StoryEditor

Podpisujete pracovnú zmluvu? Desať rád, čo si treba ustrážiť

24.10.2014, 10:00
Autor:
redred
Skontrolovať, akú pracovnú zmluvu podpíšete, je prvé pravidlo. Dobré je vyhradiť si aj právo na dostatočný čas, aby ste papier v kľude preštudovali.

Ešte než dáte svoj podpis pod pracovnú zmluvu, dobre sa zamyslite. Sú veci, ktoré si treba určite skontrolovať aj dvakrát. Aby ste si to neskôr nevyčítali.

1. V prvom rade si skontrolujte svoje osobné údaje na hlavičke zmluvy. Dôležité sú nielen trvalé bydlisko a priezvisko, ale aj rodné číslo. Pokiaľ ho má spoločnosť inak uvedené na vašej pracovnej zmluve, je možné, že vás takto nahlásia aj do Sociálnej, či zdravotnej poisťovne, a tým pádom vás správne nespárujú.

2. Podstatné je aj pozrieť si hlavičku spoločnosti. Mali by ste na nej mať uvedený presný názov a sídlo zamestnávateľa, IČO, IČ DPH, zastúpenie a podobne.

3. To, že si človek bežne skontroluje na pracovnej zmluve názov pozície, je prirodzené. Na druhej strane bez preštudovania popisu pracovných činností sa vám môže stať, že na pozícii účtovníčky budete mať raz týždenne službu aj v rámci upratovaných prác v kancelárii.

4. Nezabudnite ani na typ pracovného úväzku a rozloženie pracovného času. Mohlo by sa vám napríklad stať, že by od vás vyžadovali prácu v noci, či na zmeny.

5. Skontrolujte si, aký je dátum začiatku pracovného pomeru a dokedy trvá, teda či ho máte na dobu určitú alebo neurčitú.

6. Jeden z najvážnejších údajov je mzda. Má byť uvedená ako brutto, teda „v hrubom“. Ak vám zamestnávateľ uvádza inú mzdu, než ste si dohodli, a obhajuje to tým, že rozdiel dostanete vo forme odmien, neberte to ako záväzný fakt. Odmeny sa vám môžu, ale aj nemusia priznať.

7. Miesto výkonu práce môže, no nemusí byť presne špeficikované. Môžete mať uvedené sídlo zamestnávateľa alebo len formulu „územie mesta/obce“. Nepodpisujte však zmluvu, kde by bolo uvedené len napríklad Slovenská republika.

8. Pokiaľ chcete mať výplatu na svojom účte, pozrite sa poriadne na článok, či bod, v ktorom sú uvedené informácie o spôsobe vyplácania mzdy. Niekedy spoločnosti pripravia aj samostatný dokument, kde zamestnanec podpisom potvrdí svoj súhlas so zasielaním mzdy na dané číslo účtu.

9. S vyplácaním mzdy súvisí nielen správne číslo účtu, ale aj výplatný termín. Zákon hovorí o vyplatení mzdy najneskôr do 30. dňa nasledujúceho mesiaca. Ak vám však len ústne prisľúbia, že výplatný termín majú v spoločnosti napríklad do desiateho dňa v mesiaci, je to vyslovene len na ich ochote a dobrovoľnosti to dodržať.

10. Pokiaľ nastupujete na dočasné pridelenie, teda na personálny lízing, k pracovnej zmluve musíte automaticky dostať aj dohodu o dočasnom pridelení (buď ako samostatný dokument alebo priamo ako súčasť zmluvy), v ktorej musia byť spresnené údaje, napríklad názov užívateľského zamestnávateľa, mzda, doba trvania dočasného pridelenia a podobne.

Pre HNporadna.sk vypracovala Alexandra Krížová
Hiring & HR Manager On Site, Business Development Manager, Manpower Slovensko

01 - Modified: 2006-11-29 07:45:00 - Feat.: 0 - Title: Afganistan a nové partnerstvá na programe summitu NATO
01 - Modified: 2024-04-04 14:21:16 - Feat.: - Title: Edgar Baker: Očakávania dnešného slovenského kandidáta a opatrenia firiem 02 - Modified: 2024-04-01 22:02:10 - Feat.: - Title: Kuriérom Woltu živnosť vyhovuje. Rozhodne európska smernica o osude státisícov našich živnostníkov? 03 - Modified: 2024-02-28 12:35:57 - Feat.: - Title: Rezort práce predstaví o pár dní európsky program pre nezamestnaných v objeme 300 miliónov eur 04 - Modified: 2024-02-27 18:00:00 - Feat.: - Title: „Katastrophe!“ Nemci nemajú kde bývať, chýbajú im státisíce bytov. A bude horšie 05 - Modified: 2024-01-07 18:30:00 - Feat.: - Title: Za nového kolegu 600 eur. Ako hľadá ľudí IKEA, Kia, Orange, Lidl, Tesco, Billa a Kaufland? (veľká anketa HN)
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
12. máj 2024 17:34