StoryEditor

Predával byt, ktorý nebol na predaj. Pani Jana mu však poslala zálohu

16.10.2023, 00:00

Zo situácie, keď dopyt po nehnuteľnostiach za solídnu cenu prevyšuje ponuku, profitujú aj realitní makléri. Bežnou praxou sa stali úplatky a platenie záloh za nehnuteľnosti s cieľom získať ich prostredníctvom maklérov. Niekedy sa však kupujúci môžu popáliť.

Článok vznikol v spolupráci so spoločnosťou Simplea a spravodajským portálom Peniaze.sk

„Jedna z mojich klientok kupovala byt. Na základe rezervačnej zmluvy zložila zálohu z vlastných zdrojov vo výške 16 000 € priamo na účet realitného makléra, resp. na účet jeho realitnej kancelárie so základným imaním 5 000 eur,“ opisuje príklad z praxe úverový špecialista zo spoločnosti Simplea Peter Horčiak a dodáva, že k realitnému maklérovi sa, bohužiaľ, dostal až po podpise rezervačnej zmluvy.

Štandardne by som klientov dôsledne varoval, aby neplatili viac, ako je celkové ručenie spoločnosti,“ hovorí.

Klientka poslala sprostredkovateľovi peniaze z vlastných zdrojov a vybavila si hypotéku na kúpu bytu. Problém však nastal, keď sa ukázalo, že realitný maklér nie je solídny. Predovšetkým nemal oprávnenie sprostredkovať predaj bytu.

 

 

Nájdite si najvýhodnejšiu hypotéku na trhu ešte dnes.

 

„Dozvedeli sme sa to asi až po šiestich mesiacoch neustáleho vypytovania a naliehania na realitného agenta. Poviem vám, že som bola na nervy, pretože som mu už poslala peniaze, konkrétne 16 000 eur,“ spomína Jana, klientka Petera Horčiaka.

„V tomto prípade existovala aj hrozba, že ak maklér zruší svoju spoločnosť s ručením obmedzeným a vyhlási konkurz, získa 11 000 eur zadarmo,“ dodáva finančný poradca.

Majiteľ bytu o predaji nevedel

Hoci sa v rezervačnej zmluve uvádzalo, že príslušná realitná kancelária ponúka na predaj byt  s výhradným súhlasom majiteľa, nebola to pravda. Štandardne pri podpise rezervačnej zmluvy nikto nekontaktuje majiteľa. Podľa Petra Horčiaka bolo chybou, že klientka poslala viac peňazí, ako spoločnosť vôbec garantovala. Druhou chybou bolo, že nešlo ani o depozitný účet, ale priamo o účet danej realitnej spoločnosti, takže maklér mohol s peniazmi voľne disponovať. Okrem toho sa predaj pretiahol a okolnosti začali vyzerať viac než podozrivo.

„Tešila som sa na byt, ale stále som ho nemala. Maklér sa správal a hovoril zvláštne. Tak som kontaktovala majiteľa bytu. Takmer som odpadla, keď mi povedal, že žiadny byt nepredáva. A ani nevedel, že niekto ponúka jeho byt,“ spomína Jana.

Keď sa spamätala z prvotného šoku, spolu s majiteľom bytu zistili, že dotyčný realitný maklér v minulosti predal nehnuteľnosť majiteľovi bytu, ktorý Jana chcela. „Takže mal vlastne všetky fotografie a všetky údaje o byte,“ dodala.

image
Shutterstock

Sprostredkovateľ vrátil peniaze, ale trvalo to

Keď sa Jana o situácii dozvedela, okamžite kontaktovala realitného agenta, aby jej vrátil peniaze. Maklér však nereagoval na jej telefonáty a neodpovedal na e-maily. Keď sa mu nakoniec dovolala z iného telefónneho čísla, ubezpečil ju, že ide o nejaký omyl.

„No stále mal len kopec prázdnych rečí. Že je na dovolenke alebo na ceste do kancelárie, a keď tam príde, všetko vyrieši, ale nikdy sa nič nevyriešilo. A ja som bola v mínuse 16 000,“ hovorí pani Jana.

Peter Horčiak sa nakoniec do veci zapojil. Zistil, že na realitného makléra existujú len zlé referencie. Že ide o človeka, ktorý sa pohyboval na hrane zákona a mal finančné problémy. Klientov vždy varuje, že takéto skutočnosti by si mali vždy preverovať ešte pred podpisom rezervačnej zmluvy, nieto rovno posielať peniaze ako zálohu, ako sa to stalo v tomto prípade.

„Na nič sme nečakali a okamžite najali právnika. Až keď ten nastúpil, realitný maklér začal hovoriť k veci. Čiže kedy a ako vráti peniaze mojej klientke,“ hovorí finančný poradca a dodáva, že stále hrozilo, že ak maklér zatvorí svoju spoločnosť, klientka môže prísť o časť peňazí kvôli nízkemu kapitálu. Nakoniec sa však podarilo získať celú sumu späť.

„Preto teraz klientom radím, aby nikdy nevkladali do realitnej úschovy viac, než za koľko ručí daná spoločnosť. Ak má byť záloha vyššia, mali by si radšej vybrať advokátsku/notársku úschovu," uzatvára Peter Horčiak a dodáva, že je vždy vhodné si realitnú kanceláriu hneď na začiatku poriadne preveriť.

 

menuLevel = 2, menuRoute = prakticke-hn/poradenstvo, menuAlias = poradenstvo, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
02. máj 2024 07:23