StoryEditor

Najčastejšie chyby

09.05.2007, 00:00

Do 30. júna musia poistenci alebo platitelia podať ročné zúčtovanie zdravotného poistenia. Vzhľadom na minuloročné skúsenosti platiteľov a poisťovní by toto zúčtovanie malo prebiehať s menšími problémami ako vlani. Podľa manažéra odboru príjmov zdravotnej poisťovne DÔVERA Róberta Haršányho bude síce tohtoročné zúčtovanie zdravotných odvodov prebiehať hladšie, ale nie zásluhou ministra zdravotníctva. Podľa neho nová vyhláška ministerstva nepriniesla jediné zlepšenie.
Vo Všeobecnej zdravotnej poisťovni sa minulý rok v zúčtovaní vyskytovali najčastejšie tieto chyby:
-- nevyplnenie základu dane z príjmov fyzických osôb (položka číslo 27) a výdavky na poistné, o ktoré sa znížil základ dane z príjmov fyzických osôb (položka číslo 28) na tlačive typu B, ktoré sú nevyhnutné pre výpočet výsledku ročného zúčtovania a tiež stanovenia preddavku poistného
-- ročné zúčtovanie podané na nesprávnom type tlačiva
-- nesúlad medzi ročným zúčtovaním a údajmi, ktoré si poistenec nahlásil (nenahlásil) počas roka 2005.
Platiteľov, ktorí odovzdali nesprávne tlačivá, poisťovne vyzývali a sústavne vyzývajú, aby si doplnili údaje. "Vo Všeobecnej zdravotnej poisťovni bolo vlani odovzdaných 350-tisíc tlačív, z nich bolo 27 500 chybných, čo predstavuje 7,8 percenta chybovosti," informuje hovorkyňa Petra Balážová.

Možné sankcie od Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou:
-- poistenec do 5 000 korún
-- platiteľ do 100-tisíc korún
-- zdravotná poisťovňa do 5 miliónov korún.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
13. máj 2024 02:32