StoryEditor

Aj finančný investor môže staviť na zeleň

23.07.2007, 00:00
Podielových fondov, z ktorých si môže slovenský investor vyberať, neustále pribúda. So zvyšujúcou sa ponukou sa nádejnému investorovi zlepšuje možnosť výberu, pričom výnos už nemusí byť jediným rozhodovacím kritériom.

Pre finančných investorov, ktorých zaujíma, kam sa ich peniaze nakoniec dostanú, ponúkajú niektoré správcovské spoločnosti akciové podielové fondy, ktoré do portfólia vyberajú spoločnosti aj napríklad podľa ekologických kritérií.

Čisté svedomie
Slová ako udržateľnosť alebo zodpovednosť sa objavujú v názvoch niektorých podielových fondov vo svete už niekoľko rokov. Výber firiem do portfólia týchto fondov sa u jednotlivých správcov odlišuje. Pre investorov okrem možnosti dosiahnuť zisk, ponúkajú aj podieľanie sa na investíciách, ktoré môžu mať v budúcnosti kľúčový význam pre životné prostredie alebo im môžu dať dobrý pocit, že ich peniaze neboli investované do zbrojárskej firmy alebo tabakovej spoločnosti. Investície do ekologických technológií či alternatívnych zdrojov energie môžu pritom v budúcnosti naberať na význame. "Ešte pred niekoľkými rokmi boli tieto investície na okraji záujmu, no v súčasnosti sú čoraz viac vyhľadávané zo strany investorov," hovorí Peter Farkaš zo spoločnosti Pioneer Investments. "Postupnou industrializáciou a prudkým nárastom počtu obyvateľstva sa stávajú témy ako obnoviteľné zdroje energie alebo zásobovanie vodou čoraz naliehavejšie," dodáva.
Aj u nás
Podielové fondy, ktoré umožňujú klientovi zhodnotiť peniaze a zároveň sa zodpovedne zachovať k budúcim generáciám, sú dostupné aj pre slovenského investora. Spoločnosť Pioneer Investments ponúka hneď dva fondy - Global Ecology a Global Ethical Equity, ktoré investujú výlučne do akcií firiem vyrábajúcich produkty či technológie šetrné k životnému prostrediu. "Fondy sa zameriavajú predovšetkým na investície do obnoviteľných zdrojov energie, ako sú biomasa, veterná či solárna energia," hovorí Farkaš. Od spustenia predaja v marci tohto roku podľa Farkaša záujem o fondy zo strany investorov narastá.
"Zodpovedné" fondy má v ponuke aj spoločnosť ABN Amro. Ich Global Sustainable Eguity Fund sa zameriava na investície, ktoré spĺňajú kritériá ekologickej a sociálnej udržateľnosti. Ďalší - ABN Amro Utilities Fund - investuje do spoločností zabezpečujúcich základnú infraštruktúru pre domácnosti a inštitúcie, ako sú čističky odpadových vôd alebo výrobcovia a distribútori elektriny. "Ide o akciový fond, ktorý síce vo svojej stratégii nemá definované ekologické kritériá, no vzhľadom na svoj charakter z nich môže dlhodobo ťažiť," dodal Juraj Uličný zo spoločnosti Atlantik, ktorá fondy ABN Amro na Slovensku predáva.
Asset Management Slovenskej sporiteľne plánuje podľa ich manažérky podpory predaja Zuzany Kardelisovej v budúcnosti taktiež začať s predajom podielového fondu so zameraním na ekologické investície.
Dlhodobá investícia
Vzhľadom na to, že ide o akciové fondy, investícia do nich je určené pre podielnika, ktorý je ochotný vzdať sa peňazí na dlhší čas. Uličný odporúča pre fondy ABN minimálne obdobie piatich rokov. Peter Farkaš radí investovať až na desať rokov. "Vzhľadom na úzku špecializáciu týchto fondov je investícia do nich vhodným doplnkom portfólia klienta, ktorý nepresahuje viac ako desať percent," dodáva Farkaš.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. máj 2024 07:48