StoryEditor

Viete, čo vám najviac zdvihne náladu? Dôkladná starostlivosť o vašu záhradu

27.09.2022, 00:00

Dni sa postupne skracujú a ochladzujú. Záhradkárčenie je teraz po horúcich letných dňoch pre mnohých preto ešte zábavnejšie. Každopádne, v septembri je toho treba urobiť na záhrade veľa.

Dáme vám k tomu zopár tipov, ako sa postarať o toto dnes veľmi vzácne záhradné prostredie, aby vám robilo radosť aj počas sychravej a pochmúrnej jesene.

Postačí vám kvalitná lazúra na drevo

Záhrada sa stala aj vďaka covidu priestorom, v ktorom trávime cez leto a jeseň svoje voľné chvíle na čerstvom vzduchu takmer nepretržite. Avšak, tak ako si v interiéri neužijeme čerstvý vzduch bez univerzálnych sietí proti hmyzu, na záhrade to nepôjde bez odolného nábytku.

Napriek tomu, že je drevený nábytok z kvalitného materiálu, potrebuje z času na čas adekvátnu ochranu, pretože UV lúče, dážď, vietor, vlhkosť a iné podmienky spôsobujú jeho znehodnotenie. Drevo „pracuje“, čo znamená, že pri kontakte s vlhkosťou napučiava a zmršťuje sa.

Aby váš drevený nábytok a drevené predmety napriek všetkým týmto vplyvom zostali atraktívne, nezaobídete sa po určitom čase bez glazovania. Ide o špeciálne ochranné opatrenia a správny náter, pomocou ktorého životnosť dreva a predmetov z neho vyrobených zas o nejaký čas predĺžite.

image
Shutterstock

Kvalitná lazúra na drevo je špeciálna zmes na zušľahctenie dreva, ktoré obsahuje veľký podiel sušiny. Aj drevený nábytok alebo oplotenie bude vďaka aplikácii lazúry vhodný na použitie v exteriéri a nič jeho krásu a stabilitu len tak ľahko neohrozí.

Lazúra na drevo ponúka ochrannú funkciu proti pôsobeniu slnka, UV žiareniu, vlhkosti, hmyzu, plesniam a iným faktorom, ktoré sú škodlivé pre drevené predmety, najmä vo vašej záhrade. Navyše, lazúra na drevo je na rozdiel od laku alebo vodeodolnej farby priedušná, čo znamená, že drevo môže po zasklení naďalej dýchať.

Cementové škárovacie hmoty

Dlhodobá životnosť a extra odolnosť sú vlastnosti, ktoré sa v drsnom prostredí exteriéru mimoriadne cenia. A špeciálne cementové škárovacie hmoty tieto vlastnosti majú a ponúkajú vám ich aj na vytvorenie pohodlia a komfortu na záhrade i oprave nehnuteľnosti.

Cementové škárovacie hmoty majú hydrofobizačné prísady, čo znamená, že sú vodoodpudivé a odolné proti plesniam či predčasnému opotrebovaniu. Môžete si vybrať antibakteriálnu, špeciálne vodoodpudivú alebo vysoko odolnú hmotu. Záleží od toho, na aký účel v záhrade alebo v domácnosti, možno aj pri utesnení pevných plastových balkónových dverí, zvažujete danú zmes využiť.

image
Shutterstock

Vyskúšajte moderné a výkonné aku kosačky

Ak budete mať úpravu záhrady za sebou a všetky konáre i zvyšky rastlín v komposte, môžete sa pustiť do úpravy zeleného koberca, ktorý je dominantou každej záhrady. Mimochodom, vedeli ste, že listy z orecha do kompostu nepatria? Zaujímavé. Vráťme sa ale k trávniku.

Ak budete chcieť upravovať trávu kosením v náročnom teréne, môžete si pomôcť výkonnými aku kosačkami, ktoré sa postarajú o jej dokonalý zostrih bez väčšej námahy a spotreby elektrickej energie. Nebudete obmedzení dostupnosťou elektrického zdroja a vaša záhrada bude mať krásnu „podlahu“.

Ak pri úprave trávnika kosením objavíte holé miesta, môžete ich ešte výsevom semena zahustiť. Počas jesene je ešte dosť teplo na to, aby semienka trávy vyklíčili a vyrástli.

Predĺžte dobu kvitnutia kvetov

Ak budete pravidelne odstraňovať odkvitnuté kvety, do jesene sa ešte vytvoria nové – napríklad georgíny často prekvapivo kvitnú až do príchodu prvých mrazov. Rastliny sa navyše vďaka odstráneniu odkvitnutých častí nevyčerpávajú tvorbou semien, ale šetria si energiu na prezimovanie a nový rast v budúcom roku. Samozrejme, výnimkou sú rastliny, ktorých samovýsev chcete týmto spôsobom naopak podporiť.

Ako vidíte, nie je to nič náročné, len treba vedieť, kde začať a čo správne v danej situácii použiť. Záhrada sa vám za takúto starostlivosť odvďačí svojou krásou.

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
26. apríl 2024 13:44