StoryEditor

Zelené PREDNÉ BRZDOVÉ SVETLO používa už aj štátny tajomník na ministerstve dopravy

14.11.2022, 10:00

Zelené svetlo s potenciálom zachraňovať ľudské životy. Tak sa dá pomenovať projekt slovenského inovátora Ľubomíra Marjaka.

Jednoduchý a na montáž nenáročný bezpečnostný prvok si najnovšie dal nainštalovať na svoj služobný automobil aj štátny tajomník na ministerstve dopravy a výstavby Jaroslav Kmeť.

„Na moje služobné auto som si nechal namontovať predné brzdové svetlo, aby som aj ja prispel k bezpečnosti cestnej premávky,“ povedal pre médiá Jaroslav Kmeť v piatok (11.11.2022) pred budovou ministerstva, kde sa približne polhodinová montáž aj uskutočnila. Štátny tajomník tak už mohol vyraziť na ďalšie pracovné stretnutie na automobile s nainštalovaným zeleným predným brzdovým svetlom.

image
Projekt Predné brzdové

Montáž pred budovou ministerstva dopravy vyvolala na ulici rozruch a záujem okoloidúcich, najmä chodcov. A to je správne! Práve oni sú najzraniteľnejšími obeťami zrážok s motorovými vozidlami. Prejsť na druhú stranu vozovky je najmä vo väčších mestách nielen na Slovensku tak niekedy doslova boj o prežitie. Zlepšiť situáciu môže nový bezpečnostný prvok, zelené predné brzdové svetlo. To sa už od konca septembra testuje na území Slovenska, konkréte v Trenčianskom samosprávnom kraji a v krajskom meste Žilina.

Testovanie v reálnej premávke prebieha od konca septembra tohto roka a potrvá deväť mesiacov. Po cestách po celom Slovensku už môžete stretnúť vozidlá sa týmto bezpečnostným prvkom, ktorý má potenciál znížiť nehodovosť na cestách. Mimo kamiónov, policajných vozidiel, sanitiek, taxíkov no aj súkromných automobilov sa v druhý novembrový piatok v  k týmto stovkám bezpečnejších áut pridal aj služobný automobil štátneho tajomníka. Pri príhovore vyjadril zároveň svoje prianie, že nezostane jediný. „Dúfam, že sa pridajú aj ďalší kolegovia na ministerstve dopravy,“ uviedol štátny tajomník ministerstva dopravy a výstavby Jaroslav Kmeť.

image
Projekt Predné brzdové

Projekt predného brzdového svetla sa za posledné týždne teší veľkej popularite. Na cestách  sa môžete čoraz častejšie stretnúť s autom, ktoré má zelené žiarivé svetlo na prednej maske vozidla namontované. Veľkú radosť z vynálezu slovenského inovátora vyjadril aj Roman Török, vedúci oddelenia bezpečnosti cestnej premávky na ministerstve dopravy. Sám ponúkol aj príklad z každodenného života nejedeného chodca.

„Predstavte si klasickú situáciu. Ako chodec vstupujte na prechod pre chodcov, z diaľky sa blíži auto a vy si kladiete otázku, zastaví alebo nezastaví? Toto inovatívne riešenie má predchádzať takýmto situáciám, nakoľko chodec už vstupujúci na prechod pre chodcov vidí, že auto zašliapava brzdový pedál, čo mu naznačuje žiarivým zeleným svetlom,“ uviedol v krátkom príhovore Roman Török.

Slovenský projekt je tak opäť bližšie k tomu, aby sa stal súčasťou výbavy každého auta a pomohol tak znížiť počet nehôd v našej republike, ale aj v celej Európskej Únii. „Sme radi, že štátny tajomník takto podporil tento bezpečnostný prvok,“ uzavrela Paula Ďuranová, hovorkyňa projektu predné brzdové svetlo.

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
24. apríl 2024 16:33