Opatrovateľ či osobný asistent je spravidla zdravotnícky pracovník, prípadne získal stredné odborné vzdelanie v odbore. Poskytuje ľuďom pomoc pri každodenných úkonoch a stará o zdravie zverenej osoby. Osobným asistentom môže byť aj niekto z rodiny, ak sa stará o ťažko zdravotne postihnutého.
StoryEditor

Príspevok na asistenciu sa zvýšil

16.07.2019, 00:00
Výška štátnej pomoci pre ľudí s ťažkým zdravotným postihnutím sa od júla opäť zvýšila. Týka sa opatrovateľských príspevkov i príspevkov na asistenciu hendikepovaným osobám. Odborníci vysvetľujú, ako získať rôzne kompenzácie, výhody a zľavy pre ŤZP.

Odpovedá Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny

1.
Príspevok opatrovateľa
Od 1. júla sa mení výška opatrovateľského príspevku. Rovnako sa mení hodinová sadzba za asistenciu postihnutej osobe. O koľko sa zvýšia jednotlivé príspevky?
Základná výška príspevku pre opatrovateľa v produktívnom veku bola doteraz 369,36 eura pri opatrovaní jednej osoby. Od 1. júla sa však opatrovateľský príspevok už vypláca vo výške čistej minimálnej mzdy. Peňažný príspevok na opatrovanie u poberateľov v produktívnom veku tak predstavuje 430,35 eura mesačne. V prípade opatrovateľa v produktívnom veku pri opatrovaní jednej osoby s ťažkým zdravotným postihnutím má príspevok stúpnuť takmer o 61 eur. Opatrovatelia poberajúci dôchodkovú dávku si prilepšia o viac ako 30 eur. Zvýšila sa aj sadzba na jednu hodinu osobnej asistencie zo sumy 3,82 eura na sumu 4,18 eura, čo predstavuje v priemere približne viac o 50 eur mesačne.

2. Kto je opatrovateľ
Starám sa o svojho zdravotne ťažko postihnutého brata, keďže ho nechcem nechať v ústave. Pre starostlivosť o neho však nemôžem pracovať. Môžem si i ja požiadať o opatrovateľský príspevok?
Ak potrebuje človek pri svojom postihnutí opatrovateľa, môže ním byť aj rodinný príslušník, napríklad súrodenec, vnuk či manželka. Pri posudku sa berie ohľad aj na psychické a fyzické zdravie záujemcu o opatrovanie. O príspevok môže žiadať osoba oprávnená na opatrovanie. Opatrovať môžete kohokoľvek s ťažkým zdravotným postihnutím staršieho ako šesť rokov. Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny vám musí vydať právoplatné rozhodnutie o opatrovaní.

3. Žiadosť o financie
Ako treba postupovať, ak chcem zažiadať o príspevok na opatrovanie môjho invalidného otca, ktorý je úplne odkázaný na moju pomoc?
Žiadosť o príspevok na opatrovanie musíte podať na úrade práce v mieste bydliska. Ak máte zaručený elektronický podpis, o príspevok môžete žiadať aj elektronicky. Formulár na podanie žiados...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-15 08:30:00 - Feat.: - Title: Drahé palivo na pumpách? Poradíme vám, ako dokážete znížiť spotrebu vášho auta 02 - Modified: 2024-04-13 06:37:53 - Feat.: - Title: Voľba na istotu? Toto je 10 najspoľahlivejších rodinných áut, podľa samotných majiteľov 03 - Modified: 2024-04-13 05:24:35 - Feat.: - Title: Každý piaty Slovák jazdí v lete na zimných pneumatikách. Expert varuje pred rizikom 04 - Modified: 2024-04-10 12:33:03 - Feat.: - Title: Pri žiadosti o opatrovanie sa posudzuje nielen zdravotný, ale aj sociálny stav 05 - Modified: 2024-04-19 09:00:00 - Feat.: - Title: Ťažko zdravotne postihnutí ľudia dostanú nové preukazy. Aký rozdiel bude oproti tým starým? (+ vzor)
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 22:53