StoryEditor

Litovčania sa chcú najprv zoznámiť

28.06.2007, 00:00

Napriek tomu, že Litovská republika je čo sa týka rozlohy a počtu obyvateľstva najväčším pobaltským štátom, pre mnohých je ešte málo známa. Aby ste v Litve mohli nadviazať úspešné obchodné kontakty, s vedomosťami len z hospodárskeho zemepisu celkom iste nevystačíte. Mali by ste sa tiež oboznámiť s mentalitou vašich potenciálnych obchodných partnerov, s obchodnou kultúrou a so zvyklosťami, čo všetko sú poznatky, ktoré veľmi dobre uplatníte pri rokovacom stole, keď už naozaj "pôjde do tuhého". A najmä osvojiť si niektoré pravidlá správania, aby ste hneď od začiatku zanechali dobrý dojem.

Žiadna jazyková príbuznosť
Hoci je toto pravidlo v obchodnej sfére viac na ústupe, pri podávaní si ruky so ženou radšej vyčkajte, ako sa rozhodne ona.
Výmena vizitiek pri predstavovaní sa je bežná. Dobré body nazbierate, ak sa naučíte niekoľko zdvorilostných fráz aj v litovčine. Neočakávajte však nejakú príbuznosť so slovanskými jazykmi, tobôž nie s ruským. Litovský jazyk je jedným z najstarších v Európe a pochádza z indoeurópskej rodiny. Zostal mu už len jediný príbuzný -- lotyština.
Najbežnejšie pozdravy sú Labas rytas (Dobré ráno), Labas diena (Dobrý deň), Labas vakaras (Dobrý večer), Viso gero (Dovidenia), Labas (Haló, Ahoj) a Sveikas alebo Sveiki (Ako sa máte?). Dôležité sú tiež slovíčka taip (áno), ne (nie), prašau (prosím) a ačiu (ďakujem). Muži sa oslovujú ponas (pßn), ženy ponia (pani), prípadne panele (slečna). Nasleduje priezvisko, alebo tiež funkcia, prípadne povolanie. Oslovovaniu akademickými titulmi sa nepripisuje význam, používa sa zväčša len pri vysoko oficiálnych príležitostiach.

Postavenie je dôležité
Aj keď Litovčania na prvý pohľad pôsobia trocha mlčanlivo a uzavreto, v podstate sú veľmi priateľskí a nápomocní. Z celkového počtu 3,7 mil. obyvateľov tvoria 83,4 % (6,7 % sú Poliaci, 6,3 % Rusi) a takmer 80 % populácie sa hlási k rímskokatolíckemu vierovyznaniu.
Ľudí, ktorí sa vystatujú, vnímajú ako arogantných a rovnako za urážlivé považujú, keď obchodný partner z hospodársky rozvinutejšej krajiny dáva najavo svoju nadradenosť. Na druhej strane im imponujú ľudia s akademickým vzdelaním a odbornými vedomosťami, preto je dobré oboznámiť litovského partnera s vaším postavením vo firme (najlepšie na vizitke, ale aj v rámci small talku).
Obchodné rokovania Litovčania berú vážne a podľa toho by mali prebiehať. Hoci sa správajú menej odmerane než Estónci a Lotyši, americký spôsob komunikácie -- s humorom a uvoľnene, až na výnimky, neprijímajú s prílišným pochopením. Litovskí partneri preferujú stretnutia zoči-voči, pretože ich obchodná kultúra je orientovaná skôr na vzťahy. To znamená, že pre nich je dôležité najprv si vybudovať k partnerovi osobný vzťah, vzájomne si porozumieť. Až potom môže byť reč o biznise. Takisto uprednostňujú neskoršiu premenu obchodných vzťahov na priateľské. Prijímajte prejavy pohostinstva a opätujte ich, pretože sú to gestá priateľstva.

Prípitok opätujte
Dobrou príležitosťou nadviazať dobré vzťahy sú pracovné obedy alebo večere. Zvyklosti pri stole sú podobné našim. Litovská kuchyňa je prostá, solídna, zdravá a ovplyvnili ju mnohé kultúry. Mali by ste poznať aspoň niektoré typické jedlá, ako sú napríklad Salti Barsciai (studená polievka), Cepelinai (zemiakové knedle s plnkou z mletého mäsa), Verdarai (zemiaková klobása) alebo Bulviniai Blynai (zemiakové palacinky). Ryby uprednostňujú údené alebo marinované; litovské marinády sú často vynikajúce. Špecialitou je pečená hus plnená jablkami a slivkami.
Väčšinou sa pije sa čaj alebo káva. Obľúbeným nápojom je pivo, no mali by ste vyskúšať aj litovskú medovinu Midus s nízkym obsahom alkoholu. Víno a sekt pochádzajú takmer vždy z Ruska alebo Gruzínska, vodka má takmer všade dobrú ruskú kvalitu.
Prvý prípitok zvykne predniesť hostiteľ. Zväčša sa pripíja tvrdým alkoholom, víno ani pivo nepovažujú za vhodné. Prípitok by ste mali opätovať v priebehu ďalšieho stolovania. Dobré je tiež vedieť, že Litovčania majú veľkú výdrž v pití a radi podrobia partnera skúške odolnosti podľa ruského vzoru. Ako muž by ste sa týmto zvyklostiam nemali striktne vyhýbať, aj keď nikto nebude vyžadovať, aby ste vydržali nad svoju mieru. Inak celkom postačí, keď si pri prípitku len omočíte pery.
Keď vás pozvú na návštevu domov, vhodné je priniesť kyticu kvetov, večer fľašu vína či malý darček, ktorý sa rozbaľuje hneď po prijatí. Kvetov by mal byť nepárny počet, pričom biele sú určené len na svadby. Inak sú kvety veľmi obľúbené, sotva jestvuje príležitosť, pri ktorej by sa nedarovali, dokonca aj pri celkom krátkych návštevách.

Tomáš Borec st.,konzultant Neopublic Porter Novelli

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
04. máj 2024 01:34