Pixabay
StoryEditor

Odpadové spoločnosti bijú na poplach. Zastaví sa zber odpadov od obyvateľov ? Zostáva 44 dní

18.11.2022, 08:00

Spoločné vyhlásenie profesijných organizácií k plneniu povinnosti úpravy komunálneho odpadu od 1.1.2023.

Dole podpísané profesijné organizácie, zastrešujúce vyše 90% trhu spoločností nakladajúcich s odpadmi na Slovensku, týmto dávajú spoločné vyhlásenie k plneniu povinností v súvislosti s úpravou  odpadov pred  ich  zneškodnením na skládkach,  ktorá v zmysle zákona č. 79/2015  o odpadoch má nadobudnúť účinnosť od 1.1.2023.

Spomínané profesijné organizácie dlhodobo upozorňujú Ministerstvo životného prostredia SR, že danú legislatívnu povinnosť nie je možné zabezpečiť od 1.1.2023  ako  požaduje zákon    o odpadoch, nakoľko chýbajú potrebné technológie a väčšina projektov je v súčasnosti vo fáze schvaľovania na MŽP SR alebo Inšpekcii ŽP. Tie nie sú schválené s dôvodov dlhej doby schvaľovacích procesov na strane štátnych organizácií a to aj napriek včasnej doby podania projektov na príslušné štátne organizácie. Nemožnosť plnenia zákonných povinností tak znamená možné vysoké pokuty a existenčné ohrozenie spoločností zoskupených v daných profesných organizáciách.

Vzhľadom na fakt, že tento problém sa týka viac ako 80% územia Slovenska hrozí, pokiaľ MŽP SR bude trvať na podmienke úpravy odpadov od 1.1.2023, že nebude možné na väčšine územia Slovenska vykonávať zber zmesového komunálneho odpadu od obyvateľov, pretože ho nebude možné zneškodniť na skládkach odpadov, keďže neexistujú alternatívne technológie. V prípade, ak aj napriek tejto skutočnosti nedôjde k posunutiu termínu účinnosti úpravy zmesového komunálneho odpadu do doby vybudovania príslušných technológií, spoločnosti zoskupené v daných profesných organizáciách nebudú porušovať zákon a tým pádom nebudú môcť od obyvateľov prevziať zmesový komunálny odpad od 1.1.2023.

V zmysle vyššie uvedených argumentov žiadame MŽP SR o posun danej povinnosti na 1.1.2025 a urýchlené schválenie potrebných projektov a to tak, aby sa čo najskôr na Slovensku implementovala úprava odpadov v zmysle európskej legislatívy a štandardov a napĺňali sa tak ciele odklonu  skládkovania  odpadov  smerom  k trvalo  udržateľnému  spôsobu  nakladania s odpadom.

Asociácia podnikateľov v odpadovom hospodárstve (APOH) vznikla v roku 1998 a je najväčším dobrovoľným profesijným združením subjektov podnikajúcich v odpadovom hospodárstve založeným v Slovenskej republike. APOH združuje podnikateľské subjekty poskytujúce široké spektrum služieb v odpadovom hospodárstve.
Združenie organizácií verejných prác Slovenskej republiky (ZOVP) bolo založené v roku 1992 ako profesijná organizácia, ktorej členské organizácie sú mestskými a súkromnými spoločnosťami poskytujúcimi komplexný komunálny servis pre mestá a obce (nakladanie s komunálnym odpadom vrátane triedeného zberu a ostatné komunálne činnosti).
Zväz odpadového priemyslu (ZOP) vznikol za účelom iniciovania a presadzovania efektívnych a hospodárnych riešení pre trvalo udržateľný rozvoj a konkurencieschopnosť odpadového priemyslu v Slovenskej republike.
menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
19. apríl 2024 04:37