StoryEditor

Firma, ktorá dnes zanedbá digitalizáciu, bude mať o pár rokov problém

19.12.2022, 00:00

Martin Ferenec, generálny riaditeľ spoločnosti SAP Slovensko, v rozhovore o digitalizácii firiem, výhodách cloudových riešení, ale aj nedostatku IT odborníkov.

Čoraz viac zákazníkov SAP nahrádza klasický model vlastníctva softvéru cloudom. Prečo?

Prevažná väčšina nových a aj existujúcich zákazníkov preferuje minimálne hybridný model, či vyslovene len cloud. Dôvod je jednoduchý – ponúka toľko výhod, čo sa týka nákladov, efektivity prevádzky, bezpečnosti atď., že je to logické riešenie.

Aj na Slovensku?

Áno, aj slovenské firmy, a to i tradičné podniky s desaťročia trvajúcou históriu, ako sú Slovarm či ŽOS Vrútky. Rovnako tak inštitúcie verejnej správy. A aj konzervatívny klient, akým je štát, sa transformuje a vydáva cestou cloudu.

Čo ich presvedčilo, že dáta v cloude budú v bezpečí?

Známa chorvátska spoločnosť INA, ktorej benzínky pozná asi každý, kto autom cestoval k Jadranu, čelila hackerskému útoku. Zločinci sa však dokázali nabúrať len do jej interných systémov. K dátam, ktoré mala v cloude, sa nedostali. Faktom je, že aj veľké firmy majú obrovský problém zabezpečiť svoje citlivé informácie na takej úrovni, ako to dokážu vyspelé dátové centrá. Ak to nie je vyslovene nemožné, je to minimálne oveľa drahšie, ako keď sa spoľahnú na renomovaných cloudových providerov.

SAP má vlastné dátové centrá a spolupracuje aj s ich ďalšími veľkými poskytovateľmi, ako sú Microsoft, Google, IBM alebo Amazon. Tie naše, prevádzkované v Nemecku, okrem špičkového technologického zabezpečenia a pravidelnej certifikácie garantujú svoju prevádzkyschopnosť a bezpečnosť aj oveľa prozaickejšími opatreniami. Sú zabezpečené proti výpadkom elektriny. Majú vlastné zdroje vody. V prípade požiaru by sa o ne postarali hasičské jednotky, ktoré sú najlepšie v Nemecku. Ďalším benefitom je napríklad zrkadlenie dát – údaje a systémy sú v dvoch nezávislých lokáciách dostatočne vzdialených od seba, čím sa zabezpečuje plne funkčná prevádzka aj v prípade živelnej katastrofy či lokálneho vojnového konfliktu. Je to celý komplex opatrení, ktoré zákazníkom garantujú, že ich dáta sú v rovnakom bezpečí ako dáta samotnej spoločnosti SAP. Mimochodom, spomínané ŽOS Vrútky si pri migrácii do cloudu dali vyslovene podmienku, že budú využívať len naše nemecké dátové centrá.

Rozumiem tomu teda správne, že ak by sa klasická firma rozhodla uchovávať dáta vo svojich priestoroch, bezpečnosťou by nevedela „konkurovať“ vašim centrám?

Presne tak.

image
SAP Slovensko

Takže by ste nikomu neodporučili uchovávať si dáta u seba vo firme.

Prieskumy ukazujú, že jedna vec je vonkajšia bezpečnosť, ktorú môžete mať na dobrej úrovni, no najviac útokov ide práve zvnútra. Takže ak sa firma rozhodne riešiť si kyberbezpečnosť vo vlastnej réžii, akýkoľvek admin s prístupom môže prísť a zobrať si, čo potrebuje. To sa v prípade nášho cloudu stať nemôže.

Aké sú jeho ďalšie benefity?

Pozrite sa napríklad na nečakané situácie, akou je vojna na Ukrajine. Veľkému množstvu ukrajinských podnikov, ktoré do dnešného dňa fungujú, to umožnil práve cloud a bezpečné uloženie riešení v ňom. Stačí vám pripojenie na internet a dostanete sa ku všetkým dátam, ktoré máte. Alebo energetická kríza. Keď idete do cloudu, predplácate si riešenie ako celok. Teda vrátane plánovanej spotreby elektriny. Neznamená to, že sa nás aktuálna situácia vôbec netýka, ale stabilita cien a predplatného cloudových služieb je vyššia.

No a potom je tu celá skupina benefitov, ktoré sú s cloudom organicky spojené. Či už hovoríme o rýchlom nasadení takýchto riešení, o tom, že firma sa nemusí starať o prevádzku vlastných serverov, lebo ich nepotrebuje, o garancii dostupnosti dát a funkčnosti softvéru zo strany jeho poskytovateľa, alebo o veľmi flexibilnom modeli fungovania. Využívate skrátka to, čo potrebujete, a keď sa vaše nároky zmenia, veľmi rýchlo sa im vaše IT dokážu prispôsobiť. Rovnako tak máte priamy prístup k inováciám, dokonca ich môžete aj ovplyvňovať tým, že dávate SAP-u podnety a tipy na to, čo by mohol vo svojom produkte pridať a zlepšiť. No a teraz sme predstavili novinku, volá sa SAP Build, ktorá túto možnosť na strane zákazníkov posunula ešte o stupeň vyššie.

Ako?

Zjednodušene povedané, teraz môžu aj používatelia SAP s minimálnymi znalosťami v oblasti IT vytvárať a vylepšovať podnikové aplikácie, automatizovať procesy a navrhovať weby jednoduchou a intuitívnou metódou drag-and-drop. SAP Build navyše už obsahuje viac ako 500 predpripravených sektorových a obchodných šablón, ktoré urýchľujú vývoj aplikácií. Takže ak potrebuje používateľ nejakú aplikáciu, dokáže si ju, laicky povedané, vizuálnym spôsobom naklikať. A vytvoriť si takzvaný procesný diagram toho, ako chce, aby fungoval, a aplikáciu tak vsunúť do bežného užívania.

Nebude to neskôr znamenať, že IT oddelenia prestanú byť v napríklad menších firmách potrebné?

Skôr ich odbremení od mnohých jednoduchších úkonov a úloh. Budú mať viac času na komplikovanejšie zadania s vyššou pridanou hodnotou. Pomocou SAP Build sa, samozrejme, nedá nahradiť všetka práca, ktorú robí programátor.

Čo sa týka cloudu, slovenské firmy očividne nasledujú trendy. Ako je to celkovo z hľadiska digitalizácie?

Priznajme si, že skeptici sa nájdu vždy a všade. Aj čo sa týka cloudu, hoci tu máme už vyše 60 zákazníkov, ktorí ho využívajú. A ďalší neustále pribúdajú, to tempo sa z roka na rok zrýchľuje.

V prípade digitalizácie ako takej, áno, každá firma v dnešnej dobe už nejakým spôsobom technologicky napreduje. Otázka je, do akej miery ju podnik dokáže či chce zapracovať. Jedna vec je zdigitalizovať určité procesy, povedzme účtovníctvo, ľudské zdroje a podobne, druhá vec je, akým spôsobom sa posunúť ešte ďalej. Faktom však je, že firma, ktorá v dnešnej dobe zanedbá digitalizáciu, bude mať o pár rokov problém.

Zároveň to však nie je najlacnejší špás. Nie sú práve financie najčastejším stop pre firmy?

Práve naopak. Ide o investíciu, ktorá zvýši efektivitu fungovania podniku, vytvorí potenciál na rast ziskovosti. V konečnom dôsledku je teda efekt len pozitívny. A navyše tu sa prejavuje ďalšia výhoda systémov v cloude – ich nasadenie neznamená, že firma musí obmedziť svoju prevádzku, hodiť za hlavu všetko, čo doteraz fungovalo, a začať od nuly. Prechod je možné rozložiť na etapy. A samotná implementácia sa dá zvládnuť doslova v rámci mesiacov bez toho, aby vznikol akýkoľvek chaos.

SAP má v Bratislave veľké vývojové centrum, ďalšie je v Košiciach. Je Slovensko dobrou pôdou pre IT odborníkov? Máme ich „doma“ dostatok?

Dostatok ich určite nemáme, odlev je badateľný. Ich vzdelanostná úroveň je veľmi dobrá a v zahraničí sú vďaka tomu žiadaní. Problémom je programátorov u nás udržať.

Odchádzajú najmä kvôli platom?

Je rozdiel, koľko za rovnaký projekt zarobia na Slovensku a koľko povedzme v Nemecku. Navyše ľudia majú záujem o veľké projekty, skúsenosti, ktorých je nepochybne momentálne viac v zahraničí.

U nás je výhodou to, že bratislavský SAP Labs a jeho úlohy sú globálne. Naši zamestnanci tak spolupracujú s celým svetom, chodia do zahraničia na celé mesiace. Keď sa odborníci zavrú do nejakej malej firmy, toľko skúseností či zážitkov nenaberú.

Aké trendy v kontexte podnikových softvérov môžeme očakávať?

Témou číslo jeden bude bez pochýb cloudifikácia. Ďalšou v poradí je zapojenie technológií umelej inteligencie, automatizácia či robotizácia. Výraznou bude aj téma udržateľnosti, ktorej sa všetci, či chcú alebo nechcú, budú musieť venovať. Veľký dôraz sa bude klásť na uhlíkovú stopu, čo už v podstate môžeme pozorovať aj teraz.

Spomínate udržateľnosť. Ako sa SAP stavia k problémom klimatickej krízy?

SAP deklaroval dosiahnutie vlastnej uhlíkovej neutrality v roku 2030. Situáciu vnímame s vážnosťou a kladieme na ňu aj veľký dôraz. Máme v tejto oblasti veľmi bohaté globálne aj lokálne aktivity. SAP je jedna z najväčších európskych softvérových firiem a sme si vedomí toho, že by sme mali ísť aj v tomto smere príkladom.

Aké plány do budúcnosti má spoločnosť SAP?

Dlhodobá stratégia je orientovaná práve na rast cloudu. Začali sme ju napĺňať už uvedením ponuky RISE with SAP, ktorá zákazníkom umožní v každej fáze digitálnej transformácie úplne nový spôsob, ako prebudovať svoje procesy a dosiahnuť lepšie výsledky. Ďalším z cieľov je priblížiť podnikové riešenia čo najširšej mase používateľov, nielen tým s IT vzdelaním, za použitia našej low code – no code platformy SAP Build. A, samozrejme, chceme byť naďalej jednotkou na trhu s podnikovými IT riešeniami a udávať tempo v ich inováciách.

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
19. apríl 2024 12:21