StoryEditor

BRIC -- stále známejšia skratka

12.03.2006, 23:00

Brazília, Rusko, India, Čína -- štvorica krajín, ktoré v súčasnosti pútajú pozornosť investorov bez rozdielu hraníc. Mnohí z nich síce uprednostňujú istotu a bezpečnosť vkladov, ale v prípade uvedených štátov je zaujímavá výška výnosov. Predovšetkým majetkové fondy už tento trh objavili, takže skratka BRIC (začiatočné iniciály spomínaného kvarteta) sa objavuje čoraz častejšie pri charakterizovaní špecializovaných fondov.
Nie divu, ide o veľké oblasti sveta, v ktorých dnes žije vyše 40 percent celosvetovej populácie. Podľa názoru mnohých ekonómov priemerný svetový hospodársky rast vo výške štyri percentá ročne sa v značnej miere opiera práve o vývoj v uvedených štátoch. Čína má po Japonsku druhé najväčšie devízové rezervy na svete a všetky štyri krajiny ponúkajú nanajvýš atraktívne možnosti ekonomickej spolupráce -- ovplyvňujú dodávky surovín vrátane primárnych energetických zdrojov a súčasne rastie aj ich význam pri priemyselnej produkcii. Predovšetkým India a Čína sú cieľovými destináciami kapitálu, ktorý hľadá dobrú úroveň výroby pri nízkych mzdách. Obe ázijské veľmoci sa pritom presadzujú aj vo vede a výskume.
S uvedenou skratkou prišla ako prvá investičná banka Goldman Sachs. Jej príklad nasledoval nemecký investičný dom DWS (čo je dcérska spoločnosť známej finančnej inštitúcie Deutsche Bank) a nazhromaždil za deväť mesiacov existencie piatich fondov BRIC takmer miliardu eur -- čo je viac ako pri ktoromkoľvek z ďalších siedmich tisícok fondov, aktívnych na nemeckom trhu.
Pre bankového poradcu Klausa Martiniho (Deutsche Bank) sú argumenty pre fondy BRIC priam rukolapné. Podľa neho v tejto štvorci krajín existujú "z dlhodobého hľadiska perspektívy mohutného rastu hospodárstva vo vyvíjajúcom sa inflačnom prostredí". Tvrdí, že priemerné firemné zisky tam budú aj naďalej dvojciferné a v podobnom rozsahu sa budú pohybovať aj kurzy akcií. Zastáva preto názor, že tituly z krajín BRIC by nemali chýbať v diverzifikovanom portfóliu takých súkromných investorov, ktorí sú ochotní počítať so strednodobým rizikom. Pre majiteľov menších podielov do 20 000 eur odporúča radšej nákup akcií široko založených investičných fondov, ktorú sú skôr schopné vyvážiť zatiaľ len ťažko kalkulovateľné geopolitické riziká.
Vo všeobecnosti platí, že akciové kurzy v krajinách s prudko sa rozvíjajúcimi trhmi kolíšu oveľa viac ako v prípade trhov v priemyselne rozvinutých štátoch. Odborníci z tohto dôvodu pri investícii odporúčajú stará dobrú radu -- dvakrát merať, raz investovať. Isté však je, že vynaliezavosť majiteľov fondov ako spopulárniť nové možnosti pre investorov je takmer nevyčerpateľná. Po fondoch BRIC bude ako nové lákadlo nasledovať vraj skratka RICH -- to sú opäť spomínané krajiny, ale v tomto prípade bez Brazílie. (hn/gaf)

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
17. máj 2024 21:15