Dreamstime
StoryEditor

Štyri prejavy nesprávneho zateplenia a ako sa im vyhnúť

14.02.2018, 12:35
Autor:
vegveg
Niektorí majitelia zateplených domov zažívajú veľké sklamanie už po prvej vykurovacej sezóne. Chyby na obvodovej stene odhalia, čo sa pri zatepľovaní zanedbalo. Aby ste nemuseli riešiť reklamácie, prečítajte si, čomu sa treba vyhnúť.

Studené steny zvnútra
Keď sa z povrchu obvodových stien v byte šíri chlad, zistíte to celkom rýchlo po prvých mrazoch. Spôsobuje ho príliš tenká alebo porušená tepelná izolácia. Ak vám vaši majstri odporučia tepelnú izoláciu s hrúbkou päť až osem centimetrov, „aby sa ušetrilo“, zbystrite pozornosť. Priemerná hrúbka zateplenia na Slovensku je už dnes posunutá na desať až dvanásť cm. „Na hrúbke tepelnej izolácie sa šetriť neoplatí. Najväčšiu časť rozpočtu obnovy bytovky tvoria fixné výdavky spojené so stavebnými a lešenárskymi prácami, takže zvýšená cena za hrubší izolačný materiál celkové náklady významne neovplyvní,“ upozorňuje Vladimír Beňo, aplikačný manažér Knauf Insulation.

Bubliny a priehlbiny na fasáde
Takéto poruchy môže zapríčiniť nesprávna montáž izolantu, ale často aj použitie nevhodného typu či množstva komponentov zatepľovacieho systému, najčastejšie kotiev. Tie najjednoduchšie, „nabíjacie“, je pomerne zložité ošetriť tak, aby na nich bola dostatočná ochrana pred vznikom priehlbín a tepelných mostov. Efektívnejšie sú zapustené izolačné kotvy, ktoré sú veľmi účinné pri upevnení aj prechádzaní tepelným mostom. Zabraňujú poškodeniu povrchu izolácie nerovnomerným zatlačením kotvy do izolantu a teda aj znehodnoteniu celkového vizuálneho efektu fasády, takzvanému „Panter efektu“. S overenou stavebnou firmou sa dá predísť týmto chybám dohodou.

Vlhké fľaky a plesne
Nájdeme ich v bytoch zateplených budov najčastejšie v oblasti rohov, kútov, na miestach osadenia okien alebo spojoch vonkajšej steny s balkónovými doskami. Skrýva sa za nimi tiež nedostatočná tepelná izolácia alebo nepresné či nedbalé pripevnenie izolačnej vrstvy k členitejším tvarom na fasáde. Treba sa tiež presvedčiť, či po zateplení nebola narušená izolácia dodatočnou montážou sušiakov na bielizeň, klimatizačných jednotiek alebo iných prvkov. Tepelné mosty môžu byť spôsobené aj použitím nesprávnym typom lepidla, ktoré nie je určené pre zatepľovacie systémy. Práve kvôli takýmto problémom je veľmi dôležité vybrať si skúsenú stavebnú firmu s dobrými referenciami.

Pukliny a opadávajúca izolácia
Sú tiež signálom, že tepelná izolácia bola nedostatočne upevnená alebo nesprávne vystužená. Na vystuženie slúži správne uložená sklotextilná mriežka. Nechajte si poradiť od odborníkov, aké parametre mriežky sú pre váš projekt dostatočné. Dôležitá je aj plošná hmotnosť mriežky. Tie „ľahšie“ sú síce lacnejšie, ale po dlhodobom pôsobení poveternostných vplyvov a striedavých vonkajších teplôt často nevydržia a popraskajú a s nimi aj vaša fasáda. „Preto je efektívne zvoliť vhodné materiály, ktoré spolu tvoria jeden ucelený a zladený mechanizmus, skladať produkty od rôznych výrobcov je riskantné,“ dodáva Beňo.

01 - Modified: 2024-04-02 10:49:57 - Feat.: - Title: Zlozvyky a časté chyby vodičov: Toto s automatickou prevodovkou radšej nerobte 02 - Modified: 2024-03-19 13:50:00 - Feat.: - Title: KVÍZ Viete, ktoré známe osobnosti si kúpili druhý domov a kde? Otestujte sa! 03 - Modified: 2024-02-12 13:10:00 - Feat.: - Title: Toto s manuálnou prevodovkou nerobte. Našli ste sa v častých zlozvykoch vodičov? 04 - Modified: 2024-01-08 13:20:00 - Feat.: - Title: Toto sú najčastejšie chyby vodičov, ktoré v zime robia na cestách. Našli ste sa v nich? 05 - Modified: 2023-12-27 12:00:00 - Feat.: - Title: Akí bohatí sú vlastne McCallisterovci zo Sám doma? Poznáme presnú sumu, z ktorej sa ti zatočí hlava
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 04:31