StoryEditor

20 otázok o vyúčtovaní za váš byt

V ročnom vyúčtovaní za byt vás môžu prekvapiť nedoplatky. Pozrite sa, kedy najčastejšie vznikajú a aké ďalšie špecifiká prináša život v bytovke alebo paneláku.

Vznik nedoplatkov
Kedy najčastejšie vzniká vysoký nedoplatok pri ročnom vyúčtovaní za byt?

Radí Jana Machková, konateľka a riaditeľka spoločnosti ista Slovakia
Najčastejšie faktory pri vzniku nedoplatkov sú nesprávne nastavené zálohové platby, najmä náklad na vykurovanie a spotrebu studenej alebo teplej vody, ďalej nesprávne nahlásený počet osôb v byte, neočakávane vysoká spotreba vody, ktorú môže spôsobiť napríklad dlhodobejšia návšteva či nedostatočná teplota teplej vody. Ako ďalšie dôvody môžem uviesť nekvalitné batérie, nesprávne regulovanie vykurovania, ak si vlastník rieši nadmerné teplo v byte vetraním, a nie regulovaním cez hlavicu na radiátore, alebo nesprávne používa regulačný ventil. Pozor si treba dať aj na nesprávny odpočet vodomerov alebo meračov tepla, zvýšený koeficient spotreby vody, napríklad nad hodnotu 1,20, čo môže spôsobovať čierny odber.

Nehnuteľnosť a dlh
Dome máme neplatiča s dlhom okolo 8-tisíc eur. Jeho byt údajne môže ísť do dražby, lebo je naň uvalená plomba.Správca podal žalobu na súd, ktorý sme ako bytový dom vyhrali, ale údajne dlžná suma je nevymáhateľná, lebo nový vlastník bytu je vo väzení. Čo poradíte?
Radí Jaroslav Dzurik, Profesionálna dražobná spoločnosť, s. r. o.
Za pohľadávku v plnom rozsahu zodpovedá vlastník, a to bez rozdielu, či je vo výkone trestu odňatia slobody, dlhodobo v zahraničí, respektíve prenajíma byt tretej osobe, alebo ho osobne užíva. Tvrdenie správcu, že sa s tým nedá nič robiť, považujem za zavádzajúce a nepravdivé. Dražobné firmy sú oprávnené realizovať vymáhanie pohľadávky cez dobrovoľnú dražbu, a to nehľadiac na to, či je vlastník na slobode. Nevidím dôvod na to, aby sa ostatní vlastníci už dlhodobo skladali na chod bytového domu za neplatiča.

Stavebný zámer
Zobrali sme si úver ako vlastníci bytovky na odstránenie systémových porúch lodžií. Na niektorých sú namontované mreže a zasklievacie systémy. Stavebná firma nás žiada, aby sme tieto stavebné úpravy demontovali a tak lodžie sprístupnili. Ide väčšinou o lodžie na prízemí s predzáhradkami. Ako postupovať?
Radí Zdenka Jurčáková, odborná konzultantka
Bezproblémový prístup na lodžie si vyžaduje sanácia, ktorú bude stavebná firma realizovať. Vlastníci musia sprístupnenie zabezpečiť demontážou mreží, prípadne aj presklenia, je to správny postup firmy. Sanácia sa nerobí z bytu, ale z vonkajšej strany, teda z lávky alebo lešenia. Pri odsúhlasovaní nákladov na sanáciu lodžií musí byť presne uv...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-05-03 08:31:03 - Feat.: - Title: Bývanie v Bratislave je drahšie, nájomné sa zvyšuje. Hodnota rastie aj starším bytom 02 - Modified: 2024-05-01 10:00:00 - Feat.: - Title: Vyjdú z dverí a sú v prírode: V tichu, kúsok od zjazdovky našli mladí Slováci vysnívanú oázu pokoja 03 - Modified: 2024-04-29 22:00:00 - Feat.: - Title: Čo sa dalo využiť a opraviť, zostalo: Rekonštrukcia v Šali je dokonalá premena nudnej kocky na živý priestor 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 05 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc?
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
07. máj 2024 04:34