StoryEditor

Chýbajú nám IT odborníci. Microsoft preto ponúkne školenie digitálnych zručností

28.11.2022, 00:00

Európe chýba takmer milión IT odborníkov, na Slovensku je to približne 15-tisíc, na českom trhu dvojnásobok. Zrýchľujúca digitalizácia a inovácie si vyžadujú pracovníkov, ktorí dokážu kombinovať znalosti z viacerých oborov, vrátane informačných technológií.

Z prieskumu Microsoftu na Slovensku a v Českej republike zároveň vyplynulo, že vedenie dopytovaných spoločností si uvedomuje aj nutnosť zvyšovania úrovne digitálnych zručností aktuálnych zamestnancov. Až 65 percent organizácií potvrdzuje, že ich pracovníci chcú získavať nové digitálne zručnosti, pričom 63 percent z nich deklaruje presvedčenie, že nedostatok IT zručností znižuje alebo bude znižovať produktivitu.

Pomôcť môžu hybridné školenia

Spoločnosť Microsoft patrí medzi globálnych lídrov v oblasti vzdelávania digitálnych zručností a v spolupráci s partnermi sa rozhodla ponúknuť široko dostupné programy hybridných školení a certifikácií pre viac ako pol milióna záujemcov z radov verejnosti a firiem, pre stotisíc študentov a pedagógov a pre viac ako dvadsaťtisíc IT profesionálov, cloudových odborníkov. Cieľom tejto iniciatívy je pomôcť rýchlejšie preklenúť medzery v digitálnych zručnostiach naprieč profesiami, urýchliť nábor a rekvalifikáciu ľudí v IT a vytvoriť nové pracovné miesta prostredníctvom partnerského a zákazníckeho ekosystému spoločnosti Microsoft, ktorý pozostáva z päťtisíc firiem na Slovensku a v Českej republike.

Previazanosť digitalizácie a prosperity dokumentuje Index digitálnej budúcnosti (Digital Futures Index) spoločnosti Microsoft zostavený na základe dát mapujúcich pokrok v zavádzaní digitálnych technológií v Európe a ukazuje, že krajiny, ktoré majú hlbšiu úroveň digitálnych zručností, ako napríklad škandinávske krajiny, Holandsko či Estónsko a aktívnejšie využívajú digitálne technológie a služby rôzneho druhu, dosahujú lepšie výsledky v kľúčových ukazovateľoch kvality života vrátane vyššej produktivity a zárobkov, inovácií podporujúcich rast ekonomiky a vytváranie nových pracovných miest.

image
Microsoft

Digitálna transformácia aj rozvoj zručností

Zrýchlená digitálna transformácia by mohla Slovensku priniesť rast produktivity a digitálnej ekonomiky. Aspoň to tvrdí analýza poradenskej spoločnosti McKinsey. Podľa tejto správy môže zrýchlenie digitalizácie do roku 2025 priniesť až 20,9 miliardy eur dodatočného hrubého domáceho produktu, čo je ekvivalent 16,9 percenta HDP. Ak by Slovensko nezrýchlilo svoju digitálnu transformáciu a pokračovalo doterajším tempom, digitálna ekonomika v roku 2025 by predstavovala podiel iba 4,7 percenta HDP.

„Rozhodli sme sa výrazne rozšíriť vzdelávacie aktivity v oblasti digitálnych zručností, ktoré poskytujeme individuálnym záujemcom, firmám, verejnej správe a školám v Českej republike a na Slovensku. Ide o prepracovaný a štruktúrovaný systém hybridných školení, študijných materiálov a certifikácií od základných až po pokročilé digitálne zručnosti,“ vysvetľuje Martin Hruška, riaditeľ pre partnerský ekosystém v spoločnosti Microsoft, ktorý má v Microsoft Česká republika a Slovensko na starosti programy určené na podporu zvyšovania digitálnych zručností, a dodáva: „Spolu s našimi partnermi GoodCall, Digiskills, Gopas, Unicorn University, Czechitas, Aj Ty v IT a taktiež v spolupráci s českými a slovenskými univerzitami máme ambíciu rozšíriť a prepojiť vzdelávanie v digitálnych zručnostiach od školy až po dôchodok tak, aby bolo praktické, škálovateľné a pripravilo firmám kvalitných pracovníkov, ako aj umožnilo ľuďom kariérny rast a dlhodobú perspektívu na trhu práce. IT znalosti už nemôžu byť iba doménou IT profesionálov. Znalosť technológií už musí patriť do základnej znalostnej výbavy, ako abeceda a násobilka.“

Podpora žien v IT sektore

Česká a slovenská ekonomika potrebujú urýchliť rozvoj digitálnych zručností naprieč profesiami. Od pracovníkov sa bude čoraz viac vyžadovať, aby pri svojej každodennej práci používali online aplikácie alebo iné technologické nástroje. S pokračujúcim trendom digitalizácie je pravdepodobné, že do roku 2030 na Slovensku prídeme o 200-tisíc pracovných miest v dôsledku robotizácie a automatizácie. Podľa výsledkov reportu Svetového ekonomického fóra do roku 2025 celosvetovo vznikne až 97 miliónov nových pracovných miest, pričom ich zanikne menej – 85 miliónov. Táto transformácia si však vyžiada opätovné nastavenie pracovných úloh a výraznejší posun v aplikácii digitálnych zručností aj v doposiaľ manuálnych zamestnaniach.

Veľkou príležitosťou je zapojiť do IT viac žien. V porovnaní s krajinami Európskej únie, kde v technológiách pracuje priemerne 19,1 percenta žien, je to na Slovensku len 14,9 percenta a v Českej republike najmenej v rámci Európskej únie, len desať percent.

Podľa výsledkov prieskumu IDC vníma vedenie firiem nutnosť rozvoja IT zručností ako významný faktor pre budúcu konkurencieschopnosť. Až 66 percent z nich uviedlo, že nedostatok IT zručností povedie k rastu obchodného rizika a 65 percent zdôraznilo, že nedostatok znalostí v oblasti technológií bráni ich firme v rozvoji inovácií. Z hľadiska špecifických znalostí a zručností 61 percent organizácií požaduje znalosti v oblasti kybernetickej bezpečnosti za najdôležitejšiu technologickú schopnosť, ktorú v súčasnej dobe potrebujú. „V spolupráci s partnermi ponúkneme systém programov zvyšovania kvalifikácie IT zručností od základných až po pokročilé. Ide nám o to, aby boli tieto aktivity široko dostupné bez ohľadu na to, v ktorom regióne, meste alebo obci človek žije a v akej fáze svojej profesionálnej kariéry alebo štúdia sa nachádza,“ uzatvára Martin Hruška.

image
Microsoft

Konferencia plná trendov a výziev

Aj o témach kvalifikácie a rekvalifikácie v oblasti digitálnych znalostí sa diskutovalo na biznisovej konferencii Microsoft Envision Czech Republic & Slovakia, ktorú spoločne koncom októbra usporiadali spoločnosti Microsoft a Accenture. Experti z celého sveta diskutovali tiež na rôzne témy z oblastí digitálnych trendov, startupov, kybernetickej bezpečnosti, zdravotníctva či inovácií. Podujatie vo veľkolepom štýle otvorila Violeta Luca, generálna riaditeľka spoločnosti Microsoft Česká republika a Slovensko spolu s Lenkou Madliakovou, výkonnou riaditeľkou českej pobočky spoločnosti Accenture. „Táto udalosť je o inšpirácii, zdieľaní postrehov a spätnej väzby, odvahe či empatii. Verím, že ako lídri máme zodpovednosť a príležitosť prejsť dnešnými ťažkými časmi s patričnou húževnatosťou. Posledné dva roky nás naučili, že digitálna odolnosť nás nielen núti riešiť nepriazeň osudu, ale pomáha nám tiež rásť,“ uviedla na úvod Violeta Luca. Microsoft tiež oslávil 30 rokov na českom a slovenskom trhu.

„Rýchlosť technologických zmien je exponencionálna pre úspech každého jednotlivca. Rozhoduje o tom, ako rýchlo ste schopní sa prispôsobiť tejto zmene. Je veľmi dôležité, aby firmy nevnímali IT len ako náklady, ale ako silný nástroj k zlepšeniu obchodných výsledkov a rastu v podnikaní,“ nadviazala Lenka Madliaková. Upozornila tiež na dôležitosť cloudu. Podľa prieskumov spoločnosti Accenture, 13 percent spoločností, ktoré využívajú v súčasnej dobe cloud, v skutočnosti naplno využíva jeho silu. Vďaka jeho potenciálu sa otvára možnosť integrácie nových trendov a technológií do digitálneho jadra spoločnosti.

image
Microsoft

Na konferencii bezpečnostní odborníci upozornili aj na fakt, že spoločnosti v Česku aj na Slovensku čelili najvyššiemu počtu kybernetických útokov v histórii. Útočníci používajú čoraz náročnejšie a sofistikovanejšie nástroje na odhalenie podvodu. Neustále vzdelávanie je v tejto oblasti preto viac ako len potrebné a týka sa to každého jedného človeka. „Ak má spoločnosť napríklad staršiu infraštruktúru, znamená to, že je zraniteľná a nie je prispôsobená bojovať proti novým kybernetickým hrozbám. Vystavuje tak organizáciu alebo jednotlivca nebezpečenstvu,“ povedala Magda Popescu, expertka pre digitálnu kriminalitu zo spoločnosti Microsoft. Dodala, že útočníci majú rôzne motívy a zdroje od ekonomicky motivovaných aktérov až po tých geopolitických. „Kým pred 10 až 15 rokmi bolo potrebné na začatie kybernetického útoku mať pomerne vysokú úroveň skúseností, dnes to už neplatí,“ tvrdí Popescu.

Ak vás zaujíma viac informácií z konferencie Microsoft Envision Czech Republic & Slovakia, záznam nájdete na tejto adrese.

 

 

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
20. apríl 2024 01:28