StoryEditor

Bráňte si majetok. Tu sú rady, ako 30 rád, ako si ochrániť pozemok

Špekulanti nespia. Môžu vás obrať o majetok, napríklad o pozemok, a ani o tom nemusíte vedieť. Máte síce list vlastníctva, ale čo ak sfalšujú doklady a nehnuteľnosť prevedú na inú osobu? Sledujte preto na katastri prípadné „pohyby“ svojho majetku. Tu je návod, ako na to.

Radí a informuje: Úrad geodézie, kartografie a katastra SR

1.
Kroky pri obrane voči špekulantom
a)
Ak zistíte, že sa "hýbalo" s vaším vlastníctvom, urýchlene choďte na kataster okresného úradu. Tam zistíte, na základe čoho vyznačili zmenu vo vašom liste vlastníctva. Či bola na kataster podaná nejaká (fiktívna) kúpna alebo darovacia zmluva, prípadne čo iné mohlo bez vášho vedomia zmeniť situáciu okolo vášho majetku.  
b) Vyžiadajte si kópiu takejto zmluvy (podania). Preverte na nej pravosť podpisu, či neboli zneužité vaše osobné údaje.
c) V prípade nezrovnalostí podajte trestné oznámenie.
d) Je vhodné nájsť si advokáta a podať žalobu na určenie neplatnosti zmluvy. Požiadajte súd o predbežné opatrene – zákaz nakladania s vaším majetkom.  
e) Všetky dokumenty z polície a súdu čo najrýchlejšie doručte katastru. Máte na to 15 až 30 dní.
f) Kataster na základe predložených dokladov v liste vlastníctva vyznačí, že prebieha súdne konanie, čím váš majetok ochráni. Preruší konanie a vklad nepovolí.
g) V prípade, že z nejakých dôvodov nestihnete poskytnúť katastru potrebné doklady, dajte mu aspoň kópiu svojej výpovede pred políciou. h) Ak by ste termíny na odovzdanie dokladov nestihli a kataster by nehnuteľnosť prepísal (na podvodníka), o svoj majetok sa môžete súdiť. ch) Ak súd určí, že zmluva o prevode majetku je neplatná, kataster vám vlastníctvo nehnuteľnosti vráti.  
i) V prípade, že zistíte vo svojom majetku nežiaduce zmeny, nestačí ísť na kataster a oznámiť to bez dokladov z polície a prípadne súdu. Katastru to nebude stačiť a konanie vo váš neprospech nepreruší.

2.
Zmeny si preverte
Ak vlastníte nehnuteľnosť, kedykoľvek si môžete o nej cez internet overiť, či nenastávajú okolo nej nepredvídané „pohyby“. V momente, ak by niekto „siahol“ na vašu parcelu, odhalíte to na katastrálnom portáli. Takéto overovanie je dôležité vtedy, ak by ste mali pochybnosti, či vás niekto nechce obrať o váš pozemok. V centrálnom informačnom systéme štátneho katastra nehnuteľností sa denne aktualizujú údaje o všetkých zmenách súvisiacich s vlastníckymi vzťahmi k pozemkom či stavbám.

3.
„Zachytenie“ podvodu
Všetky zmeny v katastri nehnuteľností z daného dňa sa objavia v elektronickom informačnom systéme už večer okolo 20. hodiny. Na zúradovanie prípadného prepisu majetku je potrebných 15 až 60 dní. Toľko dní tiež máte na to, aby ste spozorovali prípadný podozrivý úkon pri svojom pozemku. Informačný systém katastra nehnuteľností je verejný a bezplatný.

4.
Preverenie pozemku pomocou internetu
Webové služby CICA (https://cica.vugk.sk) a Mapka (mapka.gku.sk) sú aplikácie, pomocou ktorých si každý používateľ vyhľadá údaje z katastra, či už cez internet alebo cez mobil. Odkiaľkoľvek si tak môžete nájsť želané údaje súvisiace s vaším pozemkom či stavbou a tiež dostať sa k výpisu z listu vlastníctva nielen k svojej nehnuteľnosti, ale aj k ľubovoľnej inej. Cez aplikáciu Mapka si môžete okamžite zobraziť mapu svojho či iného pozemku, ale aj zistiť, koho máte za suseda. Pre právnické a fyzické osoby sú od minulého roka papierové katastrálne mapy minulosťou. Nahradili ich digitálne.

5.
Spôsob zistenia údajov
https://cica.vugk.sk
– moderný web, najpohodlnejší na vyhľadávanie údajov o vlastníkoch nehnuteľností v katastri
www.katasterportal.sk – tradičný web na hľadanie v katastri
http://mapka.gku.sk – moderné vyhľadávanie a zobrazovanie máp katastra a niektorých údajov o nehnuteľnostiach
portál: kataster.skgeodesy.sk – určený zatiaľ pre verejný sektor
portál: om.skgeodesy.sk/om – určený najmä pre obce a mestá
Všetky zmeny pri nehnuteľnostiach sa v katastri denne aktualizujú. Večer ich uvidíte na internete.

6.
Zmeny v odvolaní
O odvolaniach proti rozhodnutiam katastrálnych odborov okresných úrado...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-02-25 10:23:38 - Feat.: - Title: Britské múzeum hľadá fanúšika Taylor Swift. Chce mu zveriť úlohu oficiálneho poradcu, toto všetko bude mat na starosti 02 - Modified: 2024-02-20 14:30:00 - Feat.: - Title: Poškodilo vám vyčíňanie počasia parcelu? Štát vám môže poskytnúť nižší nájom 03 - Modified: 2024-02-01 11:26:43 - Feat.: - Title: Komu patrí Mesiac a ako je to s pozemkami a ťažbou na našej prirodzenej družici? Nové vesmírne preteky znovu otvárajú lunárnu politiku 04 - Modified: 2024-01-25 18:30:33 - Feat.: - Title: Trumpov exporadca Navarro odsúdili na štyri mesiace väzenia kvôli pohŕdaniu kongresom 05 - Modified: 2023-12-15 23:00:00 - Feat.: - Title: Chcete premeniť poľnohospodársku pôdu na stavebnú parcelu? Nebude to zadarmo
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
01. máj 2024 11:36