StoryEditor

Prvovoliči chcú slušných a odborných politikov. Cítime sa byť oklamaní našimi inštitúciami, a to je problém, hovorí riaditeľka Zmudri

Rastislav Orth27.09.2023., 16:00h

Bývalý politický kandidát o nás natočil nenávistné video, priamo pred našimi dverami. Vtedy sme sa cítili ohrozene. Hovorí Martina Bolibruchová, ktorá vedie vzdelávaciu platformu pre mladých a učiteľov.

Lajkuj Brainee.sk na

Zmudri.sk je projekt, ktorý sa nevenuje len žiakom a študentom, ale vydáva aj učebné materiály pre učiteľov, organizuje webináre a je aktívny na sociálnych sieťach. Práve tam sa, logicky, snaží cieliť na mladých a polopate vysvetľovať témy, ktoré sú zložité či seriózne a obsažné, ale o to je dôležitejšie, aby ich budúcnosť Slovenska chápala. Ako sa vyrovnávajú s hejtami na sociálnych sieťach, v akej miere sa chystajú mladí voliť a čo by ich zo strany politikov motivovalo sa zaujímať o túto sféru? Odpovedá Martina Bolibruchová.

Zmudri pôsobí samozrejme aj na sociálnych sieťach. Stretávate sa často s hejtermi? Ako na to reagujete?

Aktuálne v tomto predvolebnom období mám pocit, že sa to len znásobilo, čo sa týka hejtov. V každom prípade – Instagram je asi najpríjemnejší. Naopak, TikTok, to je jedna veľká divočina, tam dostávame stovky vulgárnych komentárov. Facebook to aspoň trochu filtruje. Je to ale dosť nepríjemné. Nenávistné komentáre dostávame najmä od starších ľudí, ktorí majú pocit, že sme niekým platení. Na prvý pohľad vyzerajú celkom príčetne, no v komentároch je to potom presný opak. Najviac ma ale zamrzelo, že jeden bývalý politický kandidát o nás natočil také nenávistné video, a to priamo pred našimi dverami. Vtedy som sa už cítila mierne ohrozene.

Zaujímajú sa mladí ľudia o aktuálnu politickú situáciu?

Najskôr to bolo veľmi smutné, vyzeralo to tak, že mladí ľudia sa o aktuálne voľby zaujímajú ešte menej, ako to bolo v minulosti. Na základe týchto informácií sme vydali príručky pre mladých, aby im táto téma bola bližšia. Spolupracovali sme tiež s rôznymi spoločnosťami, aby sme to povedomie zdvihli. Musím povedať, že aktuálne čísla sú oveľa lepšie, záujem u mladých stúpol. Aj sa chystajú vo veľkom voliť, tak verím, že sa tak aj stane.

Čo podľa teba mladých ľudí na našej politike najviac motivuje a naopak demotivuje?

My sme sa veľa stretávali s prvovoličmi po celom Slovensku. To, čo chcú a zhodli sa na tom úplne všetci bez nejakého nátlaku, je politická slušnosť, odbornosť. Dá sa povedať, že by chceli takú nudu v politike, keďže sa posledné roky sa tu toho dialo viac než dosť. Zároveň mladým ľuďom chýba záujem o veci, ktoré sú pre nich podstatné. Vedelo by ich namotivovať, keby ich niekto počúval.

image

Nevyzývame tu na revolúciu, ale robíme niečo, čo je samozrejmé. Nemecko bude mať veľvyslankyňu pre feminizmus

Máte za sebou niekoľko projektov v ktorých ste sa venovali hoaxom, konšpiráciám, či dezinformáciám. Čo je podľa teba na týchto naratívoch najviac nebezpečné?

Myslím si, že to je vec, ktorá sa už bohužiaľ ukazuje aj v číslach. Slováci strácajú dôveru v inštitúcie. To znamená to, že sa cítime byť ohrození a klamaní. To vo veľkom ovplyvňuje aj nálady v spoločnosti a tiež to ohrozuje medziľudské vzťahy. Kebyže nemáme ten pocit, že nás chce stále niekto ohrozovať a klamať, možno by sme tu žili s väčším pokojom a dôverou v to, čo máme okolo seba. Smutné je, že Slovensko je veľmi veľkým terčom rôznych dezinformácií. Z V4ky sú Slováci najnáchylnejší veriť dezinformáciám, tým pádom sme aj vďačným cieľom.

Navštevujete školy, vzdelávate žiakov ale i učiteľov. Myslíš si, že máme dostatok kvalitných učiteľov na Slovensku?

My máme super skúsenosti s učiteľmi aj napríklad z regiónov mimo hlavného mesta. Nie je pravda, že inovatívny učiteľ musí byť mladý a musí byť z Bratislavy. Máme niekoľko učiteľov zo stredného aj východného Slovenska, ktorí sú vďační za materiály, ku ktorým sa môžu dostať cez našu platformu.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/video, menuAlias = video, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 23:47