Shutterstock
StoryEditor

Máte podpoistený dom, či byt? Zabudnite na plnú sumu náhrady

23.02.2023, 10:00

Kúpa bytu alebo domu predstavuje záväzok na celý život. Jeho zabezpečenie však už mnohí prekvapivo neriešia. Na ochranu niekoľkomiliónového majetku mesačne postačí niekoľko desiatok eur. Proti akým rizikám by ste mali svoj byt poistiť a ako stanoviť poistnú sumu domácnosti?

Kúpili ste si nový byt, vybehali hypotéku a zvládli aj rekonštrukciu. Užívate si nové bývanie, keď tu náhle príde búrka a výboj blesku vám zničí všetky nové elektrospotrebiče zapojené do zásuvky. Nielen pre tieto chvíle sa bude hodiť poistenie bytu a domácnosti.

Aktualizujte zmluvu včas

Ak chcete mať dom, či byt dobre poistený, je potrebné sa vyznať v tom, čo si vlastne poisťujete.  Poisťovne rozlišujú poistku nehnuteľnosti (bytu), ktorá sa vzťahuje na stavbu ako takú a zahŕňa všetky múry, pivnice, strechu, odkvapy, garáže a podobne. Poistka domácnosti zasa chráni pred poškodením vybavenie bytu. Obvykle platí, že vec pevne spätá s bytom patrí do poistenia nehnuteľnosti a naopak. Znamená to, že kuchynská linka priskrutkovaná k stene je zahrnutá v poistení nehnuteľnosti. Ak je umiestnená voľne, patrí do poistenia domácnosti. Pred uzatvorením poistky bytu si zistite, či už nie ste poistený v rámci poistenia bytového domu. Ak áno, aj tak sa neradujte predčasne. Overte si, na aké riziká sa poistenie vzťahuje. Teda aký je poistný rozsah a upresnite si poistnú čiastku, teda hornú hranicu pri prípadnej výplate peňazí.

„Vtedy veľmi rýchlo zistíte, či dom nie je podpoistený, teda či hodnota nehnuteľnosti nie je vyššia ako čiastka, na ktorú je poistená. Častou príčinou podpoistenia býva neaktualizovaná poistná zmluva. Keby v tejto situácii dom vyhorel, nevyplatí poisťovňa zodpovedajúcu náhradu. V prípade podpoistenia je lepšie uzatvoriť si vlastné samostatné poistenie bytu,“ hovorí Peter Michajlov, riaditeľ finančnej skupiny Simplea.

 

Porovnáme hypotekárne úvery a pomôžeme vám vybrať si ten najvýhodnejší. Či už refinancujete, alebo potrebujete nový úver.

 

Pozor na správnu výšku poistnej čiastky na domácnosť

Poistenie domácnosti je vždy plne vo vašich rukách. Tak isto si sami upravujete jej rozsah a limity plnenia. Každému napadne zahrnúť do poistnej čiastky nábytok a elektroniku, ale nezabúdajte ani na zdanlivé drobnosti ako napríklad ošatenie či knihy. Aj lacné kusy vo väčšom počte môžu vo výsledku znamenať značnú sumu. Pri výpočte poistnej čiastky si preto prejdite celý byt a spíšte si všetky položky. Nosíte si domov služobný notebook a mobilný telefón? Potom za ne zodpovedáte svojmu zamestnávateľovi a v prípade poškodenia bude požadovať ich náhradu.

„V poistke toto riziko nebýva zahrnuté automaticky. Informujte sa, či produkt toto riziko obsahuje a aká je výška limitu. Pripoistiť si môžete aj ďalšie riziká, napríklad detský kočík na chodbe pred bytom,“ radí Michajlov. Pri uzatváraní poistenia sa zamerajte aj na rozsah asistenčných služieb. Môže to znamenať, že vám v prípade havárie poisťovňa nielen zavolá remeselníka, ale do dohodnutého limitu aj problém vyrieši alebo odstráni.

Myslite na riziká

Medzi základné riziká patrí ochrana proti požiaru, víchrici, krupobitiu a škodám spôsobených vodou. Zvážte tiež voliteľné riziká. Príkladom môže byť vyrazenie vody z odpadového potrubia v prípade jeho upchatia pod vašim bytom. Vplyvom bežného využívania odpadu susedmi nad vami môže dôjsť k tomu, že sa všetok obsah potrubia ocitne vo vašom byte.

„Pri poistení bytu nezabúdajte ani na odcudzenie vrátane vandalizmu, ktoré sa vzťahuje na peniaze, ceniny a iné cennosti. Zvážte tiež pripoistenie rizika povodne. Iné riziká má podkrovný a iné prízemný byt. V prípade podkrovného bytu hrozí napríklad poškodenie strechy z dôvodu víchrice alebo krupobitia, dážď či topiaci sa sneh môžu domácnosť tiež výrazne poškodiť,“ vysvetľuje finanční konzultant Silvia Jurošová

Byt na prízemí môžu zase ohrozovať záplavy alebo povodne. Vzhľadom na dobrú prístupnosť, napríklad cez balkón, je pri prízemnom byte vhodné aj poistenie odcudzenia vybavenia domácnosti a poistenie vandalizmu. A oplatí sa zvážiť aj poistenie skla, ktoré by krylo napríklad okná rozbité hodeným kameňom.

„Ohrození však môže byť mnoho a je dobré chrániť sa pred takými, ktoré ohrozujú práve váš domov.  Vždy teda jednotlivé riziká dobre zvážte a určite na ne uzatvorte poistenie,“ radí Jurošová.

No a nakoniec prekontrolujte a porovnajte zabezpečenie vášho domova, aké požaduje poisťovňa  a aké máte k dispozícii na svojich dverách, či oknách. To je veľmi dôležitý aspekt toho, aby vám nakoniec bolo poistné plnenie v prípade poistnej udalosti aj vyplatené.

 

Hľadáte ďalšie odborné rady týkajúce sa poistenia bývania? Navštívte Peniaze.sk

Článok vznikol v spolupráci so spoločnosťou Simplea.

 

menuLevel = 2, menuRoute = prakticke-hn/poradenstvo, menuAlias = poradenstvo, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 15:58