StoryEditor

Láka vás tandemový zoskok padákom? Zistite, čo vás čaká

26.09.2022, 00:00

Aké je to skočiť z lietadla? Pod sebou máte len niekoľko kilometrov prázdnoty a rútite sa k zemi rýchlosťou až 200 km/h. Vyhrá strach, alebo eufória?

Každý máme hranicu komfortnej zóny inde. Počas života ju posúvame a zisťujeme, čo ešte zvládneme. Tandemový zoskok padákom je prvá méta adrenalínových nadšencov. Riziká zoskoku sú minimálne, ale ten zážitok! To je jednoducho niečo, čo sa len ťažko opisuje.

Trocha padákovej histórie

Zaujíma vás, kde sa vlastne padáky vzali? Lietanie ľudí fascinuje odjakživa, a tak naprieč históriou vznikali viac či menej bizarné (ná)stroje, ktoré pobyt vo vzduchu umožňovali aspoň na chvíľu. Z 15. storočia pochádza napríklad návrh padáku od Leonarda da Vinciho, ktorý má k tým dnešným skutočne ďaleko – je totiž v tvare pyramídy.

Na samotné skákanie došlo až o pár storočí neskôr. Prvý úspešný pokus o zoskok s padákom prebehol v roku 1783. Má ho na svedomí Francúz Louis-Sebastien Lenormand, ktorý s padákom zoskočil z veže observatória. A dobre to dopadlo! Čoskoro sa z padáku stal účinný záchranný prostriedok, ktorý našiel svoje miesto u vzduchoplavcov v balónoch a neskôr aj u pilotov bojových lietadiel.

image
adrop.sk

Po vojne už nebol potrebný na záchranu pilotov, ale zoskoky boli natoľko lákavé, že sa z parašutizmu začalo formovať športové odvetvie. Tandemový zoskok padákom na seba nenechal dlho čakať, prvý tandem prebehol na špeciálne upravenom padáku už v roku 1977. Dnes si ho môže vyskúšať prakticky každý. Stačí len trocha odhodlania a chuť prekonávať limity. Zoskoky padákom prebiehajú naprieč Slovenskom od Senice cez Slavnicu až po Košice.Trocha príprav a ide sa na vec

Kým sa pustíte strmhlav dole, čaká vás trochu teórie a podpis formulára, že do toho idete na vlastné riziko. Ale nenechajte sa znervózniť, riziká sú naozaj minimálne. Veď neskáčete sami. Je aj v záujme inštruktora, aby sa na zem dostal v poriadku. Teraz vám už naozaj nič nebráni vydať sa do oblakov. Len na seba ešte hodíte slušivú kombinézu a ide sa na vec. Že ste nervózny? S tým sa počíta. Inštruktori sú vyzbrojení humorom a pochopením.

image
adrop.sk

A čo keď si to rozmyslím?

Nerozmyslíte! Cesta lietadlom do výšky 4 000 metrov je jednosmerná. Stúpať budete približne 20 minút, počas ktorých sa pokocháte krajinou pod sebou a inštruktor vaše prípadné obavy rozpustí trefným vtipom. A navyše si vás k sebe počas letu nadviaže, takže je to už v jeho rukách. Po vystúpení si nasadíte okuliare a čoskoro príde signál k zoskoku. Než sa nazdáte, frčíte voľným pádom v ústrety krajine pod vami. Hlavne nezatvárajte oči, toto vidieť jednoducho musíte!

image
adrop.sk

Od voľného pádu 200 km/h až po pokojné užívanie

Práve vás čaká najintenzívnejšia minúta v živote! Roztiahnite ruky a užite si let rýchlosťou 200 km/h, pri ktorom sa vám vyplaví poriadna dávka adrenalínu. Vo výške 1 500 metrov otvorí inštruktor padák a približne 10 minút budete pomaly klesať k zemi a užívať si neskutočné výhľady na krajinu a dokonalé ticho. Nebojte sa, že to nezvládnete, najstarší skokan mal celých 101 rokov!

Tak čo, máte odvahu do toho skočiť?

 

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
26. apríl 2024 01:21