Alfou a omegou každej stavby je mať v poriadku územné a stavebné povolenie, ktoré je potrebné vybaviť na úradoch osobne. Túto úlohu však môžete zveriť aj do rúk stavebnej firmy, ktorá bude pre vás pracovať. Na pamäti treba mať, že bez týchto dokumentov nie je možné stavbu realizovať. Vydáva ich príslušný stavebný úrad podľa katastrálneho územia. Stavebné konanie sa začína na žiadosť stavebníka a odporúča sa všetky dôležité dokumenty odovzdať hneď na prvý raz – ak, samozrejme, nechcete na vyzvanie úradu predkladať dodatočne ďalšie, čím sa schválenie žiadosti môže predĺžiť. Ľudia často nemajú vedomosť o všetkých náležitostiach, ktoré potrebujú, čím sa realizácia stavby komplikuje a naťahuje a návšteva potrebných úradov znásobuje. Súčasťou stavebného povolenia by mali byť tieto dokumenty: - žiadosť o stavebné povolenie – projekt na stavebné povolenie, ktorého súčasťou je nielen architektúra, ale aj statický posudok, zdravotechnika, elektrická prípojka, bleskozvod, kúrenie, požiarna ochrana a vnútorné riešenie domu – vyjadrenie od potrebných inštitúcií ako elektrárne, plynárne, vodárne, telekomunikácie, požiarna ochrana, obvodný úrad životného prostredia – písomný súhlas susedov so stavbou – rozpočet na stavbu spolu s cenníkovými cenami jednotlivých položiek.Pixabay
StoryEditor

Drobné stavby by naďalej mali ostať v kompetencii obcí a miest

22.10.2020, 12:47
Vláda intenzívne pracuje na novom stavebnom zákone. Drobné stavby by podľa hovorcu Prešova mali aj naďalej mať v kompetencii obce.

Už viac rokov sa v odborných kruhoch pripravuje nový stavebný zákon a zákon o územnom plánovaní.

Ako by mal riešiť drobné stavby, nie je ešte celkom jasné. Z úradu vlády sa dozvedáme, že na zmene stavebného zákona „intenzívne pracuje“.

„Prezentáciu pripravených zmien predstavíme v horizonte niekoľkých týždňov,“ odkazuje tlačový a informačný odbor úradu vlády.

Vo všeobecnosti naďalej platí, že stavebník sa musí vždy obrátiť na príslušný stavebný úrad, ktorý posúdi konkrétny prípad stavby a určí, či stačí ohlásenie drobnej stavby alebo bude potrebovať stavebné povolenie.

Rovnako aj parametre, ktoré pri výstavbe musí dodržať určí príslušný stavebný úrad na základe posúdenia konkrétnej situácie.

Aká je aktuálna situácia v povoľovaní drobných stavieb a čo očakávajú mestá od novej právnej úpravy? Tu sú reakcie hovorcov niektorých krajských miest.

Záhradný domček, bazén, pergolu, prístavbu k domu, garáž, alebo oplotiť pozemok. Sú všetky tieto stavby považované za drobné a stačí, ak ich len stavebníci ohlásia na mestskom úrade?

Reaguje Vladim...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-09-12 22:00:00 - Feat.: - Title: Veľké zmeny pri stavbe domu, bazénu či altánku: odkedy platia a ako ich po novom zapíšete na katastri? 02 - Modified: 2023-07-21 13:30:00 - Feat.: - Title: Plánujete pri dome stavebné práce? Toto musíte predtým vedieť 03 - Modified: 2023-09-01 09:00:00 - Feat.: - Title: Aj vy si môžete postaviť vlastný bazén. Aké rozmery musí mať? 04 - Modified: 2023-04-18 17:30:00 - Feat.: - Title: Úpravu studne musíte po novom hlásiť úradu. Čo potrebuje vedieť o stavbe? 05 - Modified: 2023-02-06 10:59:27 - Feat.: - Title: Projektu obnovy Osobného prístavu v Bratislave chýba stále právoplatné povolenie
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 09:55