Lyndsey Loyden-Edwardsová, výkonná riaditeľka spoločnosti Tetra Pak pre región strednej a východnej EurópyTetra Pak
StoryEditor

Inovatívne riešenie vrchnákov od Tetra Paku minimalizuje vznik odpadu

05.10.2022, 00:00

O novinke – nápojových kartónoch s pevne pripojenými vrchnákmi – sme sa rozprávali s Lyndsey Loyden-Edwardsovou, výkonnou riaditeľkou spoločnosti Tetra Pak pre región východnej Európy.

Prečo ste sa rozhodli pre zavedenie pevne pripojených vrchnákov na nápojové kartóny?

Snahou spoločnosti Tetra Pak je vytvoriť najudržteľnejší obal na nápoje a potraviny na svete, t. j. nápojový kartón, ktorý je vyrobený zo zodpovedne získaných obnoviteľných alebo recyklovaných materiálov, je recyklovateľný a uhlíkovo neutrálny. Vďaka spolupráci s poprednými producentmi nápojov sme v rámci odvetvia výroby nápojových kartónov prvou spoločnosťou, ktorá zavádza pevne pripojené vrchnáky na našich obaloch do komerčnej prevádzky. Ide tiež o významný míľnik nášho dlhodobého úsilia v oblasti recyklácie a tiež súčasť širšieho programu, ktorý európskym zákazníkom otvára cestu s predstihom splniť smernicu o jednorazových plastoch, ktorá vstúpi do platnosti v júli 2024 a vyžaduje, aby boli všetky vrchnáky na nápojových obaloch k nim pevne pripojené. Len spoluprácou naprieč odvetvím dokážeme túto transformáciu v Európe zabezpečiť.

Aká je filozofia za ich vývojom?

Recyklácia je významným faktorom v očiach spotrebiteľov pri kúpe balených potravín. Prieskum Tetra Pak Index 2021 odhalil, že až 84 % spotrebiteľov očakáva od značiek, ktoré kupujú, mať jednoducho recyklovateľné balenie na produkte. Pevne pripojené vrchnáky zohrávajú dôležitú úlohu v oblasti prevencie odpadov, keďže vrchnák zostane po celú dobu pripevnený k obalu. Toto riešenie môže tiež pomôcť znížiť uhlíkovú stopu nápojového kartónu v prípade, že si producent potravín vyberie ich rastlinný variant, čím sa zvýši obsah obnoviteľných surovín v obale. Nové pevne pripojené vrchnáky zvyšujú pohodlie spotrebiteľov vďaka ľahkému otváraniu a opätovnému zatváraniu pre neskoršiu konzumáciu, pričom rozmerovo zabezpečujú plynulé nalievanie či pitie.

 
image

Inovatívne riešenie vrchnákov od Tetra Paku

Tetra Pak
 

Na ktorých trhoch ste už túto novinku zaviedli?

Slovensko je ďalšou krajinou v regióne (po Írsku, Pobaltí, Španielsku, Nemecku, Poľsku a Česku), kde boli tieto inovatívne vrchnáky zavedené. Tetra Pak je zároveň na každom z týchto trhov prvou spoločnosťou, ktorá tento typ vrchnákov zavádza do komerčnej prevádzky. Na Slovensku spoločnosť spolupracuje so slovenským McCarterom, výrobcom ovocných štiav a rastlinných nápojov, a s mliekarňou TAMI.

Koľko ste investovali do ich vývoja a produkcie?

 Celkovo investujeme približne 400 miliónov eur do vývoja a zavádzania riešení pevne pripojených vrchnákov vrátane minuloročnej investície 100 miliónov eur do nášho závodu v Châteaubriant vo Francúzsku, aby sme urýchlili ich výrobu. Očakávame, že do konca roku 2022 predáme viac ako 1,5 miliardy pevne pripojených vrchnákov pre 40 rôznych druhov obalov. Takisto sme tiež významne investovali do zlepšenia výrobných procesov. Nové vysokokvalitné automatizované výrobné linky na produkciu pevne pripojených vrchnákov využívajú technológiu umelej inteligencie na zvýšenie efektivity.

   

Rátate tento rok s rozšírením aj na ďalšie európske trhy?

Do konca roku 2022 plánujeme vybaviť približne 300 plniacich liniek v Európe riešeniami pre pevne pripojené vrchnáky. S ohľadom na rozsah potrebných zmien, ktoré je nutné vykonať v celom hodnotovom reťazci, sa vďaka takejto včasnej spolupráci posúva potravinársky a nápojový priemysel vpred a urýchľuje prechod na nízkouhlíkové obehové hospodárstvo.

image

Nápojový kartón s pevne pripojeným vrchnákom výrobcu McCarter

Tetra Pak

Čo na zavedenie pevne pripojených vrchnákov na nápojové kartóny hovorí slovenský producent ovocných štiav a rastlinných nápojov McCarter?

 „Neustále hľadáme nové možnosti zlepšovania našich nápojových obalov. Inovatívne riešenia, ktoré prináša spoločnosť Tetra Pak vo forme pevne pripojených vrchnákov, predbiehajú svoju dobu a my sme radi, že ich môžeme predstaviť na domácom, ako aj na zahraničných trhoch, kde naše výrobky exportujeme. Výrobe nápojov sa venujeme už 25 rokov, pričom ekologický prístup je aj v našej DNA, čo oceňujú aj naši zákazníci,“ povedal Milan Pašmík, predseda predstavenstva spoločnosti McCarter.

 

 

 

..

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
26. apríl 2024 01:19