StoryEditor

Daňovej kontroly sa nezľaknite. Pripravte sa na ňu

25.05.2014, 09:00
Autor:
turtur
Ako sa pripraviť na daňovú kontrolu, aby ste obhájili svoje daňové výdavky? Prečítajte si, na ktorých 10 vecí by ste nemali zabudnúť.

Daňové kontroly môžu podnikateľom spôsobiť vážne problémy, tvrdí daňový poradca Milan Kúdela. Neraz až existenčné. A to napriek tomu, že kontrolóri nie sú neobjektívni a nepostupujú svojvoľne, ale dodržujú zákon, napríklad o správe daní. Naše daňové predpisy sú totiž podľa Kúdelu prísne. 



Správca dane musí kontrolu oznámiť písomne
Ako by sa mal teda podnikateľ, či už firma, alebo živnostník, pripraviť na daňovú kontrolu? „Správca dane ju musí oznámiť kontrolovanému subjektu písomne s uvedením dátumu a miesta začatia kontroly, ako aj rozsah kontroly s a uvedením druhu daní, ktoré budú preverené, “ upozorňuje Kúdela. Ak preverovanému dátum nevyhovuje, do 8 dní od doručenia oznámenia si môžete dohodnúť nový termín kontroly. Dôležitou podmienkou je, že sa musí začať do 40 dní od doručenia oznámenia o jej začiatku. O konečnom odsúhlasení začatia kontroly však rozhoduje správca dane a žiadosti podnikateľa o iný termín nemusí vyhovieť. „Mnohokrát sa však daňová kontrola začne bez písomného oznámenia, len na základe telefonického oznámenia. Podnikateľom odporúčam, aby si vždy vyžiadali písomné oznámenie o výkone daňovej kontroly,“ doplnil daňový poradca. 
Ak je jasné, čo bude správca dane kontrolovať, mal by si podnikateľ pripraviť dokumentáciu, ktorá súvisí s kontrolovaným obdobím. Nielen faktúry, mzdové a iné doklady, ale aj doplnkovú dokumentáciu, ktorá preukazuje uskutočnenie zdaniteľných obchodov, alebo vynaloženie nákladov týkajúcich sa podnikania. 

Kúdela odporúča, aby si preverovaný subjekt skontroloval a pripravil týchto 10 vecí:
– 
úplnosť dokumentácie týkajúcej sa pracovných ciest
– 
aktuálnosť interných smerníc 
– 
úplnosť dokumentácie k reklamným výdavkom
– 
preberacie protokoly, dodacie listy a pod.
– 
doklady o vývoze a dovoze tovaru 
– doklady o odoslaní 
tovaru do iného členského štátu EU
– 
dokumentáciu k obchodným transakciám so spriaznenými osobami
– 
úplnosť dokladov k transakciám s rizikovými komoditami
– doklady k 
účtovnej závierke  
– 
dokumentáciu o používaní elektronickej registračnej pokladinice a evidenciu k poskytnutým zľavám a dobropisom

„Je dôležité, aby daňovník dokázal vynaložené náklady preukázať,“ pripomína Kúdela. Správca dane však nemôže vyzvať podnikateľa aby preukázal čokoľvek, ale len toho, čo bolo uvedené v daňovom priznaní.  Ak má byť obhajoba nákladov úspešná, dôležité sú dôkazy. Napríklad pri cestovných nákladoch mať dôkaz - správu z pracovnej cesty, čo však manažéri často nerobia, a to aj so zoznamom navštívených klientov, prípadne potenciálnych obchodných partnerov.  
Daňová kontrola si môže doklady vziať zo sebou, alebo požiadať o poskytnutie účtovných a daňových dokladov na elektronickom nosiči.

01 - Modified: 2006-05-30 15:52:32 - Feat.: 0 - Title: NBS: Riziká rastu inflácie pretrvávajú
01 - Modified: 2024-04-29 09:44:48 - Feat.: - Title: Európske banky údajne minulý rok zaplatili Rusku na daniach vyše 800 miliónov eur, viac ako predtým 02 - Modified: 2024-04-26 10:47:52 - Feat.: - Title: Vláda zdvihne daň z príjmov, tvrdí SaS. Ficov kabinet má podľa nich zasiahnuť aj do druhého piliera 03 - Modified: 2024-04-25 17:22:18 - Feat.: - Title: Matovičova atómovka podnietila kreativitu podvodníkov. Finančná správa žiada zmeniť systém pre živnostníkov 04 - Modified: 2024-04-25 22:00:00 - Feat.: - Title: Technológiu nákupov bez pokladní od Amazonu stráži AI. Nakupujúcich nesledujú utajene zamestnanci 05 - Modified: 2024-04-24 08:41:05 - Feat.: - Title: Samosprávam preplatia za výdavky počas prílevu cudzincov takmer stotisíc eur
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
03. máj 2024 21:21