StoryEditor

Chcete dať majetok deťom? Dá sa to aj darom či závetom

14.09.2016, 00:00
Dedenie nastupuje vtedy, ak rodičia neurobia so svojimi majetkami žiadne dispozičné úkony.

Rodičia sa už počas života rozhodnú rozdeliť nehnuteľnosti, byt, rodinný dom či pôdu, alebo aj hnuteľné veci, napríklad auto či podiel v podniku, deťom. Aké situácie môžu vzniknúť a ako sa riešia v praxi, aby ani jedno z nich vrátane maloletých neukrátili? Na rôzne prípady z praxe upozorňujú advokáti a notári.

Možností, ako tak urobiť, je niekoľko. „V praxi ide najčastejšie o prípady darovania, no nie sú ojedinelé ani prevody medzi blízkymi kúpnou zmluvou so symbolickou cenou,“ vraví advokát Mojmír Plavec. Tu však hrozí, že v prípade sporu sa môže takáto zmluva vyhodnotiť ako neplatný právny úkon.

Možností, ako tak urobiť, je niekoľko. „V praxi ide najčastejšie o prípady darovania, no nie sú ojedinelé ani prevody medzi blízkymi kúpnou zmluvou so symbolickou cenou,“ vraví advokát Mojmír Plavec. Tu však hrozí, že v prípade sporu sa môže takáto zmluva vyhodnotiť ako neplatný právny úkon.

Každý z manželov môže mať majetky aj vo svojom výlučnom vlastníctve. „Ak rodičia nie sú
manželmi, a teda nemajú majetok v bezpodielovom spoluvlastníctve, sú často podielovými
spoluvlastníkmi. Vtedy môžu disponovať len svojím spoluvlastníckym podielom,“ vraví advokát.

Prevod na maloletého potomka
Osobitne sa postupuje v prípadoch, ak by ste chceli nehnuteľnosť previesť na maloleté dieťa, ktoré pred dovŕšením 18. roku života nemá v plnom rozsahu spôsobilosť na právne úkony, a teda ani spôsobilosť na uzavretie zmluvy.

„V týchto prípadoch musí byť maloletý zastúpený kolíznym opatrovníkom a kúpna zmluva musí byť schválená súdom. Až potom je možné zavkladovať ju v katastri nehnuteľností,“ zdôrazňuje Plavec.

Kedy nastupuje dedenie
Dedenie nastupuje vtedy, ak rodičia počas života neurobia so svojimi majetkami žiadne dispozičné úkony. V rámci dedičského konania platí, že ak zomrie jeden z rodičov – manželov, dedia v rámci prvej dedičskej skupiny deti a manžel poručiteľa. Každý rovnakým dielom....

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-12 09:00:50 - Feat.: - Title: Máte v pláne odkázať niekomu majetok? Držte sa týchto pravidiel 02 - Modified: 2024-03-28 14:30:00 - Feat.: - Title: Máte záujem svojmu príbuznému darovať napríklad byt? Na tieto dôležité veci treba myslieť 03 - Modified: 2024-03-10 19:40:02 - Feat.: - Title: Dedenie zo závetu má prednosť, nesmie však porušovať zákon a dobré mravy 04 - Modified: 2024-02-25 10:23:38 - Feat.: - Title: Britské múzeum hľadá fanúšika Taylor Swift. Chce mu zveriť úlohu oficiálneho poradcu, toto všetko bude mat na starosti 05 - Modified: 2024-02-01 11:26:43 - Feat.: - Title: Komu patrí Mesiac a ako je to s pozemkami a ťažbou na našej prirodzenej družici? Nové vesmírne preteky znovu otvárajú lunárnu politiku
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
14. apríl 2024 18:15