StoryEditor

Do čoho investujete počas trhových turbulencií? Vyhrávajú cenné papiere

20.03.2023, 00:00

Hoci sa očakávalo, že výkyvy na akciových, finančných a komoditných trhoch sa s pandémiou skončia, opak sa stal pravdou. Nakoniec sa ešte viac zintenzívnili. Prudké poklesy hodnôt akcií, kryptomien nahradili prudké nárasty spomenutých aktív, ku ktorým sa pridali aj zvyšujúce sa ceny energií a ďalších komodít. Nervozita na trhu, ktorú vyvolala vojna na Ukrajine, pokračuje aj v roku 2023.

Aby sme zistili, ako toto neisté obdobie ovplyvňuje investičné správanie ľudí, pripravili sme spolu s online brokerom Zetano čitateľskú anketu. V tomto článku sa dozviete, čomu investori najviac dôverujú aj v problematických časoch a čo, naopak, ľudia nepovažujú za spoľahlivú voľbu.

Najviac investične lákajú akcie a nehnuteľnosti

Čitatelia HNonline.sk odpovedali na otázku, do čoho investujú alebo zvažujú investovať svoje prostriedky v roku 2023. Na výber bolo celkom osem možností, pričom bolo možné vybrať viacero odpovedí naraz.

A aké sú výsledky? Jednoznačným lídrom pre rok 2023 sú cenné papiere. Najväčšie percento čitateľov (67,5 %) investuje alebo sa chystá investovať v tomto roku do cenných akcií, čiže dlhopisov a akcií. Rast akcií je individuálny a záleží od charakteru konkrétneho titulu, často však môžeme vidieť pomerne rýchly nárast aj o 30 %.

Nie je tiež bez zaujímavosti, že nehnuteľnosti sa umiestnili na druhom mieste za akciami a dlhopismi. Do domov a bytov plánuje svoje peniaze v tomto roku uložiť svoje peniaze celkovo 32,5 % opýtaných. Možno to pripísať relatívne vysokej hodnote nehnuteľností v pomere k výške nájomného.

Výsledky ankety „Do čoho investujete/plánujete investovať  v roku 2023“ na webe finweb.sk (február/marec 2023)

Prekvapením je podľa analytického tímu Zetano pomerne veľký záujem o kryptomeny, ktoré sú veľmi rizikovým investičným aktívom, ako ukázali posledné dva roky. Až 22,5 % respondentov plánuje vložiť svoje úspory do kryptomien v tomto roku.

Celkovo 20 % ľudí, ktorí hlasovali v tejto ankete, zvolilo možnosť sporiť si na bankovom alebo sporiacom účte. Takýto typ sporenia je jedným z najbezpečnejších, zároveň však neponúka vysoké zhodnotenie, keďže úroky pre klientov sú minimálne.

A presne štvrtina ľudí sa rozhodla pre dôchodkové fondy. zhodnotenie resp. Zhodnotenie záleži opäť od profilu dôchodkového fondu, ktorý môže mať nízke riziko straty ale aj vysoké. Veľké množstvo ľúdí preferuje tento typ sporenia hlavne z dlhodobého hľadiska, pretože sa chcú zabezpečiť na dôchodok.

Najmenšia časť respondentov - celkom 7,5 % - si vybrala možnosť, že neplánuje investovať vôbec. Rovnaké percento respondentov zvolilo možnosť investovať do stavebného sporenia alebo do iných nástrojov. Tento typ sporenia je výhodný hlavne v prípade, že ľudia plánujú investovať do vlastného bývania. Niekedy môže sporiteľ využiť práve určitý typ bonusu, ktorý je však často obmedzený vekovou hranicou.

Väčšina akciových titulov za posledný rok výrazne klesla. Tento vývoj môže vyvolávať dojem, že ide o najmenej perspektívnu oblasť, keďže hodnota investícií v akciách za posledný viac ako rok jasne klesla. Opak je však pravdou. Za posledných 100 rokov boli finančné trhy štatistiky v poklese len 14 rokov, zvyšných 86 rokov viac alebo menej rástli a po každej kríze vždy prekonali predchádzajúce trhové maximá. Priemerné zhodnotenie amerických akcií za posledných 100 rokov dosahuje 9 percent, a to vrátane veľkej hospodárskej krízy v 30. rokoch, oboch svetových vojen či „čiernych labutí“, ako bola dot-com bublina v roku 2000, finančná kríza v roku 2008 či pandémia. Je viac ako isté, že finančné trhy sa skôr či neskôr vrátia k rastu. A práve to je príležitosť pre drobných investorov, ktorí môžu vďaka nákupu lacnejších akcií získať viac. Je dobrou správou, že väčšina hlasujúcich v tejto ankete vníma túto príležitosť a vidí v akciách v tomto roku zaujímavý investičný nástroj.

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
20. apríl 2024 06:00