StoryEditor

Tento týždeň na trhoch

06.01.2008, 23:00

Pondelok
Pondelok druhého januárového týždňa začneme na kapitálových trhoch so zverejnením makroekonomických ukazovateľov na celú eurozónu. Pôjde o indexy ekonomického, spotrebiteľského a podnikateľského sentimentu, pri ktorých sa čaká mierny pokles hodnôt. Ďalšou správou v poradí bude index produkčných cien (PPI), ktorého medziročné tempo rastu zrejme akcelerovalo z 3,3 percenta na štyri percentá. Celej eurozóny sa bude týkať aj nezamestnanosť, ktorá by mala stagnovať na hodnote 7,2 percenta.
Utorok
Ôsmy január otvoríme v Nemecku, kde budú zverejnené novembrové maloobchodné tržby, ktoré budú neskôr k dispozícii aj pre celú eurozónu. Najväčšia európska ekonomika pridá aj priemyselné objednávky, tie sa v novembri pravdepodobne znížili o 1,4 percenta. Naši južní susedia ohlásia bilanciu štátneho rozpočtu na posledný mesiac uplynulého roka. Správy spoza Atlantiku sa budú týkať údajov o tržbách za predaj nehnuteľností v Spojených štátoch, trh očakáva, že kontinuálny niekoľkomesačný pokles tržieb sa v novembri zastavil.
Streda
Nemecká obchodná bilancia bude prvou stredajšou informáciou. Priemerný odhad analytikov naznačuje, že jej prebytok sa zníži z 18,2 miliardy eur na 17,5 miliardy eur. Rovnakú informáciu ohlási aj Francúzsko, ktoré, naopak, očakáva zúženie deficitu obchodnej bilancie z 3,6 miliardy eur na 3,4 miliardy eur. Z Česka budú k dispozícii dva dôležité ukazovatele, a to spotrebiteľská inflácia a nezamestnanosť. Maďarsko bude ďalšou krajinou, ktorá počas stredy zverejní svoju obchodnú bilanciu. Poslednou informáciou bude celková novembrová priemyselná produkcia Nemecka.
Štvrtok
Počas štvrtka dianie na kapitálových trhoch ovplyvní Francúzsko zverejnením štátneho rozpočtu a priemyselnej produkcie, ktorá sa pravdepodobne spomalí o pol percenta. Česko následne zverejní obchodnú bilanciu, nasledovať bude priemyselná produkcia našej krajiny. Z Veľkej Británie očakávame obchodnú bilanciu. Kľúčovými správami na starom kontinente však budú rozhodnutia o výške základnej úrokovej sadzby britskej aj európskej centrálnej banky.
Piatok
Piatkové obchodovanie prinesie spotrebiteľskú aj jadrovú infláciu našej krajiny a našu obchodnú bilanciu. Z Veľkej Británie následne dorazí priemyselná, ktorej tempo ratu sa na ročnej báze zrejme spomalí z jedného na pol percenta, a výrobná produkcia, ktorej tempo rastu bude konštantné na hladine 0,3 percenta. Týždeň uzavrieme v Spojených štátoch, kde očakávame importné a exportné ceny, a obchodnú bilanciu, ktorej deficit by mal vzrásť z 57,8 miliardy dolárov na 58 miliárd dolárov.
Katarína Antoničová, Investičná a Dôchodková, správ. spol.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
05. máj 2024 04:44