StoryEditor

Presné a rýchle: Kedy sa využíva jadrové vŕtanie do kovu a čo naň potrebujete?

04.07.2022, 00:00

Jadrové vŕtanie prináša profesionálom hneď viacero výhod: rýchlosť, presnosť či v prípade vŕtania do stavebných materiálov aj bezprašnosť. Ich využitie je pestré: od betónu cez tehly a keramický obklad až po kovy. Univerzálny jadrový vrták však neexistuje, delia sa tak na dve hlavné kategórie: jadrové vrtáky do stavebných materiálov a jadrové vrtáky do kovov. Práve na druhú skupinu sa pozrieme podrobnejšie.

Aké výhody prináša jadrové vŕtanie do kovu

Oceľ, zinok, mosadz, nerez či koľajnice. Materiály, ktoré jadrové vrtáky na kov zvládnu prevŕtať rýchlo a presne. Pre porovnanie, vŕtanie do kovu klasickými vrtákmi zaberie množstvo času – pre uspokojivý výsledok musíte dieru vyvŕtať na niekoľkokrát, priemer vrtáku postupne zväčšujete. Ide o tzv. predvrtávanie, ktorým sa zbavujete uberaného materiálu, aby ste dokázali dieru dokončiť.

Jadrový vrták na kov však zvládne vyvŕtať dieru s priemerom až do 150 mm na jedenkrát. Ako napovedá samotný názov, tento vrták vyvŕta celé jadro, to však prirodzene musí na druhej strane vypadnúť. Je teda potrebné prevŕtať materiál skrz naskrz. Okrem vysokej rýchlosti, ktorá v tomto prípade predstavuje niekoľko desiatok sekúnd, poteší tiež dobrá presnosť. Tú používateľovi prináša najmä magnetický spôsob uchytenia jadrovej vŕtačky na vŕtaný materiál.

Kde sa jadrové vŕtanie do kovu využíva

Jadrové vrtáky do kovu zvládnu urobiť dieru do množstva materiálov od najrozličnejších ocelí cez kovy, ako zinok či bronz, až po koľajnice. Rovnako je tak rozličné ich využitie. Samozrejmosťou je jadrové vŕtanie na stavbách, kde sa jadrovými vrtákmi robia diery – či už na skrutky, alebo na iný účel – do oceľových konštrukcií.

Už nutnosťou je využitie jadrového vŕtania počas pokladania koľajníc, kde jadrový vrták výrazne urýchľuje stavebné práce. S čoraz väčšou popularitou vyhliadkových veží si jadrové vŕtanie nachádza uplatnenie i pri vyhotovení týchto vyvýšených stavieb. Jadrové vŕtanie do kovu však musí byť vždy kolmé, pri vypuklých alebo zahnutých plochách ho nie je možné použiť.

image
Unsplash

Čo potrebujete na jadrové vŕtanie

Na jadrové vŕtanie do kovu je potrebné špeciálne vybavenie. Bez jadrovej vŕtačky, ktorá sa výrazne líši konštrukciou od bežnej vŕtačky – hlavným rozdielom je silný magnet – to nepôjde. Magnetom sa jadrová vŕtačka pripevní o oceľovú konštrukciu či nerezový profil a drží na mieste. Práve tento spôsob uchytenia – vŕtačka sa prakticky nepohne – zabezpečí vysokú presnosť.

Cena profesionálnej jadrovej vŕtačky sa začína na úrovni 1000 eur, samozrejme nájdete aj stroje za viac ako 6000 eur. Medzi popredných výrobcov jadrových vŕtačiek a príslušenstva patrí napríklad nemecká značka Karnasch.

Rovnako je potrebný aj špeciálny jadrový vrták. Jeho výber záleží od konkrétneho materiálu či účelu vŕtania. Je veľký rozdiel medzi stavebnými materiálmi a kovmi. Ak plánujete vŕtať do nerezu, vždy vyberajte jadrové vrtáky do kovu, ideálne primárne určené pre daný materiál. A čo cena? Tá sa pohybuje zväčša v desiatkach eur. Napríklad jadrový vrták značky Karnasch s priemerom 18 mm vhodný na vŕtanie do koľajníc kúpite za 40 eur.

Chcete sa dozvedieť o jadrových vŕtačkách a príslušenstve viac? Všetko potrebné na jadrové vŕtanie do kovu nájdete v e-shope pre profesionálov na www.abse.sk.

menuLevel = 2, menuRoute = prakticke-hn/hnporadna, menuAlias = hnporadna, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. apríl 2024 17:58