Zdroj: Dreamstime
StoryEditor

Zvoliť odchodné či odstupné

22.06.2021, 18:22
Ako sa zorientovať v neustále sa meniacom systéme a kde nájsť relevantné informácie pri odchode na dôchodok, vysvetľuje Michal Kremnický zo spoločnosti Finvia.

Na určenie dňa, keď máte nárok na odchod do dôchodku, vám najlepšie poslúži kalkulačka na webe Sociálnej poisťovne https://esluzbysocpoist.sk/dochvek. Príprava v predstihu Odporúčame v dostatočnom predstihu začať si pripravovať potrebné doklady. Prvým krokom by malo byť, aby ste si v Sociálnej poisťovni preverili, či eviduje všetky vaše hrubé zárobky a doby zamestnania.

Zistiť to môžete z výpisu vášho individuálneho účtu poistenca. O ten môžete požiadať telefonicky, e-mailom alebo osobne na pobočke Sociálnej poisťovne. Ak nezistíte žiadne nezrovnalosti, môžete plánovať spísanie žiadosti o dôchodok. Tú spíšete v mieste svojho trvalého bydliska a na termín sa budete musieť objednať. Urobte tak aspoň tri až štyri týždne pred dovŕšením dôchodkového veku.

Potrebné doklady

 Doklad o ukončení vzdelania, alebo potvrdenie školy odkedy dokedy trvalo štúdium, ktoré nebolo predpísaným spôsobom ukončené. Vojenskú knižku alebo potvrdenie o trvaní výkonu vojenskej služby. Rodné listy detí, prípadne rozhodnutie príslušného orgánu, na základe ktorého bolo dieťa prevzaté do starostlivosti nahrádzajúcej starostlivosť rodičov – platí pre poistenky aj poistencov, ktorí boli na rodičovskej dovolenke. Preukaz totožnosti. Potvrdenie o všetkých obdobiach, v ktorých bol občan evidovaný v evidencii nezamestnaných občanov hľadajúcich zamestnanie pred 1. januárom 2001 či poberal podporu v nezamestnanosti v čase od 1. januára 2001 do 31. decembra 2003. Hodnoverný doklad, z ktorého je zrejmé, odkedy dokedy trvalo zamestnanie. Potvrdenie zamestnávateľa o období zamestnania pred 1. májom 1990 v štátoch, s ktorými Slovenská republika nemá uzavretú medzištátnu zmluvu o sociálnom zabezpečení.

O odchodné žiadajte

Niekedy sa zvykne odchodné zamieňať s odstupným, hoci ide o celkom rozličné situácie, pri ktorých sa uplatňujú. Je preto potrebné v súvislosti s odchodom do dôchodku vysvetliť, o čo ide. Na odstupné má nárok zamestnanec, s ktorým zamestnávateľ skončí pracovný pomer výpoveďou z dôvodov uvedených v § 63 ods. 1 písm. a) alebo písm. b) Zákonníka práce alebo z dôvodu, že zamestnanec stratil vzhľadom na svoj zdravotný stav spôsobilosť vykonávať doterajšiu prácu. Výška odstupného, na ktoré má zamestnanec nárok, sa odvíja podľa jeho priemernej mesačnej mzdy a zároveň od dĺžky trvania pracovného pomeru. Ak pracovný pomer trval minimálne dva roky, ale menej ako päť rokov, vzniká zamestnancovi nárok na odstupné vo výške jeho priemernej mesačnej mzdy. Ak pracoval u daného zamestnávateľa aspoň päť rokov, ale menej ako 10 rokov, prináleží mu odstupné vo výške dvojnásobku priemernej mesačnej mzdy. Na trojnásobok priemernej mesačnej mzdy má nárok zamestnanec, ktorého pracovný pomer trval aspoň 10 rokov, ale menej ako 20 rokov, a ak trval pracovný pomer 20 a viac rokov, má nárok na štvornásobok priemernej mzdy. Ako budúci dôchodca máte nárok na odchodné, svojho zamestnávateľa oň však musíte požiadať najneskôr do 10 pracovných dní od ukončenia pracovného pomeru. Odchodné je dávka, na ktorú máte nárok jedenkrát za život a len u jedného zamestnávateľa. Ak vám vznikne nárok na odchodné, musí byť vyplatené minimálne vo výške vašej priemernej mesačnej mzdy.

Vek rastie

Podľa definície je predčasný starobný dôchodok dávka, ktorá sa za podmienok ustanovených zákonom č. 461/2003 Z. z. v znení neskorších predpisov poskytuje zo starobného poistenia. Jeho účelom je zabezpečenie príjmu v starobe. Nárok na predčasný starobný dôchodok má poistenec, ktorý získal najmenej 15 rokov obdobia dôchodkového poistenia, ktorému chýbajú najviac dva roky do dovŕšenia dôchodkového veku a ktorému vyjde výška predčasného starobného dôchodku ku dňu, od ktorého požiadal o jeho priznanie, vyššia ako 1,2-násobok sumy životného minima pre plnoletú fyzickú osobu. Do 30. 6. 2021 je výška životného minima 214,83 eura, aby ste mohli požiadať o predčasný starobný dôchodok, jeho výška vám tak musí vyjsť na 257,80 eura. Od 1. 7. 2021 do 30. 6. 2022 sa zvýši minimálna suma predčasného dôchodku na 261,70 eura. Podľa údajov Sociálnej poisťovne priemerný vyplácaný predčasný starobný dôchodok rástol posledné mesiace rýchlejšie ako priemerný starobný dôchodok. Od februára do apríla sa zvýšil o 6,75 eura a dosiahol hodnotu 495,31 eura, kým priemerný starobný dôchodok vzrástol za rovnaké obdobie len o 1,59 eura na úroveň 500,70 eura. Rozdiel medzi priemerným starobným a priemerným predčasným starobným je tak aktuálne minimálny. Dôležitejšie však je, že ani zďaleka nedosahujú priemernú výšku miezd v národnom hospodárstve. Tá bola v prvom kvartáli 2021 na úrovni 1 124 eur v hrubom, čo sa rovná približne 788 eur v čistom.

Ak chýba nejaký ten rok

Odborníci predpokladajú, že súčasne nastavený systém je neudržateľný a že, jednoducho povedané, v budúcnosti nebude mať kto na dôchodcov pracovať. Prvý pilier tak budú odvody napĺňať len ťažko. V porovnaní s aktuálnou situáciou sa tak naskytajú dve možnosti, ako ho zachrániť a ako byť schopný vyplácať dôchodcom aspoň takú výšku dôchodkov v pomere k priemernej mzde v hospodárstve, ako je to teraz. Buď bude prvý pilier dotovať štát, alebo bude rásť odvodové zaťaženie. Ani jedna možnosť nie je dobrá. Spoliehať sa preto na štátny dôchodok je rizikové a experti radia na zabezpečenie si dôstojného dôchodku využívať produkty individuálneho dôchodkového sporenia. Správne nastavenou schémou je možné dosiahnuť zaujímavé zhodnotenie a očakávanú výšku dôchodku.

01 - Modified: 2024-02-21 23:00:00 - Feat.: - Title: Pri odchode do penzie treba splniť niekoľko povinností. Ktoré sú to? 02 - Modified: 2024-02-08 10:01:33 - Feat.: - Title: Kedy je správne si načasovať odchod do predčasného dôchodku? 03 - Modified: 2023-12-01 09:25:34 - Feat.: - Title: Mladí by mali mať predstavu, o čom je slovenský dôchodok. Problém budú mať laxní živnostníci, vraví analytik 04 - Modified: 2023-11-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Uvažujete nad predčasným dôchodkom? Prečítajte si tieto rady 05 - Modified: 2023-11-19 08:45:52 - Feat.: - Title: Asociácia zamestávateľov tvrdí, že Európsky dôchodok nemá nahrádzať zamestnávateľské penzijné systémy
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
22. apríl 2024 11:23