StoryEditor

Majiteľka franšízovej pobočky: Investovanie už dávno nie je doménou mužov

28.09.2023, 00:00

Počet žien, ktoré sa snažia zhodnotiť svoje úspory, rastie z roka na rok a ženy získavajú väčšie sebavedomie aj v tejto oblasti. O tom, aké sú ženy investorky a čo robia inak než muži, sme sa rozprávali s Janou Počarovskou, majiteľkou franšízovej pobočky Simplea Point v Bratislave – Karlovej Vsi.

Článok vznikol v spolupráci so spoločnosťou Simplea a spravodajským portálom Peniaze.sk

Čo sa v oblasti investícií zmenilo za posledných desať rokov? Aké trendy pozorujete?

V prvom rade sa zvýšila vzdelanosť a informovanosť ľudí, ale aj ich dôvera v investovanie. Zároveň sa zvýšila aj dostupnosť investičných produktov pre širšiu skupinu ľudí. Toto sú dôvody, pre ktoré investuje stále viac ľudí.

To, čo sa zmenilo v období COVIDu je, že stále viac investičných nástrojov je možné uzatvoriť online. Na jednej strane sa tým zvyšuje dostupnosť investovania pre klientov a zrýchľuje sa celý proces investovania. Na druhej strane investujú aj ľudia, ktorí investíciám nerozumejú a častokrát riskujú v nevhodných investičných nástrojoch.

Objavujú sa tiež trendy, kedy si ľudia pletú investovanie so špekuláciou, prípadne si myslia, že s minimom úsilia zarobia „veľké peniaze“. To je väčšinou doména mladých, ktorí predpokladajú, že si stačí pozrieť pár náučných videí a do hodiny sú z nich odborníci na investovanie.

 

 

Investujte a ochráňte svoje peniaze pred infláciou.

 

 

 

 

Ak by sme sa zamerali na ženy, o koľko vzrástol počet žien, ktoré investujú?

Za posledných desať rokov evidujem nárast o približne 30 až 40 percent.

Ako ovplyvňuje nárast vzdelanosti žien ich investovanie?

Vo všeobecnosti platí, že vzdelaní ľudia sa o investovanie zaujímajú viac. Vzdelané ženy väčšinou investujú skôr, nakoľko deti majú v neskoršom veku. Do práce sa vracajú skôr a nezriedka pracujú aj počas materskej dovolenky. Vzdelané ženy majú väčšie možnosti pracovného uplatnenia a s tým sú spojené aj vyššie príjmy. Vďaka tomu môžu investovať vyššie čiastky.

Spozorovali ste za posledných desať rokov aj nejakú výraznú zmenu v uvažovaní žien pri investovaní?

Áno. Ženy sú vďaka rastúcim skúsenostiam v oblasti investovania omnoho sebavedomejšie.

Z akých dôvodov ženy začínajú investovať najčastejšie?

Najčastejším motívom sú deti. Chcú im našetriť „niečo na začiatok“, na štúdium a podobne. Ďalej sa chcú zabezpečiť do budúcna a veľkým motívom je aj zabezpečenie na starobu.

Keď ženy neinvestujú, ako to odôvodňujú?

Hlavným dôvodom sú nedostatočné príjmy, ktoré zvyčajne uvádzajú ženy na rodičovskej alebo materskej dovolenke, prípadne ženy v domácnosti. Podobne sú na tom ženy po skončení rodičovskej dovolenky, pretože väčšinou sú to ony, kto preberá zodpovednosť za deti, keď ochorejú alebo keď ich je potrebné vyzdvihovať zo škôlky či školy. Preto majú často namiesto plného pracovného úväzku s nadčasmi, čiastočné pracovné úväzky, čo sa potom prejavuje na ich príjmoch.

Hlavnou bariérou sú teda chýbajúci čas a financie. Neevidujete v posledných rokoch to, že ženy začínajú tieto prekážky prekonávať?

Určite. Rola žien v spoločnosti sa postupom času mení a stále viac mužov je schopných a ochotných prevziať časť povinností spojených so starostlivosťou o domácnosť i rodinu. Vďaka tomu majú ženy možnosť lepšie sa uplatniť na pracovnom trhu. Majú potom viac priestoru na prácu s financiami a vzdelávanie sa v tejto oblasti.

Aké investorky sú ženy?

Ženy si väčšinou volia konzervatívnejšiu, teda menej rizikovú stratégiu než muži. Nezvyknú sa púšťať do špekulácií. Radšej majú nižší výnos a väčšiu istotu. Nechajú si poradiť, do čoho investovať. Občas sa viac radia s kamarátkami, než s odborníkmi. Ako investorky sú ale svedomité a dodržiavajú investičný plán. Väčšinou majú jasne daný cieľ, ako s investíciou naložia a na aký účel má slúžiť – deti, renta, vlastné bývanie...

A muži? Čím sú pri investovaní typickí oni?

Muži vo všeobecnosti investujú do rizikovejších aktivít. Sú ochotní podstupovať vyššie riziko, aby sa dostali k vyššiemu výnosu, rovnako však aj k potenciálne vyššej strate.

Vráťme sa ešte k porovnaniu mužov a žien. Prečo je podľa vás taký rozdiel v prístupe žien a mužov k investovaniu?

Rozdielnosť je daná viacerými faktormi. Jedným z najvýznamnejších je moment založenia rodiny. Muži môžu väčšinou prísť od prvého momentu, kedy začnú zarábať, o príjem len vtedy, keď sa rozhodnú nepracovať alebo majú zdravotné obmedzenie. Ich príjem kolíše v rádovo menšom rozsahu než u žien a pokles trvá kratšiu dobu. Pri založení rodiny sa v práci nemusia vyrovnávať s fyzickým obmedzením spôsobeným tehotenstvom. Dlhodobo má vo väčšine prípadov príjem mužov rastúci charakter. A nemôžeme nespomenúť fakt, že ženy na rovnakých pozíciách zarábajú stále menej, než muži.

Naopak – ženy, ktoré plánujú materstvo, počítajú s tým, že na určitú dobu o svoj príjem prídu. Priemerná doba rodičovskej dovolenky za život ženy je tri až päť rokov. Uvedomujú si, že prepad príjmu bude minimálne 50 % a že ich výdavky narastú. Pokiaľ na rodičovskej dovolenke zotrvajú príliš dlho, nemajú ani istotu pôvodného pracovného miesta. Často majú v pláne sa vrátiť do práce čo najskôr, využiť prácu na polovičný úväzok, prípadne home office. Bohužiaľ, niekedy nemajú žiadnu istotu, že to tak bude – po pôrode sa u nich alebo narodeného dieťaťa môžu vyskytnúť zdravotné komplikácie. A naviac musia myslieť na to, že s vekom výrazne klesá plodnosť.

V akej životnej etape sú muži a ženy v investovaní najaktívnejší?

Asi v období pred a po deťoch. Mladé ženy bez detí väčšinou investujú aspoň 30 % z príjmu a tvoria si rezervy. Viac riskujú. Staršie ženy s odrastenými deťmi investujú viac ako 30 % svojho príjmu, ale už konzervatívnejšie.

Mladí muži bez detí berú investovanie do istej miery ako hru – experimentujú a riskujú. Starší muži s odrastenými deťmi investujú väčšiu časť svojich príjmov a celé ich portfólio sa postupne stáva konzervatívnejším.

image
Shutterstock

Stávka na (ne)istotu

Je rozdiel v tom, do čoho najčastejšie investujú muži a ženy?

Áno, určite. Muži častejšie nakupujú konkrétne akcie, dlhopisy konkrétnych firiem, kryptomeny, ETF fondy. Ženy idú skôr cestou podielových fondov, než konkrétnych titulov.

Dajú sa tieto dva prístupy porovnať? V čom je jeden z nich horší alebo lepší?

Ženy sú skôr konzervatívnejšie a zriedkavo menia stratégiu. Nepodliehajú natoľko módnym trendom a vďaka tomu dosahujú stabilnejšie výnosy. Muži, naopak, spravidla vynikajú vo vyhľadávaní zaujímavých investičných príležitostiach a pokiaľ sa tip vydarí, dokážu získať vysoké výnosy za kratšiu dobu. O tie ale občas rovnako rýchlo prídu pri inej, nevydarenej investícii.

Akú najčastejšiu chybu robia ľudia pri investovaní?

Keď neinvestujú vôbec, pretože si myslia, že s malými finančnými prostriedkami a nízkymi príjmami to nemá zmysel.

Prečo je podľa vás dôležité, aby ženy investovali?

Vďaka skúsenostiam s investovaním môžu odovzdávať správne finančné návyky svojím deťom. Stávajú sa menej závislými na svojich mužoch a okolí. Zvyšujú si sebavedomie. A v neposlednom rade si ich financie udržujú hodnotu. Na bežnom účte ich kvôli inflácii stále strácajú.

Ako najlepšie s investovaním začať, ak na to doteraz nemali odvahu?

Najlepšie je začať investíciami do podielových fondov, do ktorých môžu investovať už od 20 eur mesačne a nepotrebujú žiadny špeciálny investičný účet ani aplikáciu. Peniaze do fondu posielajú platobným prevodom z bežného účtu v eurách. Odporúčam tiež, aby sa poradili s odborníkom, ktorý má v portfóliu viac investičných spoločností i nástrojov a pomôže im vybrať si ten najvhodnejší.

menuLevel = 2, menuRoute = prakticke-hn/poradenstvo, menuAlias = poradenstvo, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
02. máj 2024 14:05