Preteky sú korením tréningu
StoryEditor

Preteky sú najlepší tréning

27.01.2023, 09:29

Silný argument bežcov - pretekárov v diskusii o tom, či je potrebné si v sezóne vybrať len pár závodných vrcholov a všetky ostatné preteky medzi nimi ponímať ako tréning. Tréning však znamená na niečo sa pripravovať.

Na niečo sa pripravovať znamená vyvíjať po určitý daný čas určité úsilie, ktorého výsledkom bude, že budem silnejší, vytrvalejší, rýchlejší, psychicky odolnejší, ale hlavne, že dosiahnem svoj cieľ. Cesta, po ktorej pobežím, teda tréning, mi dopomôže k tomu, že až sa dostanem k bráne svojho dlhodobého, hlavného (najvyššieho) cieľa, až ten cieľ zdolám, tak budem schopný nastúpiť na novú cestu ďaleko silnejší, vytrvalejší, rýchlejší, psychicky odolnejší, než som bol na začiatku predchádzajúcej cesty. Mať za hlavný tréningový prostriedok preteky vedie k opačnému pólu, a síce že ste unavenejší, pomalší, slabší a psychicky labilnejší.

Preteky sú korením tréningu

Nikoho nebaví len trénovať, každý si chce overiť, či je jeho tréning zostavený dobre, či sa jeho výkonnosť vyvíja správnym smerom. K tomu síce slúžia aj kontrolky – špeciálny tréning na overenie si, či som v danom čase dostatočne rýchly, silný a vytrvalý, aby som mohol uvažovať o čase, na ktorý si myslím, na ktorý sa pripravujem. Pokiaľ pri kontrolke zistím, že v niektorom smere nie je všetko v poriadku, tak sa potom na daný segment v tréningu viac zameriam. Ak cítim v kontrolke, že mi dochádza sila, tak pridám viac tréningov zameraných na bežeckú silu, napríklad behy do kopca, behy so záťažou a pod. Ak zistím, že mi chýba rýchlosť, zameriam sa v ďalšom tréningu na dohnanie tejto straty. Ak mi chýba vytrvalosť, pridám viac tréningov na rozvoj všeobecnej vytrvalosti. Keď však niekde pridáte, mali by ste niekde ubrať, pretože stále platí pravidlo 10%. To znamená, že by ste nemali navyšovať svoju kilometráž v ďalšom období o viac ako 10% oproti minulému tréningovému bloku.

Tým, že pobežíte každé preteky naplno, sa nezlepšíte

Možno sa zlepšovať, aj keď pobežíte každé preteky naplno. Avšak len vtedy, keď sa postavíte na štart pretekov 2 - 3x za rok, a medzi tým sa budete venovať usilovnému tréningu a patričnej regenerácii. Pretože o to práve ide. Pokiaľ sa niekto stavia na štart pretekov každý týždeň s tým, že každý týždeň chce podať čo najlepší výkon, potom zákonite v dobe medzi jednotlivými pretekmi nemôže poriadne trénovať. Musí totiž najskôr dostať z tela únavu z predchádzajúcich pretekov a to sa mu nepodarí, pokiaľ pobeží kvalitný tréning. To znamená, že medzi jednotlivými pretekmi bude len poklusávať a jediný kvalitný beh bude mať práve len preteky. Z toho zákonite vyplýva, že aj keď si to nebude pripúšťať, každý jeho závod potom bude kvalitným tréningom, nie však naozajstným závodom.

 

 

01 - Modified: 2024-04-18 08:03:39 - Feat.: - Title: Z behania v kopcoch bude mať úžitok každý 02 - Modified: 2024-04-18 07:58:19 - Feat.: - Title: Slovenská priorita na MS družstiev v chôdzi v Antalyi – získať miestenky v miešanej štafete na olympijské hry v Paríži 2024 03 - Modified: 2024-04-17 08:23:46 - Feat.: - Title: Sto dní pred otvorením Hier XXXIII. olympiády v Paríži Slovensko len so 14 miestenkami 04 - Modified: 2024-04-15 07:57:55 - Feat.: - Title: Rekreačný a výkonnostný beh 05 - Modified: 2024-04-15 07:52:40 - Feat.: - Title: Kenské triumfy na TIPOS Národnom behu Devín – Bratislava
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/behy, menuAlias = behy, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
20. apríl 2024 03:01