Strava pre extrémnych športovcov a vytrvalcov
StoryEditor

Strava pre extrémnych športovcov a vytrvalcov

03.10.2022, 09:46

S nárastom rôznych ultra vytrvalostných závodov a extrémnych športov zaťažuje mnoho športovcov svoje telo do krajnosti. Trénujú 3–5 hodín denne a pripravujú sa na mnohohodinové výkony. Ich cieľom môže byť testovanie hraníc svojich možností a dokončenie triatlonu v štýle iron mana (3,9 km plávania, 180 km kolo a 42 km beh) alebo účasť na iných podobných pretekoch. Je zrejmé, že kritickým faktorom pre dokončenie takejto akcie je výživa.

Títo športovci testujú princípy športovej výživy

Skúšajte pri tréningu rôzne druhy stravovania, ktoré chcete využívať v priebehu extrémnych pretekov. Váš tréning by mal zahŕňať vytvorenie a dodržiavanie stravovacej stratégie, aby ste zistili, ktoré potraviny a tekutiny vám pri dlhom tréningu najlepšie vyhovujú. Urobte si zoznam preverených kombinácií a nebudete sa musieť báť diétnych chýb v deň pretekov. Vezmite tiež do úvahy faktor „opotrebovania chuťových buniek“. Koľko gélov zvládnete počas triatlonu? Koľko dní po sebe môžete jesť vajcia v prášku pri niekoľkodňovej horskej túre? Myslite na rozmanitosť a na to, aby ste ľahko a s chuťou konzumovali dostatok sacharidov ako palivo pre svaly a mozog a dostatok bielkovín na opravu a ochranu svalov.

Optimalizujte svoje každodenné tréningové stravovanie

Veľmi často majú vytrvalostný športovci v obvyklom kolotoči práce, rodiny, priateľov, spánku a tréningu len málo času plánovať si jedálniček, nakupovať potraviny a pripravovať vyvážené športové jedlá a energeticky hodnotné desiaty. Unavení športovci často siahnu po sladkostiach, sušienkach a iných potravinách s vysokým obsahom tukov, ktoré ich síce zasýtia, ale ich svalom nedodajú energiu. Musíte si zapamätať, že špičkový súťažný výkon nemôžete podávať, pokiaľ nebudete zdraví a pokiaľ váš tréning nebude čo najkvalitnejší. Vaším cieľom je neustále dodávať telu energiu pred tréningom a po ňom, a preto musí byť základom vašej stravy pravidelný príjem sacharidov. Rovnomerný príjem jedla vám poskytne priebežnú energiu po celý deň (na rozdiel od vynechávania zdravých jedál počas dňa a nadmernej večernej konzumácie jedál nezdravých). Musíte si osvojiť stravovaciu stratégiu, ktorá odpovedá vášmu tréningovému plánu. Naplánujte si dni odpočinku. Odpočinok je neoddeliteľnou súčasťou tréningu. Ultra vytrvalci majú často pocit, že na splnenie svojho cieľa musia tréningu venovať všetok dostupný čas. To je chyba! Odpočinkové dni znižujú riziko zranenia a poskytujú svalom čas na regeneráciu, okrem to ich môžete využiť na nákupy potravín (a napríklad aj na navarenie zásob jedla na ďalší týždeň). Myslite na to, že „zlé veci sa dejú, keď trénujete, a dobré, keď odpočívate“. Výkonnosť sa viac zlepšuje tréningom zameraným na kvalitu, nie na prehnanú kvantitu. Pite dostatok tekutín, denne sledujte svoj moč. Mali by ste močiť často (každé dve až štyri hodiny), váš moč by mal byť svetlý a v primeranom množstve. Množstvo potrebných tekutín ľahko zistíte zvážením pred a po jednej hodine výkonu v súťažnom tempe. Každý kilogram váhového úbytku spôsobený stratami potu pri tréningu doplňte najmenej jedným litrom tekutín, aby ste túto stratu nahradili. Urobte si jasný stravovací plán pre deň závodu. Okrem spotreby tekutín by ste mali poznať aj svoju spotrebu kalórií. Spoluprácou so športovým výživovým poradcom alebo fyziológom zistíte svoju potrebu energie na hodinu výkonu. Snažte sa priebežne dopĺňať tretinu až polovicu kalórií spálených počas ultra akcie alebo aj viac. Pripravte si desiatové balíčky, ktoré pokryjú vašu kalorickú potrebu na pol hodiny až hodinu.

Pite a jedzte pravidelne

Cieľom je prevencia dehydratácie a hypoglykémie. Buďte pružní a otvorení. Hoci by ste mali mať jasný stravovací a pitný plán, ktorý vám zaistí adekvátny príjem sacharidov a tekutín. Vaše chute sa môžu počas osemnástich hodín akcie meniť! Pôvodný plán nutrične bohatých potravín, džúsov a energetických tyčiniek sa môže zmeniť na obľúbenú kolu, sladkosti a zemiakové chipsy. Pri pretekoch načúvajte potrebám svojho tela a snáď budete mať požadované potraviny k dispozícii. Veľa ultra vytrvalcov túži po sladkom a to je v poriadku. Cukor počas výkonu odďaľuje únavu. Cieľom je dokončiť preteky, ale vaša každodenná tréningová strava vám pomôže žiť celkovo zdravo.

01 - Modified: 2024-04-18 08:03:39 - Feat.: - Title: Z behania v kopcoch bude mať úžitok každý 02 - Modified: 2024-04-18 07:58:19 - Feat.: - Title: Slovenská priorita na MS družstiev v chôdzi v Antalyi – získať miestenky v miešanej štafete na olympijské hry v Paríži 2024 03 - Modified: 2024-04-17 08:23:46 - Feat.: - Title: Sto dní pred otvorením Hier XXXIII. olympiády v Paríži Slovensko len so 14 miestenkami 04 - Modified: 2024-04-15 07:57:55 - Feat.: - Title: Rekreačný a výkonnostný beh 05 - Modified: 2024-04-15 07:52:40 - Feat.: - Title: Kenské triumfy na TIPOS Národnom behu Devín – Bratislava
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/behy, menuAlias = behy, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
18. apríl 2024 22:04