FacebookReuters
StoryEditor

Facebook chce profil osoby zvečniť

04.10.2016, 00:00
Sociálna sieť sa snaží po úmrtí používateľa jeho profil aj dáta zachovať. Právna úprava to zatiaľ neregistruje.

Má niekto po smrti právny nárok na spravovanie či zrušenie profilu? Môže práva k profilu na sociálnej sieti niekto zdediť? Súčasné podmienky používania Facebooku, s ktorými pri registrácii jeho používatelia súhlasia, vôbec neobsahujú informácie o tom, čo sa deje s profilom, ak jeho používateľ zomrie. „Toto vákuum zvyšuje právnu neistotu používateľa sociálnej siete. Najlepšie by bolo, aby bol priamo v podmienkach používania upravený aj možný postup pri odstraňovaní profilu v prípade, ak používateľ sociálnej siete zomrie,“ hovorí pre HN advokát Milan Ficek.

Legislatíva je ticho
Odstraňovanie profilov používateľov sociálnych sietí po ich smrti zatiaľ nereflektovala ani európska právna úprava a ani právna úprava niektorých z európskych štátov. „Okrem domáhania sa odstránenia profilu zosnulej osoby jej príbuznými na základe uplatnenia napríklad práva na ochranu osobnosti zomrelej osoby je vhodné postupovať tak, že blízke osoby zosnulého adresujú vlastníkovi sociálnej siete žiadosť o odstránenie profilu,“ odporúča advokát.

Na večnosť
Primárnou zásadou Facebooku je však profil osoby zvečniť. Po tom, ako príbuzní preukážu úmrtie ich blízkeho, ktorý mal profil na Facebooku, zablokuje prevádzkovateľ prihlasovacie údaje, aby sa k danému účtu už nemohol nikto prihlásiť. Všetok obsah, ktorý do svojej smrti zosnulý na svojom profile zverejnil, však ponecháva naďalej prístupný tým, ktorým bol prístupný profil zosnulého aj počas jeho života. Požiadať o trvalé odstránenie účtu je možné prostredníctvom špeciálneho formulára. „K žiadosti je potrebné priložiť úmrtný list alebo iný úradný dokument potvrdzujúci úmrtie používateľa sociálnej siete alebo preukazujúci blízky príbuzenský vzťah,“ hovorí Ficek.

Facebook následne žiadosť spracuje a profil používateľa vrátane všetkého jeho obsahu odstráni. Problémy môže spôsobiť nový trend, keď čoraz viac používateľov nepoužíva na sociálnych sieťach svoje reálne mená. Toto podľa advokáta môže značne skomplikovať odstránenie profilu zosnulého na žiadosť jeho bezprostredných príbuzných. „Používateľom sociálnych sietí je vhodné odporučiť, aby dôsledne zvážili všetky následky uvádzania nepravdivých identifikačných údajov,“ upozorňuje Ficek.

Používatelia najznámejšej sociálnej siete majú taktiež možnosť určiť, že chcú, aby bol profil spolu s obsahom po ich smrti trvalo odstránený. Potom je potrebné počas života na sociálnej sieti určiť kontaktnú osobu, ktorá Facebook na smrť používateľa upozorní.

Dedenie profilu

Problematika ochrany osobnosti, ako aj dedenia zverejnených obrazových či zvukových záznamov na profiloch používateľov je podľa advokáta zložitá a nedostatočne reflektuje súčasný technologický rozvoj. „V budúcnosti to môže vytvárať vysoký stupeň právnej neistoty zainteresovaných subjektov,“ tvrdí Ficek.

Do úvahy zatiaľ prichádza uplatnenie práva na ochranu osobnosti po smrti používateľa sociálnej siete. Ide o práva poskytujúce ochranu telesnej integrity, cti, dôstojnosti či súkromia. Blízke osoby môžu podľa Občianskeho zákonníka žiadať napríklad odstránenie statusov, fotografií či videí zverejnených tretími osobami, ak zasahujú do osobnosti zomrelého. Situáciu komplikuje to, že spoločnosti vlastniace sociálne siete sídlia v zahraničí. „Súdne rozhodnutia v týchto veciach sú preto veľmi ťažko vynútiteľné,“ myslí si advokát.

Ďalším okruhom práv, ktoré patria každému používateľovi sociálnej siete, sú osobné autorské práva. Týmito právami sú napríklad právo označiť alebo neoznačiť svoje dielo menom, prípadne rozhodnúť o jeho zverejnení či nezverejnení.

Autorské vs. majetkové práva
Autorské práva však zanikajú smrťou. „To znamená, že ak autor dielo zverejnil na Facebooku, tak rozhodol o zverejnení diela, a teda po jeho smrti dedičia nemôžu rozhodnúť, že dielo zverejnené nebude,“ vysvetľuje notár Peter Danczi.

Právna úprava pozná ešte takzvané majetkové práva autora. Tie trvajú počas života autora a po jeho smrti ešte ďalších 70 rokov. Ide napríklad o právo použiť dielo, udeliť súhlas na jeho použitie či právo na odmenu za použitie diela. „Majetkové práva sú aj predmetom dedičstva a dedičia by sa tak mohli rozhodnúť, kedy a kde budú fotografie zomrelého vystavené. Toto kopíruje aj politika Facebooku, keďže sa pozostalí môžu rozhodnúť, či používateľský profil zostane zachovaný, alebo bude zrušený,“ dopĺňa notár Danczi.

Právna neistota
V prípade smrti používateľa sociálnej siete teda na dedičov prechádza výlučne len právo na udelenie súhlasu so spôsobom použitia už zverejnených diel. „Súčasne so smrťou však nezaniká súhlas poručiteľa, ktorý udelil napríklad spoločnosti vlastniacej sociálnu sieť pri registrácii profilu na sociálnej sieti,“ hovorí Ficek. Podľa neho by preto bolo vhodné, aby boli aj tieto osobitné aspekty udeľovania súhlasu právne regulované a nevytvárali stav právnej neistoty pre používateľa, vlastníka sociálnej siete, ako aj dedičov používateľa sociálnej siete.

01 - Modified: 2024-04-13 10:47:44 - Feat.: - Title: Slovenskí branci zrejme prišli o facebookovú stránku. Fotky z lesov v maskáčoch vystriedali videá s ľahkou ázijskou erotikou 02 - Modified: 2024-04-05 11:00:00 - Feat.: - Title: Žena zverejnila na Facebooku negatívnu recenziu na paradajkový pretlak. Hrozí jej za to sedem rokov väzenia 03 - Modified: 2024-04-12 09:00:50 - Feat.: - Title: Máte v pláne odkázať niekomu majetok? Držte sa týchto pravidiel 04 - Modified: 2024-03-28 14:30:00 - Feat.: - Title: Máte záujem svojmu príbuznému darovať napríklad byt? Na tieto dôležité veci treba myslieť 05 - Modified: 2024-03-21 23:00:00 - Feat.: - Title: Je moratórium len fiktívne? Sú miesta, kde nemá moc
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 13:40