StoryEditor

Na dovolenku cudzím autom? Slovenčina vám stačiť nebude

15.07.2014, 17:00
Bez splnomocnenia od majiteľa ani na kilometer. A nech vám ho nepíše po slovensky. Tiež pamätajte, že sú krajiny, ktoré ho požadujú notársky overené.

Samozrejme, záleží na tom, kam idete. V mnohých štátoch by ste ale kvôli tomu mali pri bežnej kontrole problémy. Dobre teda urobíte, ak si pravidlá krajiny, ktorú sa chystáte navštíviť, preštudujete. Slovenčina však nie je „v pohode“.

"Je potrebné splnomocnenie na vedenie motorového vozidla v reči danej krajiny. Stačí aj v angličtine, ale nie všade," hovorí motoristický novinár Ján Keder. Splnomocnenie so všetkými náležitosťami potom zoberte a dajte si ho overiť u notára. Nie všade je to nutnosť, ale predídete problémom. Ako sa hovorí, radšej viac ako menej a vracať sa z hranice vás určite nepoteší.

Platí to aj pre služobné cesty

Najlepšie bude, ak vám zamestnávateľ vystaví potvrdenie, že ste oprávnený na služobnom aute jazdiť. Firmy na to väčšinou myslia. Potrebujete ho aj vtedy, ak ste sám majiteľom firmy - policajt, ktorý vás zastaví, to nemá ako vedieť. Takisto netreba zabudnúť na všetky náležitosti, ktoré sa na potvrdení majú nachádzať - evidenčné číslo, značka, model a identifikačné číslo vozidla.

Podpis vždy nestačí

Podľa Kedera najlepšie urobíte, ak si dáte auto pred dovolenkou skontrolovať v kvalitnom servise. Bezchybný technický stav je nutný. Takisto odporúča zobrať si pre istotu liter oleja, ktorý do auta používate, a skontrolovať zhustenie pneumatík. Nezabudnite ani na tú rezervnú.

Pamätať treba aj na chladiacu zmes, zmes do ostrekovačov, nezabudnite na kontrolu bŕzd, svetiel, klimatizácie. Čo sa týka reflexnej vesty, v niektorých krajinách vyžadujú, aby ste ich mali toľko, koľko máte v aute pasažierov. Výstražný trojuholník a kompletná lekárnička takisto nemôžu chýbať.

Dôležité je aj poistenie

Pri akejkoľvek ceste do zahraničia ho treba mať. Zvlášť pozorne si skontrolujte platnosť zelenej karty, ktorá potvrdzuje medzinárodné poistenie zodpovednosti za škodu. Najmä pri vstupe do nečlenských krajín Európskej únie sa môže stať, že vás bez nej ani nevpustia a máte po dovolenke.

Ďalšou nutnosťou sú kontakty

Keď si budete pred cestou kontrolovať platnosť pasov, skontrolujte si aktuálne kontakty na asistenčnú službu a pribaľte si aj tlačivo správy o nehode. „Asistenčná služba by mala byť k dispozícii nonstop v ktorejkoľvek krajine. V prípade prenájmu auta na operatívny lízing je situácia pre vodiča ešte o niečo priaznivejšia. Hlavným benefitom mu je popri asistencii na ceste aj mobilita, teda poskytnutie náhradného auta bez nutnosti úhrady poplatkov za služby na mieste,“ hovorí Peter Kundlák, technický riaditeľ Business Lease Slovakia.

Aj vy ste len človek

Počas dlhej cesty je potrebné robiť si pauzy. „Vodiči, najmä noční cestovatelia s deťmi, by sa nemali vydať na dlhú cestu bez predošlého niekoľkohodinového spánku. Počas cesty môžu pomôcť pravidelné prestávky v dvojhodinových intervaloch,“ dodáva ďalej Kundlák.

Čo treba skontrolovať

  • brzdy - obloženie, doštičky, tlmiče zhustenie pneumatík, aj tej rezervnej
  • chladiacu zmes
  • zmes do ostrekovačov
  • svetlá
  • klimatizáciu
  • platnosť zelenej karty

Čo nezabudnúť

  • olej do zásoby
  • výstražný trojuholník
  • reflexnú vestu
  • kompletnú lekárničku
01 - Modified: 2006-08-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Moravcová splnila cieľ
01 - Modified: 2024-05-03 11:35:00 - Feat.: - Title: Najostrejšia Škoda v histórii? Česi odhaľujú špičkový koncept, pretavia ho na reálne auto 02 - Modified: 2024-05-03 08:30:00 - Feat.: - Title: Novinka od Renaultu nedáva na výber. Motor však poteší tých, ktorí nechcú elektromobil 03 - Modified: 2024-05-02 11:50:00 - Feat.: - Title: Stopka pre inváziu čínskych elektromobilov: EÚ by musela uvaliť mimoriadne vysoké clá 04 - Modified: 2024-05-02 09:00:00 - Feat.: - Title: Vyrieši problém elektromobilov? Batéria od firmy CATL ponúka dojazd až tisíc kilometrov​ 05 - Modified: 2024-05-03 10:07:01 - Feat.: - Title: Terénna beštia z USA je prvýkrát k dispozícii aj na slovenskom trhu. Čo ponúka, ako jazdí a koľko stojí?
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
03. máj 2024 19:33