StoryEditor

Príliš sofistikovaní gauneri

31.05.2007, 00:00

Umenie skorumpovať vraj býva jednoduché. Zasiahnete človeka na najcitlivejšom mieste. Opatrne preskúmate rebríček jeho hodnôt. Ak povolí, stáva sa hračkou. Často ide o praktiky využívané v tajných službách. Stačí si modelovo predstaviť vojnu dvoch štátov. A v nej hľadať budúceho spojenca. Formou korupcie, úplatkárstva a podvodov. Žiaľ, podobné postupy sú bežné aj u nás.

Tiché aliancie
Istá súkromná spoločnosť pracovala na rozsiahlom projekte. Na jeho realizáciu potrebovala súhlas štátnej správy. Poslúžil jej na to úradník so 40-tisícovým platom. Vyčleniť z niekoľkomiliardového obratu firmy dve-tri percentá na úplatky nie je problém. Poukázali ich na účet firmy, ktorej tichým spoločníkom bol spomínaný úradník. Oficiálne dostal zaplatené za marketing a poradenstvo. Nijaký advokát túto skutočnosť nevynesie na svetlo sveta. Inak by skončil. Ak aj existuje zmluva o tichej dohode, právnik ju zamkne do trezoru. Vie o nej iba pár zainteresovaných. Ďalej žijú s úsmevom na tvári.
V nemenovanej súkromnej nadnárodnej firme zasa pracoval dobre platený človek. Nikdy nežiadal o zvýšenie platu. Šéf ho upozornil, že by to pre jeho budúcnosť nebolo vhodné. Preto mu ticho toleroval jeho "kšefty", čo trvalo niekoľko rokov.
Tento Človek X urobil úspešný obchod s istou bankou, čo sa okamžite dozvedeli konkurenčné finančné domy. Začali sa mu preto vtierať do pozornosti. Postačilo vymyslieť niekoľko tichých dohôd. Systém bol nastavený rovnako ako v prípade zo štátnej správy. Úplatky putovali na účet jeho malej firmy. Pokiaľ nemá v pracovnej zmluve takzvanú konkurenčnú klauzulu, môže mať vlastných firiem neúrekom. A dostávať na ich účty "honoráre" za činnosti, ktoré nevyžadujú špeciálne vstupné náklady. Záver? Zákonom postihnutý nikdy nebol.
Vo veľkých firmách vznikajú takzvané nepriestrelné aliancie. Šéf prehliada vaše čierne obchody, pretože robí to isté. Pravý opak môže nastať iba vtedy, ak o ničom nevie. Tiché aliancie vznikajú väčšinou na nižších stupňoch riadenia. Kým šéfovi svitne, uplynú roky. Potom sa pýta: Ako je možné, že napriek expanzii a rozširovaniu trhu klesajú zisky?

Podvod je porušenie sľubu
Vysoký manažér spadal pod ochranu nadnárodných vlastníkov. Robil si, čo chcel. Nemal na neho nijaké páky ani jeho slovenský riaditeľ. Istému odberateľovi (spoločnému pre dve firmy) vyfakturoval za tovar okato vysokú sumu. Ročne na tom mohol zarobiť približne dva milióny korún. Prišiel na to konateľ konkurencie. Na podvod neexistovali priame dôkazy. Vyplynulo to iba zo správania dotyčných osôb. Šéf spoločnosti ich ako dodávateľov zrušil. Stopol síce jeden obchod, ale zachránil dobré meno firmy.
Korupcia a úplatky sú si príbuzné. Skorumpovať sa dá aj tak, že za vykonané služby dotyčný získa atraktívne zahraničné pobyty alebo iné lukratívne protihodnoty.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
08. máj 2024 11:44