StoryEditor

Dolár by sa mal oslabiť, jüan posilniť

22.10.2007, 00:00
Medzinárodný menový fond (MMF) sa rozhodol, že bude pozornejšie sledovať vývoj devízových kurzov. Prekvapujúco bola v jeho zábere v súčasnosti slabnúca americká mena.

Fond ju tentoraz nešetril, keď cez víkend vyhlásil, že i napriek súčasným historickým minimám je stále nadhodnotená.

Piatkové minimum
Ako keby dolár tušil, že sa niečo proti nemu chystá, v piatok spadol na nové historické minimum 1,432 dolára za euro. Otázkou je, čo bude v pondelok po otvorení trhov. Od začiatku roka sa pritom oproti jednotnej európskej mene oslabil o osem percent. Ešte trocha štatistiky: od svojho minima v roku 2000 sa euro zhodnotilo oproti doláru o 74 percent a za posledný rok je to 15 percent.
Drahý európsky vývoz
Európski politici takýmito vyhláseniami nie sú príliš nadšení. Objavujú sa totiž obavy, že vysoký kurz eura ohrozí vývoz z eurozóny. Nemecký minister financií Peer Steinbrück, naopak, tvrdí, že silné euro je lepšie ako slabé euro. Podľa Francúzska však posilnenie eura oproti doláru, japonskému jenu aj čínskemu jüanu ohrozuje export a hospodársky rast eurozóny. A teraz prichádza správa z výročného zasadnutia MMF a Svetovej banky, že dolár je nadhodnotený a má priestor na pokles.
Rozpačité prijatie
Fond je v súčasnosti pod tlakom, aby zostril sledovanie svetovej ekonomiky. A tak po prvýkrát po 30 rokoch upravil kritériá na posudzovanie devízových kurzov, aby lepšie zobrazil, či kurzy zodpovedajú ekonomickej situácii krajiny. Spojené štáty aj Európa takýto krok požadovali. Reakcia na výsledok poslednej analýzy však odkryla politickú citlivosť monitoringu, najmä v čase požadovania transparentnosti. "Je to zbytočné," reagoval na hodnotenie fondu nemenovaný zdroj z finančného sektora eurozóny. "Analýzu nekritizujeme, ale myslíme si, že nie je vhodný čas na odhaľovanie takýchto vecí," dodal. Európsky komisár pre menové záležitosti Joaquín Almunia konštatoval, že analýza fondu by sa mala brať do úvahy veľmi opatrne. Pripomenul, že existujú aj analýzy s inými závermi.
Pokles pokračuje
Znehodnocovanie americkej meny očakávajú aj viacerí analytici. "Stále existujú obavy dolárových investorov z poklesu úrokových sadzieb v USA. Je to otázka skôr dní ako týždňov, kým sa dolár prepadne až na 1,45 USD/EUR," myslí si hlavný ekonóm spoločnosti Next Finance Vladimír Pikora. "K posilneniu dolára by mohlo prísť na budúci rok, keď odznejú problémy na americkom úverovom trhu vyvolané hypotekárnou krízou," myslí si analytik Slovenskej sporiteľne Michal Mušák. "Náš odhad na kurz koruny oproti doláru je 23,2 SKK/USD ku koncu roku 2007 predovšetkým z dôvodu očakávania posilnenia koruny oproti euru a okolo 25 SKK/USD o rok neskôr," doplnil.
Najvyspelejší k jüanu
Devízovými kurzami sa zaoberali aj ministri financií najvyspelejších krajín sveta združených v skupine G7. Obišli však problémy dolára a zamerali sa na čínsky jüan.
V piatok vyzvali Čínu, aby pristúpila k rýchlejšiemu uvoľňovaniu podhodnotenej meny. "Vítame rozhodnutie Číny zvýšiť pružnosť čínskeho jüanu, ale vzhľadom na rastúci prebytok bežného účtu a domácu infláciu zdôrazňujeme nevyhnutnosť, aby Peking umožnil rýchlejšie uvoľňovanie výmenného kurzu svojej meny, a tak prispel k zmierneniu obchodnej nerovnováhy vo svete," vyzýva vyhlásenie finančníkov.
Dokument pripomína, že "svetová ekonomika už piaty rok výrazne rastie. Nedávne turbulencie na finančných trhoch, vysoká cena ropy a spomalenie, ktorým prechádza americký trh realít, pravdepodobne tento rast zmiernia. I napriek tomu celkový ekonomický základ je naďalej siný a nastupujúce trhy dodávajú posilňovaniu hospodárstva významný impulz."
Americký minister financií Henry Paulson kolegom prezradil, že silný dolár je jeho želaním. Ministri sa však zhodli, že o devízových kurzoch má rozhodovať voľný trh na základe fundamentálnych ekonomických faktorov.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. máj 2024 09:55