StoryEditor

Prenajímam byt. Vyššie dane mi dvíhajú tlak

19.11.2013, 23:30

„Celý tento rok prenajímam nehnuteľnosť. Rád by som si tieto príjmy a výdavky dal na poriadok, keďže sa blíži koniec roka,“ tvrdí náš čitateľ Milan Horník z Bratislavy. Vlastní trojizbový byt, ktorý sa rozhodol dať do prenájmu, aby mu zarábal a prinášal nejaké peniaze navyše. V minulých rokoch išlo všetko bez problémov, v roku 2013 však došlo k zmene v zákone o daniach z príjmov. Podľa neho po novom platí, že prenajímatelia – fyzické osoby nemôžu využiť pri príjmoch z prenájmu ako výdavky 40-percentný paušál. Inak povedané, Milan si ako fyzická osoba môže uplatniť len tie výdavky, ktoré v súvislosti s prenájmom skutočne zaplatil.

Výdavky do konca roka

V tomto roku môžete využiť oslobodenie príjmov z prenájmu maximálne do 500 eur za rok. Do základu dane si preto zahrniete len tie príjmy, ktoré presiahnu sumu 500 eur. Prenajímatelia podľa Jaroslavy Lukačovičovej, poradkyne Združenia podnikateľov Slovenska, často zabúdajú na to, že keď si takto oslobodia príjmy o 500 eur, musia si pomerom medzi všetkými príjmami a oslobodenými príjmami krátiť aj výdavky. „Tiež si mnohí z nich ešte neuvedomili, že za rok 2013 nebudú môcť uplatniť k príjmom z prenájmu paušálne výdavky a budú musieť uplatniť preukázateľné, teda skutočné výdavky. To znamená, že prenajímatelia musia dokázať, že ich preukázateľne vynaložili, teda vyplatili, či už v hotovosti alebo na účet.“ Ako radí Patrícia Macíková, hovorkyňa Finančnej správy, myslieť treba aj na to, kedy treba podať daňové priznanie za tento rok. „Ak daňovník za tento rok 2013 v úhrne všetkých jeho zdaniteľných príjmov presiahne sumu 1 867 eura, má povinnosť podať daňové priznanie.“

Účtovníctvo si zvolíte sami

Keďže Milan nemá byt vložený do obchodného majetku, môže si uplatniť len výdavky na jeho riadnu prevádzku. Príjmy a výdavky by mal vedieť pri prípadnej kontrole z daňového úradu zdokladovať, hoci zákon bližšie nepredpisuje, ako by takáto evidencia mala vyzerať. Ako spresňuje daňová poradkyňa Dagmar Bednáriková, „menej náročným modelom je daňová evidencia, pri ktorej prenajímateľ jednoducho zaeviduje príjmy a preukázateľne vynaložené daňové výdavky podľa dátumov, v časovom slede. Naopak, pri vedení účtovníctva sa zaznamenávajú do peňažného denníka, knihy pohľadávok a záväzkov a evidencie majetku. Pre niektorých prenajímateľov môže byť tento spôsob zložitejší, a môžu byť preto odkázaní na pomoc odborníkov."

Manželia idú aj na polovicu

Milan žije spolu s manželkou a spoločne nadobudli aj prenajímaný byt. Ako spresňuje Jaroslava Lukačovičová, pokiaľ sú vlastníkmi obidvaja a byt je v ich bezpodielovom spoluvlastníctve, môžu si príjmy, a teda aj výdavky, rozdeliť pomerom, aký je pre nich najvhodnejší. „Takisto sa môžu dohodnúť, že príjmy z prenájmu prizná a zdaní iba jeden z nich, pokiaľ je to pre nich tak najvýhodnejšie. Ak by byt prenajímali viacerí spoluvlastníci, museli by si príjmy rozdeliť podľa spoluvlastníckeho podielu.“ Náš čitateľ by tiež nemal zabudnúť, že ak dosiahol príjmy z prenájmu spoločne s niekým iným z dôvodu spoluvlastníctva, v daňovom priznaní musí na „mieste na osobitné záznamy daňovníka“ uviesť údaje o tých, s ktorými ich dosiahol.

V dnešnej prílohe Poradca nájdete tieto články:
1) Na prenájme už toľko nezarobíte. Vláda škrtla výhody
2) Svoje príjmy z prenájmu môžete oslobodiť. Ušetríte na dani
3) Tri tipy, ako neprísť o peniaze

 

01 - Modified: 2005-09-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Výkonný trpaslík
01 - Modified: 2024-04-30 07:54:07 - Feat.: - Title: Banky na Slovensku aj po zavedení špeciálnej dane zvýšili čistý zisk, minulý rok bol v ráde miliárd 02 - Modified: 2024-04-29 09:44:48 - Feat.: - Title: Európske banky údajne minulý rok zaplatili Rusku na daniach vyše 800 miliónov eur, viac ako predtým 03 - Modified: 2024-04-26 10:47:52 - Feat.: - Title: Vláda zdvihne daň z príjmov, tvrdí SaS. Ficov kabinet má podľa nich zasiahnuť aj do druhého piliera 04 - Modified: 2024-04-25 10:15:35 - Feat.: - Title: Miliardári by podľa ministrov G20 mali platiť dvojpercentnú majetkovú daň 05 - Modified: 2024-04-25 17:22:18 - Feat.: - Title: Matovičova atómovka podnietila kreativitu podvodníkov. Finančná správa žiada zmeniť systém pre živnostníkov
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
02. máj 2024 20:49