StoryEditor

Chcete zrušiť eseročku? Tu je návod, ako to urobiť

11.09.2014, 05:43
Cesty, ako sa zbaviť eseročky, sú rôzne, ale väčšinou komplikované. Najčastejšie buď na niekoho prevediete svoj podiel, alebo firmu zlikvidujete.

Pred časom založil eseročku a o pár mesiacov ju chce zrušiť. Reč je o našom čitateľovi HN Poradne, ktorý, ako sám tvrdí, prišiel k firme obyčaným prepisom. „Mám s tým iba problémy, nič nezarábam, a navyše budúci rok mám platiť aj daňovú licenciu. Potrebujem sa jej čo najlacnejšie zbaviť,“ prezrádza nám.

Podľa expertov za tým, že malé spoločnosti sa začali vo vyššej miere likvidovať, spájať či rušiť, stoja predovšetkým spomínané licencie. To, že s trhom eseročiek to naozaj zamávalo a mnohí konatelia začali rušiť najmä mŕtve firmy, ktoré nič neprodukujú. Ak by tak neurobili, museli by od budúceho roka platiť takzvanú minimálnu daň, v závislosti od obratu.

Dlhá cesta k výmazu firmy

Cesty, ako sa zbaviť eseročky, sú rôzne, ale väčšinou komplikované. Spoločnosť dnes založíte za pár týždňov, ale likvidácia a výmaz z obchodného registra trvá štyri až päť mesiacov, nezriedka vyše roka. Ak nie sú osobitné problémy, proces sa môže ustáliť za tri mesiace.

Advokát Arpád Barczi tvrdí, že najvýhodnejšie sú pre vás dve možnosti. „Buď prevediete svoj obchodný podiel v eseročke na inú osobu, teda ľudovo povedané niekomu predáte svoj podiel. Druhá možnosť je zlikvidovať eseročku a následne ju dať vymazať z obchodného registra.“ Prvá možnosť je rýchlejšia a jednoduchšia, ale k nej potrebujete kupca. Druhá možnosť závisí len od vášho rozhodnutia, ak ste sám vo firme spoločníkom, ale je zložitejšia a dlhšie trvá.

Návod, ako postupovať

Ak postupovať v prípade, ak chcete na niekoho previesť svoj podiel? Podľa advokáta Róberta Bánoša, v prvom rade budete potrebovať osobu, ktorá od vás podiel v eseročke kúpi. Keď už takúto osobu máte, budete musieť vypracovať a následne u notára podpísať: zmluvu o prevode obchodného podielu, rozhodnutie jediného spoločníka o schválení prevodu obchodného podielu, potvrdenie o doručení zmluvy o prevode obchodného podielu spoločnosti.

Nezabudnite ani na súhlas daňového úradu s prevodom obchodného podielu, úplné znenie zakladateľskej listiny a vyhlásenie nového spoločníka, že nie je jediným spoločníkom vo viac než v dvoch eseročkách. Okrem toho, ak by ste sa vy odvolali aj ako konateľ spoločnosti a vymenovali by ste za konateľa nového spoločníka firmy, budete potrebovať aj jeho súhlas s vymenovaním do funkcie a podpisový vzor konateľa. Pokiaľ ide o hotové výdavky spojené s prevodom eseročky, okrem výdavkov za overovanie u notára budete musieť zaplatiť súdny poplatok vo výške 66 eur.


Kroky potrebné k likvidácii eseročky

– Prijmite rozhodnutie spoločníka o zrušení spoločnosti, o jej vstupe do likvidácie a ustanovení likvidátora do funkcie.

– Následne zapíše likvidátor vstup eseročky do likvidácie do obchodného registra.

– Ku dňu vstupu do likvidácie treba zostaviť účtovnú súvahu.

– Likvidátor zverejní firmu do likvidácie v obchodnom vestníku a vyzve všetkých veriteľov, aby do 3 mesiacov od zverejnenia výzvy prihlásili svoje pohľadávky voči firme.

– Ak eseročka stihne za tento čas zrušiť všetky zmluvy a zaplatiť všetky záväzky, môže skončiť likvidáciu (po 3 mesiacoch)

– Treba zostaviť a schváliť účtovnú závierku spolu s konečnou správou likvidátora o priebehu likvidácie a s návrhom na rozdelenie likvidačného zostatku valnému zhromaždeniu.

– Nezabudnite podať posledné daňové priznanie a žiadosť o udelenie súhlasu správcu dane s výmazom firmy z obchodného registra.

– Po vymazaní z registra eseročka zanikne.

01 - Modified: 2006-10-12 13:42:00 - Feat.: 0 - Title: Pápež odsúdil zneužívanie viery ako zámienky pre násilie
01 - Modified: 2024-05-03 12:23:08 - Feat.: - Title: Pre hotelierov a gastroprevádzky na Slovensku chceme byť hybným motorom, hovorí pre HN odborník 02 - Modified: 2024-04-29 05:53:23 - Feat.: - Title: Fabušová v slzách. Prosí o pomoc, nemá peniaze a nechce sa sťahovať! 03 - Modified: 2024-04-27 12:00:00 - Feat.: - Title: Po Slovensku anonymne ukrývajú peniaze na verejných miestach. Jeden fanúšik nás sledoval, hovorí dvojica z projektu Cash catch 04 - Modified: 2024-04-18 09:00:00 - Feat.: - Title: Instagramový trend Cash Catch dorazil aj k nám. Kde na Slovensku môžeš nájsť ukryté peniaze? 05 - Modified: 2024-04-15 11:40:32 - Feat.: - Title: Prevádzku známeho influencera Jovinečka vykradli. Neviem čo sa stalo, chýba veľa vecí a fungujeme v núdzovom režime, hovorí
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
05. máj 2024 17:20