StoryEditor

Hoteliéri, veterinári i zubári sa tešia. Odpustia im klasickú pokladňu

17.09.2014, 10:00
Zdravotnícke služby a cestovný ruch. Pozrite sa, v ktorých konkrétnych službách zákon dovolí nahradiť štandardnú registračku virtuálnou.

Podnikáte so službami v hoteliérstve, turistickom ubytovaní, či autokempingu? Ste veterinár alebo máte zubnú či inú lekársku prax? Môžete si vydýchnuť. Práve tieto činnosti totiž „vypadli“ z rozšíreného zoznamu služieb a profesií, na ktoré sa od apríla 2015 vzťahuje nová povinnosť – zaviesť tradičné registračné pokladnice. Znamená to, že spomínané profesie budú mať výnimku a od apríla budú ušetrené od papierovačiek. Ale aj od poplatkov spojených s prevádzkou elektronického zariadenia. Ale pozor – môže sa to týkať len podnikateľov, ktorí vydávajú mesačne maximálne 300 pokladničných dokladov. V takýchto prípadoch im štát dovolí nahradiť klasickú registračku virtuálnou.

Bezplatný prístup

O používanie virtuálneho systému sa bude žiadať písomne, v rámci registrácie sa pridelí kód a prihlasovacie údaje. Rozdiel oproti štandardnej pokladnici je v tom, že pri virtuálnom spôsobe sa budú všetky tržby ukladať v informačnom systéme Finančnej správy, nie vo fiškálnom zariadení firmy či podnikateľa. Ako dodáva hovorkyňa Finančného riaditeľstva Patrícia Macíková, registrácia i virtuálna pokladnica budú bezplatné.

Kontroly colníkov a daniarov

Čo však v prípade, ak stomatológ či ubytovateľ vydá v niektorom mesiaci viac než 300 bločkov? „Ak podnikateľ prekročí daný počet, Finančné riaditeľstvo posledný deň mesiaca, ktorý nasleduje po tom, keď došlo k prekročeniu, používanie virtuálnej registračky ukončí. Po uzavretí je potom podnikateľ povinný najneskôr nasledujúci deň začať používať elektronickú pokladnicu,“ vysvetľuje Macíková.

Virtuálne registračky budú kontrolovať colné a daňové úrady, pričom sankcie sú rovnaké, ako pri elektronických zariadeniach.

Kto bude vo výnimke

Aké konkrétne profesie sa ocitnú medzi výnimkami, ktoré môžu využívať virtuálnu registračku? Pôjde o služby uvedené v prílohe č. 1 zákona o registračných pokladniciach:

  • Veterinárne činnosti
  • Činnosti nemocníc (lekárske, diagnostické a ošetrovateľské činnosti všeobecných nemocníc ako aj špecializovaných nemocníc, napríklad pre duševne chorých, pre týrané osoby, pôrodníc, či špecializovaných sanatórií. Patria sem aj služby lekárskych a záchranárskych pracovníkov, služby laboratórnych a technických zariadení, vrátane rádiologických a anestéziologických služieb, lekárenské služby, stravovacie a iné nemocničné služby, služby centier plánovania rodičovstva poskytujúce zdravotnícku starostlivosť, ako napr. sterilizácia, ukončenie tehotenstva, spolu s ubytovaním)
  • Činnosti všeobecnej lekárskej praxe (lekárske konzultácie a ošetrenie v oblasti všeobecnej medicíny vykonávanej všeobecnými lekármi)
  • Činnosti špeciálnej lekárskej praxe (lekárske konzultácie a ošetrovanie v oblasti špecializovanej medicíny vykonávanej lekárskymi špecialistami a chirurgami)
  • Zubná lekárska prax, vrátane predaja tovaru, ktorý sa predáva v súvislosti s týmito službami
  • Hotelové a podobné ubytovanie
  • Turistické a iné krátkodobé ubytovanie
  • Autokempingy, táboriská a miesta pre karavány
  • Ostatné ubytovanie
01 - Modified: 2024-04-28 18:18:58 - Feat.: - Title: V uliciach Tbilisi sa protestuje proti zákonu o zahraničnom vplyve. Mohol by zmariť členstvo v Únii 02 - Modified: 2024-04-25 16:46:35 - Feat.: - Title: Malatinec novelu o medveďoch podporuje, Stohlová ju nepovažuje za funkčnú a bezpečnú 03 - Modified: 2024-04-18 11:30:00 - Feat.: - Title: Pohlavie si budú môcť zmeniť už ako 16-roční. Švédsko jasnou väčšinou schválilo ľahšiu právnu tranzíciu 04 - Modified: 2024-04-17 12:49:11 - Feat.: - Title: Gruzínsky parlament schválil v prvom čítaní sporný zákon o zahraničnom vplyve. Opozícia hlasovanie bojkotovala 05 - Modified: 2024-04-15 11:40:32 - Feat.: - Title: Prevádzku známeho influencera Jovinečka vykradli. Neviem čo sa stalo, chýba veľa vecí a fungujeme v núdzovom režime, hovorí
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
29. apríl 2024 09:16