinou výnimkou môže byť, keď takýto úsek bude na posledných metroch vašej trasy.

01 - Modified: 2024-04-18 08:03:39 - Feat.: - Title: Z behania v kopcoch bude mať úžitok každý 02 - Modified: 2024-04-18 07:58:19 - Feat.: - Title: Slovenská priorita na MS družstiev v chôdzi v Antalyi – získať miestenky v miešanej štafete na olympijské hry v Paríži 2024 03 - Modified: 2024-04-17 08:23:46 - Feat.: - Title: Sto dní pred otvorením Hier XXXIII. olympiády v Paríži Slovensko len so 14 miestenkami 04 - Modified: 2024-04-15 07:57:55 - Feat.: - Title: Rekreačný a výkonnostný beh 05 - Modified: 2024-04-15 07:52:40 - Feat.: - Title: Kenské triumfy na TIPOS Národnom behu Devín – Bratislava
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/behy, menuAlias = behy, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
19. apríl 2024 09:29