StoryEditor

Nedostali ste mzdu? Vymáhajte ju cez platobný rozkaz

01.05.2016, 10:35
Odpracovali ste mesiac, dva a mzda vám na účet nechodí? Inšpektori práce hovoria, že na Slovensku je to už národný šport. Príčiny môžu byť rôzne.

Zlý signál je, ak vás zamestnávateľ obchádza, nekomunikuje s vami. V takom prípade čo najskôr podajte na súd návrh na vydanie platobného rozkazu. Je to vraj najjednoduchšia cesta, ako sa k svojim peniazom dostať.

„Zamestnanci často nevedia, čo robiť. Platobným rozkazom môžu vymáhať nielen nevyplatenú mzdu, ale aj náhradu mzdy, cestovné náhrady, náhradu za pracovnú pohotovosť či náhradu príjmu počas PN alebo časť týchto peňažných nárokov,“ vraví hovorkyňa Národného inšpektorátu práce Slavěna Vorobelová.

Zákonník práce stanovil splatnosť mzdy pozadu po odpracovanom mesiaci. Termín výplaty je buď v pracovnej zmluve alebo v kolektívnej zmluve. Na účet zamestnanca by sa mala pripísať najneskôr do konca nasledujúceho kalendárneho mesiaca. Vzťahuje sa to aj na všetky ostatné zložky príjmu zamestnanca. Výnimkou sú prípady dohodnuté v kolektívnej zmluve alebo v pracovnej zmluve inak, než to určil zákonník.

Mzda mešká

Mzda na vašom účte stále nie je. Postup je nasledovný. Zamestnanec by mal   najskôr doporučeným listom zamestnávateľa vyzvať, aby mu vyplatil dlžnú sumu v lehote, ktorú mu v liste určí. Ak nereaguje, doručí mu tiež doporučene predžalobnú výzvu. V nej upozorní už aj na následky nevyplatenia mzdy, že podá trestné oznámenie a zároveň doručí súdu žiadosť o vydanie platobného rozkazu a ďalší podnet adresuje inšpektorátu práce.

Podobné prípady majú inšpektori práce takmer na dennom poriadku.

„Stále je to náš národný šport,“ vraví dlhoročný inšpektor práce Rudolf Kubica. Príčinu vidí buď v problematických vzťahoch a stáva sa to často aj pri predčasnom skončení zamestnania.

„Príčinou môže byť aj platobná neschopnosť zamestnávateľa, keď nemôže vyplatiť zamestnancom mzdy, lebo jemu neplatia odberatelia. Korektným riešením je komunikácia so zamestnancami. Môže si s nimi dohodnúť aj splátkový kalendár,“ vraví inšpektor.

Najhoršie je, ak sa pracovníkom zamestnávateľ vyhýba, vôbec s nimi nekomunikuje. Inšpektoráty práce môžu siahnuť aj po sankciách, avšak zamestnancovi to nepomôže.

„Inšpektorát práce môže siahnuť po sankciách, avšak dlžnú sumu zamestnancovi vymôcť nevie. Môže však zamestnávateľovi nariadiť, aby nedostatok odstránil a uložiť mu aj pokutu, ak tak neurobí. Avšak to neznamená, že inšpektorát práce im peniaze pošle na účet. Sami sa musia čo najskôr domáhať svojich mzdových nárokov na súde,“ zdôrazňuje Kubica.

S rozkazom k exekútorovi 

Vydaný platobný rozkaz sa stáva exekučným titulom. Znamená to, že ak toto skrátené rozhodnutie zo súdu už máte a napriek tomu ho váš zamestnávateľ nerešpektuje, môžete sa obrátiť na ktoréhokoľvek exekútora. Ten má potom viacero zákonných možností, ako dlžnú sumu od neplatiaceho zamestnávateľa vymôcť.

 

Nedostali ste mzdu, ani odstupné. Čo môžete robiť:

1. Podať trestné oznámenie pre podozrenie zo spáchania trestného činu nevyplatenia mzdy a odstupného.

2. Neváhajte a čo najskôr podajte na súd návrh na vydanie platobného rozkazu.

3. Môžete podať podnet aj na inšpektorát práce.

Kde nájdete vzory tlačív

Vzory výzvy na vyplatenie mzdy, predžalobnej výzvy, trestného oznámenia a okamžitého skončenia pracovného pomeru sú uvedené na webe Národného inšpektorátu práce www.nip.sk v časti poradňa.

Vzor platobného rozkazu je zverejnený na webovej stránke Ministerstva spravodlivosti SR www.justice.gov.sk v časti formuláre.

Vo formulári návrhu nezabudnite:

- označiť súd, príslušný je prevažne okresný súd v mieste bydliska alebo sídla zamestnávateľa

- v časti navrhovateľ uvediete svoje meno a priezvisko, bydlisko, dátum narodenia, údaj o štátnom občianstve

- právneho zástupcu, ak ste splnomocnili na svoje zastupovanie inú osobu

- označte odporcu – je ním váš zamestnávateľ ako dlžník

- označíte návrh – napríklad návrh na vydanie platobného rozkazu na zaplatenie 1 000 eur

- pravdivo opíšte skutočnosti: údaje o uzatvorení zmluvy, o jej porušení, upozornite na výzvy, ktoré ste zamestnávateľovi doručili

- v príslušnej časti označte dôkazy – výzvy a pripojte ich s doručenkami

- v časti návrh na znenie petitu nezabudnite uviesť, čo žiadate, ako má súd vo vašej veci rozhodnúť

- na koniec patrí dátum a vlastnoručný podpis

Jedno vyhotovenie rozkazu musí dostať odporca a jedno ostane na súde. To isté platí tiež pre listinné dôkazy – výzvy, ktoré musia byť jasne špecifikované a priložené k návrhu.

Podmienkou vydania platobného rozkazu je zaplatenie súdneho poplatku. Platí sa 6 percent z hodnoty sporu, minimálne však 16,50 eura a maximálne 16 596,50 eura, nie však z hodnoty príslušenstva. Ak vám napríklad zamestnávateľ na mzde dlhuje 1 000 eur a ďalších 500 eur na úrokoch, súdny poplatok vo výške 6 percent sa platí len z 1 000 eur.

Pri zlej finančnej situácii prichádza do úvahy aj možnosť oslobodenia od súdneho poplatku. Podmienkou je, že navrhovateľ o to súd požiada a tiež, že to odôvodňujú jeho osobné a majetkové pomery, nejde o svojvoľné uplatňovanie či bránenie práva a nepôjde o bezúspešné uplatňovanie alebo bránenie práva. Súd vás v takom prípade môže oslobodiť od platenia súdneho poplatku úplne alebo čiastočne.

01 - Modified: 2024-04-04 14:21:16 - Feat.: - Title: Edgar Baker: Očakávania dnešného slovenského kandidáta a opatrenia firiem 02 - Modified: 2024-03-26 23:00:00 - Feat.: - Title: Nezamestnaní môžu najnovšie dostať až 190 eur. O čo ide a aké podmienky musíte splniť? 03 - Modified: 2024-03-18 19:00:00 - Feat.: - Title: Rast platov sťažuje lákanie investorov 04 - Modified: 2024-01-19 09:44:01 - Feat.: - Title: Väčšina Slovákov chce nástupný plat do 1 500 eur, sťahovať sa nechcú, ukazuje prieskum 05 - Modified: 2024-01-21 10:40:33 - Feat.: - Title: Víťazom dekády sú slovenskí zamestnanci
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 13:34