StoryEditor

EÚ chráni tradičné európske špeciality vrátane slovenských. Ktoré produkty majú nárok na označenie CHZO, CHOP či ZTŠ?

12.08.2022, 00:00

Európska únia už roky chráni naše ľudové potraviny, ako Slovenskú bryndzu, parenicu či Spišskú borovičku Európska únia pred zneužitím ich registrovaného názvu. Okrem toho môžu výrobcovia potravín získať aj certifikáty s osobitnými zemepisnými označeniami.

„Chránené označenie pôvodu“ (CHOP), „Chránené zemepisné označenie“ (CHZO) a „Zaručená tradičná špecialita (ZTŠ). To sú tri druhy certifikátov potravín s osobitnými zemepisnými označeniami, s ktorými sa už môžete bežne stretnúť. Zo Slovenska majú takéto označenie napríklad Slovenská bryndza (CHZO), Slovenská parenica (CHZO), Slovenský oštiepok (CHZO), Bratislavský rožok (CHZO), Oravský korbáčik (CHZO) či Zázrivský korbáčik (CHZO), Spišské párky (CHZO), Paprika Žitava (CHOP), Zázrivské vojky (CHZO), Tekovský salámový syr (CHZO), Liptovská saláma (ZTŠ), Tradičná Lovecká saláma (ZTŠ), Skalický trdelník (CHZO), víno z Vinohradníckej oblasti Tokaj (CHOP) a mnoho ďalších. Zoznam všetkých 1588 chránených potravín v EÚ je dostupný na portáli eAmbrosia.

Pre koho sú certifikáty určené 

A ako možno certifikácie s osobitnými zemepisnými označeniami získať? Ak chcú konkrétne potraviny nadobudnúť takéto špeciálne označenie, tak musia splniť špecifické požiadavky. Cieľom systémov je pritom pomáhať chrániť a propagovať výrobky, ktoré majú osobitné vlastnosti spojené s ich zemepisným pôvodom. Chránia ich tiež proti zneužitiu alebo napodobňovaniu registrovaného názvu a zaručujú skutočný pôvod daného výrobku. Vďaka týmto pravidlám majú výrobcovia v danej zemepisnej oblasti, po splnení stanovených požiadaviek, na daný výrobok kolektívne práva. Konkrétne zemepisné označenia slúžia na ochranu poľnohospodárskych výrobkov a potravín, liehovín, vín a aromatizovaných vín.

image
EK

Na čo slúži zemepisné označenie

Politika kvality EÚ je zameraná na ochranu názvov špecifických výrobkov a propagáciu ich jedinečných vlastností súvisiacich s ich zemepisným pôvodom, ako aj tradičným know-how. Ak majú názvy výrobkov osobitnú väzbu na miesto, kde sa vyrábajú, môže sa im udeliť „zemepisné označenie“ (ZO). Vďaka uznaniu ZO môžu spotrebitelia rozlišovať kvalitné výrobky a dôverovať im, zatiaľ čo výrobcom tieto označenia pomáhajú lepšie predávať ich výrobky.

Ktoré potraviny už označenie ZO majú?

Výrobky, ktoré sa uchádzajú o získanie týchto špeciálnych označení spolu s tými, ktoré svoje ZO už nadobudli, sa uvádzajú v registri kvalitných výrobkov. Tieto registre obsahujú aj informácie o geografických a výrobných špecifikáciách každého výrobku. Navyše, zemepisné označenia, ktoré boli uznané ako duševné vlastníctvo, majú čoraz významnejšiu úlohu pri obchodných rokovaniach medzi EÚ a ďalšími krajinami sveta.

Označenia ZO, s ktorými sa stretávame najčastejšie

 

Chránené označenie pôvodu (CHOP)?

Výrobky registrované ako CHOP majú najsilnejšiu väzbu na lokalitu, kde sa vyrábajú. O označenie CHOP sa môžu uchádzať potraviny, poľnohospodárske výrobky a vína, pričom každá časť procesu ich výroby, spracovania a prípravy musí prebiehať v konkrétnom regióne. V prípade vín to znamená, že hrozno musí pochádzať výhradne z tej zemepisnej oblasti, kde sa vyrába víno.

 

Chránené zemepisné označenie (CHZO)

CHZO zdôrazňuje súvislosť medzi konkrétnym zemepisným regiónom a názvom výrobku, v prípade ktorého osobitnú kvalitatívnu črtu, povesť alebo inú vlastnosť možno pripísať hlavne jeho zemepisnému pôvodu. V prípade väčšiny výrobkov sa v danom regióne musí uskutočniť minimálne jedna fáza výroby, spracovania alebo prípravy. V prípade vín to znamená, že minimálne 85 % použitého hrozna musí pochádzať výhradne z tej zemepisnej oblasti, kde sa víno skutočne vyrába.

 

Zaručená tradičná špecialita (ZTŠ)

ZTŠ vyzdvihuje tradičné aspekty výrobku, napríklad spôsob výroby alebo zloženie. Výrobok nemusí byť prepojený so žiadnou konkrétnou zemepisnou oblasťou. Názov výrobku, ktorý je zapísaný ako ZTŠ, ho chráni pred falšovaním a nesprávnym používaním.

.

.

„Horský výrobok” a „Výrobok z najvzdialenejších regiónov EÚ“

Pojem kvality „horský výrobok“ zdôrazňuje špecifické vlastnosti výrobku, ktorý sa vyrába v horských oblastiach s náročnými prírodnými podmienkami. V prípade spracovaných výrobkov by aj výroba mala prebiehať v horských oblastiach.

Poľnohospodárstvo v najvzdialenejších regiónoch EÚ čelí ťažkostiam pre odľahlosť a ostrovný charakter vrátane náročných zemepisných a meteorologických podmienok. Aby sa zaistila lepšia informovanosť o týchto výrobkoch z najvzdialenejších kútov EÚ (francúzske zámorské departementy – Guadeloupe, Francúzska Guyana, Réunion a Martinik – a Azory, Madeira a Kanárske ostrovy) sa vytvorilo špecifické logo Výrobok z najvzdialenejších regiónov EÚ, vďaka ktorému tieto potraviny z veľkých diaľok ľahko rozpoznáte. 

image

Hrušovský lepník

EK

- Držiteľom chráneného zemepisného označenia (CHZO) zo Slovenska sa najnovšie stal aj Hrušovský lepník. Pridal sa tak do zoznamu 1588 už chránených poľnohospodárskych produktov v celej EÚ.

image

Skalický trdelník

EK

- Už od roku 2007 chráni zemepisné označenie (CHZO) aj Skalický trdelník. Žiadosť o zápis zemepisného označenia „Skalický trdelník“ bola založená tak na reputácii výrobku a tradícii, ako aj na špecifickej kvalite, vlastnostiach a tvare dutého valca.

image

Stupavské zelé

EK

- Stupavské zelé je ďalšou z radu slovenských potravín, ktorá sa dostala do registra chránených označení pôvodu (CHOP) a chránených zemepisných označení EÚ už v roku 2017.

image

Liptovské droby

EK

- V minulom roku získali chránené označenie pôvodu aj Liptovské droby. Sú špecifickým druhom jaterníc vyrábaných starou remeselnou metódou. Špecifickosť výrobku predstavuje zemiaková náplň so škvarkami, korením a plnená do prírodných bravčových alebo hovädzích čriev.

 

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
11. apríl 2024 17:49