TopSpeed
StoryEditor

Viete, ako a kde si nabiť elektromobil?

03.09.2019, 00:00
Elektromobilita je pojem, ktorý sa v posledných rokoch nesmierne spopularizoval a veľmi prirodzene nadviazal na súčasnú potrebu ekologickejšieho a šetrnejšieho životného štýlu.

Recyklujeme, učíme sa čo je slow fashion a výmenné bazáre či swap-y sa organizujú v každom väčšom meste na pravidelnej báze. Hoci história elektromobility siaha až do 19. storočia, v poslednej dobe naberá na obrátkach a je prirodzeným pokračovaním zodpovedného správania sa voči našej planéte a jedným z efektívnych spôsobov využívania rôznych typov mobility.

Elektromobily majú svoje prednosti. Sú svižné a patria medzi najrýchlejšie akcelerujúce autá na svete, ich údržba je jednoduchšia a menej finančne náročná. Vďaka procesu rekuperácie pri brzdení sa dokážu spätnou energiou dobíjať a teda zvyšovať samotný dojazd. Predaj elektromobilov rastie a výrobcovia sa doslova pretekajú, kto prinesie väčšiu novinku, ponuka začína byť naozaj široká a dokáže uspokojiť dopyt od rodinných, športových a mestských vozidiel až po SUV.

Infraštruktúra nabíjacích staníc sa buduje postupne

Nabíjacie stanice na elektromobily pokrývajú tranzitné dopravné uzly, pokrývajú oblasti nákupných centier, voľnočasových rezortov, hotelov, business centier a verejne dostupných parkovacích zón. Vyšší dopyt po týchto autách zároveň prirodzene vytvára tlak na väčší počet nabíjacích staníc.

Pokrytie siete nabíjacích staníc reflektuje zákaznícke správanie a potreby nabíjania podľa oblasti používania, či už v rámci mestskej alebo mimomestskej mobility. „Sieť nabíjacích staníc ZSE Drive poskytuje pokrytie verejne dostupných ultra a rýchlonabíjacích staníc na území Slovenska a v krajinách EÚ. Platforma ZSE Drive umožňuje kompatibilitu pre EV (elektromobil) a PHEV (plug-in hybrid) vozidlá s predpokladaným počtom nabíjacích staníc do konca roku 2020 v počte 100+. Aktuálnu sieť nabíjacích staníc a výber nabíjacích programov nájdete na www.zsedrive.sk“, vysvetľuje Matúš Baltazarovič, ktorý je zodpovedný za marketing a komunikáciu produktov a služieb určených pre oblasť elektromobility v ZSE.

Tento trend podporil aj štát. Najprv boli vyhlásené dotácie na nákup elektromobilov a pred letom vyhlásilo Ministerstvo hospodárstva výzvu na podporu výstavby verejne prístupných nabíjacích staníc pre obce. Cieľom je budovanie infraštruktúry aj mimo hlavných dopravných uzlov, čo je nevyhnutné pre ďalší rozvoj a podporu elektromobility. Nedostatočné pokrytie je najmä na južnom a východnom Slovensku.

Nabíjanie v pohodlí domova

Ak bývate v dome, väčšinou nemáte problém auto dobiť. Ak používate obyčajnú zástrčku, doba nabíjania môže byť dlhšia, výhodou však je cena a jednoduchosť zapojenia nabíjacieho kábla. Časovo efektívnejšie nabíjanie, ktoré dokáže optimalizovať aj vaše náklady, predstavuje nabíjanie prostredníctvom Wallboxu. Ten môžete mať umiestnený v garáži alebo nainštalovaný v rámci parkovacieho státia v parkovacom dome, či už v interiéri alebo exteriéri, a kde môžete využiť nabíjací AC stĺpik.

Pohodlné nabíjanie doma sa postupne stane samozrejmosťou aj v bytových domoch. „Sledujeme trendy a snažíme sa ich reflektovať ku spokojnosti našich klientov. Aj preto sme sa rozhodli nainštalovať pre obyvateľov a návštevníkov nabíjacie stanice priamo na parkovisku Slnečnice Marketu. Ako ďalší krok sme na základe spolupráce so spoločnosťou Západoslovenská energetika, a.s., ktorá je jedným z lídrov v oblasti elektromobility, rozbehli programované zriaďovanie verejných nabíjacích staníc v lokalite nášho projektu Slnečnice. Momentálne máme 2 v zóne Mesto a jednu v zóne Viladomy, čo spolu predstavuje 6 nabíjacích miest. Do konca roka plánujeme inštaláciu ďalších 5 nabíjacích staníc v rámci Slnečníc a obyvatelia tak budú mať už čoskoro k dispozícii až 16 nabíjacích miest. Od minulého roku sme sa tiež rozhodli v každej etape ponúknuť klientom možnosť zakúpiť si vybrané parkovacie miesta  s prípravou na rýchle nabíjanie elektromobilu“ hovorí Ladislav Hoffmann, riaditeľ výstavby CRESCO REAL ESTATE.

Nabíjacie stanice sú určené nielen pre rezidentov, ale rovnako aj pre návštevníkov celého komplexu Slnečnice, ktorí môžu na vonkajších parkovacích miestach nabíjať svoje elektrické alebo plug-in hybridné vozidlá. Pohodlnosť spočíva nielen v jednoduchej obsluhe nabíjacej stanice, ale tiež v čase, ktorý môže zákazník stráviť nákupom či občerstvením sa. Ako to vlastne vyzerá v praxi si môžete pozrieť vo videu nižšie.

(PR)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
02. máj 2024 07:21