StoryEditor

Kedy si posvietiť na pneumatiky? Poradíme vám

06.03.2016, 21:55
Autor:
red, runred, run
Vymeniť zimné pneumatiky za letné, keď to dovolí teplota, pre bezpečnosť nestačí. Rizikom pre vás môže byť aj to, ak sú podhustené či prehustené.

Aj vy už čakáte na príchod jarného počasia, aby ste v rámci pravidelnej sezónnej údržby vymenili zimné pneumatiky za letné? Alebo potrebujete ešte zimnú pneumatiku a uvažujete, či si kúpiť novú alebo siahnuť aj po starej? Pri výmene pneumatík si určite treba posvieť na hĺbku dezénu, ale aj na vzhľad, vek pneumatiky a hustotu.

„Hĺbka dezénu sa meria v najhlbšom mieste. Teda nielen v strede dezénu, ale aj na jeho krajoch. Dôvodom je možné nerovnomerné opotrebenie, ktoré môže by spôsobené podhustenými alebo prehustenými pneumatikami,“ upozorňuje Jozef Mišurda, odborník na servis vozidiel spoločnosti Würth Slovensko, ktorá je dodávateľom strojov, náradia či produktov aj pre automobilový priemysel. Čo si teda na pneumatikách všetko všímať a čo na nich kontrolovať? Tu je niekoľko rád.

Posvieťte si na hĺbku dezénu

Na kontrolu hĺbky dezénu dnes existujú prípravky bežne dostupné aj na čerpacích staniciach. „Výška výstupkov v dezénovej drážke napovie, aký je stav pneumatiky. V prípade zimných pneumatík majú mať výstupky výšku tri milimetre, v prípade letných 1,6 milimetra. Ak sa dezén po tieto výstupky zodral, je nevyhnutné pneumatiku vymeniť,“ upozorňuje Mišurda. Pneumatiku však odporúča vymeniť už vtedy, ak je hĺbka dezénu menej než štyri milimetre pri zimných a do troch milimetrov pri letných. Hĺbka dezénu sa meria v spomínanom najhlbšom mieste, ktoré odkryje nerovnomerné opotrebenie .

Neprehusťujte, ani nenechajte podhustené

Práve pre hrozbu nerovnomerného opotrebenia treba kontrolovať v pneumatike aj tlak. „Podhustené pneumatiky nedodávajú autu stabilitu a je ľahké ich „vyzuť“ pri prudšom zatočení. Podobne sa takáto pneumatika ľahšie prerazí i na jame. Pri tomto stave sa opotrebúvajú aj kraje dezénu,“ zdôrazňuje Mišurda.

Prehustené pneumatiky zas podľa neho nedodávajú vozidlu potrebnú trakciu, lebo sa dotýkajú vozovky len stredom dezénu. „Rovnako je možné takúto pneumatiku ľahko pretrhnúť a pri jej výbuchu hrozia ďalšie škody, či už majetkové alebo na zdraví. V danom prípade sa opotrebúva hlavne stred dezénu.“

Údaj o tlaku, ktorý predpisuje výrobca vozidla podľa jeho zaťaženia, obvykle nájdete v tabuľke v okolí vodičových dverí alebo na viečku nádrže. V špeciálnych prípadoch, ako sú bagre, traktory, pretekárske autá či rallye vozidlá, je tlak určený podľa výrobcu špeciálnych pneumatík.

Pozor na trhliny

Na bokoch "gúm" rovnako nesmú byť žiadne trhliny či odreniny. „Vtedy môžu byť náchylné na prerazenie alebo pretrhnutie pri bežnej jazde, napríklad na diaľnici, čo by malo vážne následky,“ hovorí Mišurda. Ak si neviete poradiť, je lepšie ich dať skontrolovať do pneuservisu, prípadne ich dokáže skontrolovať aj obsluha na čerpačke, nielen vizuálne, ale aj parameter, na aký sú pneumatiky nahustené.

Máte pneumatiky z druhej ruky?

Pneumatiky z druhej ruky nemusia byť zlé, ak nie sú nerovnomerne zodraté, neodborne lepené, či prípadne nie sú staršie ako štyri roky, nemajú praskliny na bokoch a podobne.

Ak kupujete staršie pneumatiky, skontrolujte dezén, jeho rovnomerné opotrebenie, boky, či neboli lepené neodborne, či nemajú oderky, vytrhaný dezén a podobne. Niekedy však praskliny  nevidno, kým sa pneumatika nenafúka.  „Preto, ak nie ste odborník, je dobré staršie pneumatiky zobrať do pneuservisu a poradiť sa s odborníkmi, ktorí vedia lepšie posúdiť ich stav, či sú pneumatiky spôsobilé na použitie a dosahujú potrebnú kvalitu,“ radí Jozef Mišurda.

Čo zvažovať pri kúpe nových pneumatík

Aj pri kúpe nových pneumatík treba v prvom rade zvážiť, kde ich budete používať. Či napríklad len po ceste do práce a späť, alebo aj na terénne jazdy a podobne. Určite si nezabudnite pozrieť na internete referencie na predajcu, diskusie od používateľov a podobne. „Ak je pneumatika s rozmerom 195/65 r15 perfektná, tak tá istá pneumatika, ale s  rozmerom 225/45 r17 už nemusí byť medzi najlepšími,“ upozorňuje Mišurda. Vždy je najlepšie sa vyhnúť neznámym značkám pneumatík. Ak i tak chcete kúpiť najlacnejšie pneumatiky, je lepšie siahnuť po značkových výpredajových, poprípade zvoliť základný model alebo kvalitné  protektory.

01 - Modified: 2024-04-13 05:24:35 - Feat.: - Title: Každý piaty Slovák jazdí v lete na zimných pneumatikách. Expert varuje pred rizikom 02 - Modified: 2024-03-23 14:30:00 - Feat.: - Title: Čo robiť, ak ste zistili chybu po podaní daňového tlačiva? Nie všetci majú nárok na opravu 03 - Modified: 2024-02-12 13:10:00 - Feat.: - Title: Toto s manuálnou prevodovkou nerobte. Našli ste sa v častých zlozvykoch vodičov? 04 - Modified: 2024-01-30 18:28:32 - Feat.: - Title: Európske protimonopolné úrady vyšetrujú výrobcov pneumatík pre možný cenový kartel 05 - Modified: 2024-01-26 20:33:37 - Feat.: - Title: Ukrajina a Rusko si po zmarenej výmene zajatcov odovzdali pozostatky zabitých vojakov
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. apríl 2024 19:22